laptop and diary

Het leven neemt soms onverwachte wendingen. Voor een jonge alleenstaande moeder kunnen dergelijke wendingen haar droom om haar kinderen te voorzien van alles wat ze nodig hebben, in de war sturen. Of ze kunnen ervoor zorgen dat een oudere moeder bezwijkt onder de realiteit dat ze alleen is als vijftiger en worstelt met een laagbetaalde baan. Toch is er hoop!

ICEJ wil alleenstaande moeders in heel Israël, die momenteel in de bijstand zitten, werkloos zijn of minder dan 5.500 sjekel ($ 1.580) per maand verdienen, helpen om weer vertrouwen te krijgen. Met de steun van de ICEJ hebben veel van deze Israëlische moeders van alle achtergronden en culturen de kans gekregen om deel te nemen aan een beroepsopleidingsprogramma, speciaal gericht op het verlagen van de armoedecijfers voor Israëlische alleenstaande moeders en vrouwen met een laag inkomen die moeite hebben om in hun levensonderhoud te voorzien.

Het wervings-, screenings- en mentoringproces voor deelnemers om werk te vinden kan tot 12 maanden duren. Elke cursus wordt aangeboden door professionals en bestaat uit zowel praktische als theoretische studies. De cursussen worden geselecteerd op basis van de behoeften van de markt, zodat de moeders uiteindelijk verkoopbare kennis en vaardigheden hebben verworven.

Soft skills – zoals onderhandelen, cv schrijven, timemanagement en sollicitatiegesprekken voorbereiden – komen ook aan bod in een speciale workshop aan het eind van de cursus. De onlangs voltooide cursus leidde de vrouwen op tot verzekeringsagent en gaf hen de vereiste certificering om het verzekeringsveld te betreden. Nicole Yoder, vice-president van ICEJ voor Aid en Aliyah, was uitgenodigd om deel te nemen aan hun diploma-uitreiking.

‘Het was een genoegen om van de vrouwen te horen over hun hoop en dromen voor de toekomst’, vertelde Nicole. ‘Ik kon hen feliciteren met hun succes en doorzettingsvermogen bij het voltooien van een moeilijk traject en hun laten weten dat we enthousiast waren over de nieuwe kansen die dit certificaat hen zal bieden. Ik vond het ook geweldig om ze te laten weten hoe de sponsoring kwam als een geschenk van christenen over de hele wereld die hen en hun gezinnen wilden versterken. We hebben er alle vertrouwen in dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan!’

Online course

Gelukkig om te zien dat de meeste vrouwen de zoomcursus met succes hebben afgerond, spoorde de instructeur van het programma, Shimon, de vrouwen aan om vertrouwen te hebben in wat ze hebben geleerd, door te zeggen: ‘Stap uit! …Als je het personeelsbestand betreedt, onthoud je het materiaal zodra je het gaat gebruiken.’

Hij moedigde hen ook aan dat met name de verzekeringssector momenteel een tekort aan arbeidskrachten lijkt te hebben in Israël.

“Er is veel werk. Bedrijven smeken om arbeiders. Het is dus een goed moment om werk te zoeken en je te vestigen. Stap in! Ook in een parttime functie. Vaak worden deze posities permanent. Als je in het water bent, leer je zwemmen’, verzekerde Shimon, eraan toevoegend dat er al werk in Jeruzalem was geregeld voor drie van de pas afgestudeerden.

Enkele vrouwen deelden ook hun ervaringen van de cursus.

‘In het begin was ik nogal sceptisch, had ik weinig vertrouwen en was ik bang’, merkte Shachaf op. ‘Ik wist niet zeker of ik het zou begrijpen. Ik was bang om naar mijn werk te gaan en niet onafhankelijk te kunnen zijn. Uiteindelijk begreep ik het en zal ik graag doorgaan op dit gebied en op weg naar werk. Ik heb een verandering nodig. Ik heb echt genoten van de cursus.’

‘Ik vond het leuk dat de cursus maar vier maanden duurde en vond het erg gericht en goed’, legt Vered uit. ‘Toen Shimon ons vragen begon te stellen voor studie en beoordeling, vond ik dat erg nuttig. Het was veel materiaal, maar de voorbeeldvragen hebben me erg geholpen. Ik vond het leuk dat de cursus gefocust was – kort en to the point!’

‘Ik vond de cursus interessant, intensief en een uitdaging op zeer hoog niveau. Het heeft me enorm geholpen’, vertelde Yehudit. ‘Bedankt voor alles en vooral aan de donateurs voor deze kans. Het is goed om te weten dat ze op zoek zijn naar werknemers met een opleiding. Ik sta op het punt een baby te krijgen, dus ik zal even moeten wachten voordat ik werk kan zoeken. Deze cursus was beter dan ik had verwacht … Ik ben erg blij dat ik deze kans heb gekregen.’

Ondertussen sprak Nicole met Aviva, een van de eerste vrouwen die werk vond. Ze vertelde hoe ze de baan moest opgeven, omdat het ver van haar huis was, en ze vreesde dat ze niet zou voldoen aan het werken in een groot kantoor. Deze stress zorgde ervoor dat ze werk dichter bij huis zocht in de veiligere omgeving van een kleiner kantoor.

‘Voor veel van deze vrouwen is het een kwestie van zelfvertrouwen winnen en ik kan me voorstellen dat als ze eenmaal aan zichzelf hebben bewezen dat ze het kunnen, ik geloof dat ze naar andere functies zullen gaan die beter zullen betalen’, oordeelde Nicole.

Bedankt voor uw steun bij het helpen van de ICEJ om te voorzien in de behoeften van deze worstelende moeders terwijl we proberen meer kansarme gezinnen in Israël te versterken en te ondersteunen.

Geschreven door Laurina Driesse