Wie zorgt er voor de kwetsbare kleintjes?

Toen de Christelijke Ambassade hoorde over de enorme behoefte van weeskinderen in Israël, kon niemand de ogen dichtknijpen. In plaats daarvan werden er onmiddellijk stappen ondernomen om te zien hoe we de jongeren kunnen helpen die lijden aan mishandeling en verwaarlozing en die worden doorverwezen naar kindertehuizen.
“De wees- of vrijwel weeskinderen die in therapeutische Family Group Homes wonen, vertegenwoordigen de meest kwetsbare kinderen. Deze kinderen worden als wezen geclassificeerd als ze geen levende ouder hebben, of als ze geen ander haalbaar biologisch ondersteuningssysteem hebben, zelfs als ze maar één levende ouder hebben”, legt Nicole Yoder, ICEJ Vice President van AID en Aliyah uit.
Een Family Group Home is een toevluchtsoord voor kinderen wanneer verwaarlozing en misbruik hun kleine wereld domineren door de mensen die ze geacht worden te vertrouwen. De liefde en zorg die deze hulpeloze kinderen beginnen te krijgen van hun nieuwe huismoeders is onmetelijk. Er zijn echter extra’s nodig om de kinderen te laten bloeien.
“In Israël wordt, naast de normale kosten van levensonderhoud van elk kind in een huis, slechts 12% van de kosten om de extra items voor de kinderen te verstrekken door de staat gedekt. Deze extra items omvatten essentiële benodigdheden zoals producten voor persoonlijke hygiëne, educatieve benodigdheden, kleding en uitrusting voor buitenschoolse activiteiten en het dagelijks leven. Dit is waar de ICEJ, samen met de steun van onze trouwe donateurs, echt een impact kan maken in het leven van elk kwetsbaar weeskind”, aldus Nicole.

meisje op een schommel

Op de prille leeftijd van 8 jaar werd Tzofia* uit haar benarde situatie gered en met 10 andere kinderen in een therapeutisch familiehuis geplaatst. Ze heeft haar vader nooit ontmoet en zag hoe haar moeder in de neerwaartse spiraal van een opioïdenverslaving belandde. Met Israëlische scholen die tijdens de Covid-pandemie werden gesloten en de verslaving van haar moeder erger werd, werd Tzofia aan haar lot overgelaten en voor zichzelf gezorgd, ver weg van getuigen van haar thuissituatie.
Op een dag bezocht ze haar lokale buurtmarkt met merkbare brandwonden op haar onderarm. Ze onthulde dat ze water kookte om spaghetti voor zichzelf te koken, omdat ze haar moeder twee volle dagen niet had gezien. Hierop gingen alarmbellen rinkelen en werd Tzofia direct naar een noodopvang gebracht en van daaruit doorverwezen naar een kindertehuis. Ze krijgt nu de emotionele zorg die ze verdient, en er wordt voorzien in haar materiële basisbehoeften.
Ondertussen heeft de 9-jarige Rinat* ook haar vader nooit ontmoet en kwam ze naar het kindertehuis na jarenlange verwaarlozing door haar moeder, die lijdt aan psychische problemen. Helaas wil haar moeder geen contact met haar.
Toen Rinat bij het huis aankwam, was haar enige troost haar vuile kleren die ze dagenlang droeg zonder te baden. Ze voelde zich helemaal niet op haar gemak bij het wassen van haar kleren. De huismoeder ontdekte dat de kleding die Rinat bezat, bevlekt was, gaten had en twee maten te klein was! Kijkend naar het budget, nam de huismoeder Rinat mee om te winkelen en adviseerde ze hoeveel ze aan nieuwe kleding voor haar konden uitgeven. Gelukkig hielp haar huismoeder met het uitzoeken van kleding die bij Rinats leeftijd paste. Eenmaal thuis wilde Rinat echter weer dat niemand haar kleren zou wassen, uit angst dat ze beschadigd zouden raken of gestolen zouden worden. Gelukkig, met constante geruststelling, begon Rinat haar kledingstukken te wassen. Rinat is netjes gesetteld en haar hele gedrag is verbeterd.
Het is zo essentieel dat deze weeskinderen en ‘vrijwel weeskinderen’ niet verder worden afgewezen omdat ze niet over de juiste educatieve benodigdheden of extramurale apparatuur, kleding en schoeisel beschikken, of zich buitengesloten voelen wanneer andere kinderen geschenken ontvangen van familieleden.
De kosten voor het ondersteunen van elk kind bedragen ongeveer $ 650 (USD) per jaar, afhankelijk van hun behoeften. Elk bedrag dat u kiest, stelt ons echter in staat om voor deze meest kwetsbare en gebroken kinderen te zorgen, door ervoor te zorgen dat ze alles hebben wat ze nodig hebben alsof ze deel uitmaken van een warme, zorgzame gezinsomgeving.

Doneer voor toekomst en hoop in Israël

* Namen zijn veranderd om de privacy te beschermen.