In de afgelopen weken heeft de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem in totaal 127 SELA-studenten uit Russisch sprekende landen verwelkomd die met onze hulp in Israël zijn aangekomen, waaronder 105 die op door ICEJ gesponsorde vluchten zijn gekomen. Deze Joodse studenten bereiden zich nu voor op hun universitaire studie in Israël, en de Christelijke Ambassade heeft velen van hen gesteund vanaf het moment dat ze op 10-jarige leeftijd begonnen deel te nemen aan pre-Alijah zomerkampen. We waren dus heel blij om ze eindelijk te zien. het Joodse thuisland bereiken na zoveel jaren van hoop en voorbereidingen.
Er is een heel proces dat deze studenten moeten doorlopen vanaf het moment dat ze besluiten deel te nemen aan het SELA-programma dat wordt aangeboden door The Jewish Agency For Israel. Het begint vaak met Aliyah-weekends en zomerkampen, wanneer de jongeren en hun ouders vertrouwd worden gemaakt met JAFI’s speciale Youth Aliyah-programma’s die hen voorbereiden op hun uiteindelijke verhuizing naar Israël. Ze doen later tests die de slimste en beste studenten identificeren voor toelating tot de beste universiteiten van Israël. Tijdens dit proces is de ICEJ op verschillende manieren actief betrokken.
Zo ondersteunde de ICEJ deze zomer drie grote Aliyah-zomerkampen met 257 deelnemers in Siberië. Ze werden vastgehouden buiten de grote Siberische steden die bekend staan ​​om hun grote Joodse gemeenschappen die belangrijke bronnen zijn geweest voor de aanhoudende Aliyah vanuit Rusland.

Aliyah-kampen zijn de meest effectieve manier gebleken om deze Russisch-joodse kinderen kennis te laten maken met Israël en hen te vertellen over de Aliyah-jongereninitiatieven die voor hen beschikbaar zijn, zoals de NAALE- en SELA-programma’s die de christelijke ambassade al meer dan 15 jaar ondersteunt. Deze programma’s zijn een belangrijke springplank in het Aliyah-proces voor deze gezinnen, aangezien de jongeren de middelen en training krijgen die ze nodig hebben om naar Israël te komen om op zichzelf te wonen, te studeren, Hebreeuws te leren en zich te vestigen voordat hun ouders arriveren.
Een recent hoogtepunt van de Aliyah-kampen vond plaats toen enkele NAALE-studenten na een paar jaar in Israël op vakantie terugkeerden naar Siberië en hun ervaringen met studeren en wonen in Israël deelden. Dit inspireerde veel meer Joodse kinderen om ook mee te doen aan het programma.
Eva Friedman, een 15-jarige NAALE-studente, vertelde dat “de kinderen geïnteresseerd waren om te weten wat voor soort leraren we hebben, wat ze ons te eten geven in Israël, wat voor soort uniform we dragen en hoe we pauze houden. Ik deelde mijn ervaring met de andere kinderen die volgend jaar gaan studeren.”
Yana Marants, die al drie jaar in Israël studeert voor een speciaal Youth Aliyah-programma, vertelde haar eigen succesverhaal.
“Op een keer, tijdens het Aliyah-kamp, ​​besloot ik de NAALE-tests te doen. Ik ben erg blij dat ik het heb geprobeerd en was zo opgewonden dat ik geslaagd ben”, zei Yana. “Dit jaar deelde ik mijn persoonlijke ervaring met de nieuwe kinderen. Ik vind het heel belangrijk om de programma’s niet alleen te leren kennen door middel van beschrijvingen en presentaties, maar ook om echte verhalen te horen.”

Rustam Ishmatov, een 18-jarige Aliyah-kampmentor, voegde zijn mening toe over de waarde van de Aliyah-kampen.
“Ik ben blij dat kinderen door de kampen de kans krijgen om kennis te maken met de Youth Aliyah-programma’s, om zich onder te dompelen in de cultuur en om te leren over de manier van leven in Israël. Ik denk dat het belangrijk is om de eigenaardigheden van het land te leren kennen en persoonlijk te communiceren met de madrich (kampmentoren) uit Israël”, besloot hij.
Deze geweldige studenten zullen de komende jaren zeker veel positieve bijdragen aan Israël leveren. Dus, help ons als we deze Joodse jongeren in staat stellen terug te keren naar het land van hun voorouders en hier in Israël een betere toekomst op te bouwen.

Doneren