Aliyah Thumbnail

Russische aliyah is nog steeds booming, ondanks berichten dat de deuren sluiten.

Volgens de laatste cijfers van het Israëlische Ministerie van Aliyah en Integratie zijn tussen januari en september van dit jaar meer dan 52.000 Joodse immigranten in Israël aangekomen. Dit is het hoogste aantal nieuwkomers sinds eind jaren negentig, toen de enorme golf van Sovjet-Aliyah begon af te zwakken.

Van de nieuwkomers van dit jaar is 50% afkomstig uit Rusland, gevolgd door Oekraïne met 26%, de VS 5%, Frankrijk 3% en Ethiopië 3%. De rest komt uit andere landen.

De aliyah uit Rusland blijft hoog, ondanks de toegenomen controle waarmee het Joods Agentschap voor Israël wordt geconfronteerd door de autoriteiten in Moskou. De rechtszittingen met JAFI zijn herhaaldelijk uitgesteld, een positief teken dat de bezorgdheid over de opslag en het delen van persoonlijke informatie van Russische burgers wordt weggenomen. Op 19 oktober verleende de rechtbank in Moskou nog eens twee maanden uitstel aan het Joods Agentschap in het licht van hun bereidheid om deze zorgen weg te nemen.

In de tussentijd zijn er nieuwe processen ingevoerd om immigrantenaanvragen te onderzoeken en de ‘Marom Company’ is nu verantwoordelijk voor het registreren van aanvragen en het verwerken van de aliyah-informatie. Het goede nieuws is dat de twee Israëlische consulaten in Moskou en Sint-Petersburg hun personeel hebben uitgebreid en zo de wachttijd voor een afspraak hebben teruggebracht van tien naar twee maanden.

Verder werken het Israëlische ministerie van immigratie en het Joods Agentschap aan een “fast track” aliyah-programma waarbij documenten worden beoordeeld in het buitenland, maar de formaliteiten worden voortgezet in Israël. De Israëlische regering staat te popelen om alle olim (nieuwkomers) uit Rusland te helpen, net als uit het door oorlog verscheurde Oekraïne. En hoewel Aliyah uit Oekraïne de laatste tijd is vertraagd, zal deze naar verwachting toenemen naarmate de winter nadert.

Tot dusver heeft de ICEJ dit jaar 3.263 Joden geholpen om naar Israël te immigreren, inclusief het sponsoren van vluchten en het voorzien van grondtransport voor meer dan 1.000 immigranten uit Oekraïne.

Ook heeft de Christelijke Ambassade dit jaar geholpen bij verschillende “stille” aliyah-operaties die bijna 300 Joden uit Ethiopië naar huis brachten, en er worden meer vluchten verwacht in het laatste kwartaal van 2022. De Christelijke Ambassade ontving onlangs een genereuze donatie om te helpen met de Ethiopische Aliyah, waarmee we een aantal gezinnen kunnen helpen om Israël te bereiken, maar met uw hulp kunnen we nog veel meer doen.

Als u deel wilt uitmaken van de inspanningen van de ICEJ om te helpen bij de huidige golf van aliyah, overweeg dan om te doneren via de onderstaande link.

Geschreven door Chris Chambers