Ondanks de vele uitdagingen landde maandag een groep van 160 Bnei Menashe in Israël als onderdeel van een noodluchtbrug die was georganiseerd door het Joods Agentschap en Shavei Israël. De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem was de hoofdsponsor van deze urgente aliyah-operatie. Nog enkele honderden leden van de oude Israëlitische stam hebben goedkeuring om naar Israël te emigreren, maar zitten voorlopig vast in India, dat te kampen heeft met een grote piek van het coronavirus.
Vanwege de toename van het aantal gevallen van coronavirus in India, heeft de Israëlische regering onlangs besloten om eind mei een noodluchtbrug voor 548 leden van de Bnei Menashe-stam in het noordoosten van India naar Israël aan te leggen. Afstammelingen van de verloren Israëlitische stam Manasse, hebben goedkeuring om naar Israël te emigreren, en de ICEJ heeft zich tot dusver toegezegd voor 99 van deze olim (nieuwkomers) de aliyah-vluchten te sponsoren.
De Bnei Menashe zien zich als onderdeel van de “verloren stam” Manasse uit het noordelijke koninkrijk Israël, die zo’n 2700 jaar geleden verbannen werd. Onze steun voor de terugkeer van de Bnei Menashe is gebaseerd op Gods beloften aan Israël om “uw nakomelingen uit het oosten te brengen”, zoals we lezen in Jesaja 43:5.

Aliyah Bnei Menashe
Aliyah Bnei Menashe

De Bnei Menashe (“Zonen van Manasse”) zijn een volk dat in het noordoosten van India woont en beweert dat hun voorouders in 732 voor Christus door de Assyriërs met geweld uit het land Israël werden verbannen naar de regio van het huidige Irak en Iran. Van daaruit reisden ze oostwaarts langs de zijderoute naar China, waar ze eeuwenlang werden verondersteld deel uit te maken van de gemeenschap van Kaifeng-joden. Ze zwierven later naar het zuiden tijdens een periode van vervolging en vestigden zich uiteindelijk in de staten Mizoram en Manipur, gelegen in een geïsoleerde enclave van India, tussen Myanmar en Bangladesh.
Van daaruit bleven de Bnei Menashe vasthouden aan hun bijbelse tradities en identiteit. Ze hielden de sabbat en hielden zich aan de koosjere wetten, vierden de Joodse feesten en beoefenden offerrituelen. Herontdekt in de moderne tijd, werd hun Israëlitische afkomst in 2005 officieel erkend door de rabbijnse autoriteiten van Israël.

Israël heeft tot nu toe meer dan 2.400 leden van de Bnei Menashe-gemeenschap toegestaan ​​om Aliyah te maken. Vanaf 2012 is bijna de helft van hen (1119 in totaal) op door de ICEJ gesponsorde Aliyah-vluchten gekomen.
Gedurende hun jaren hier zijn de Bnei Menashe gewaardeerde leden van de Israëlische samenleving geworden, met velen die als soldaten, medische professionals of andere gebieden van inspanning aan de natie hebben bijgedragen. Ze respecteren de traditionele familiewaarden, hebben een sterke arbeidsethos en zijn zeer loyaal aan de Joodse staat.
Tijdens Israëls recente vieringen van de Onafhankelijkheidsdag in april, hadden de Bnei Menashe speciale reden om zich te verheugen toen een lid van hun gemeenschap werd geëerd als een van Israëls uitmuntende soldaten tijdens een officiële ceremonie in Jeruzalem, voorgezeten door de vertrekkende president Reuven Rivlin.
Voor de Bnei Menashe-gemeenschap was Nadiv Khaute niet de eerste ontvanger van de President’s Medal of Excellence. In 2005 werd IDF-sergeant Tamir Baite, die in de Shaked-eenheid van de Givati-brigade dient, geëerd. En in 2017 kreeg IDF-stafsergeant Eliazer Menashe van de Golani-brigade de medaille. Hun succesverhalen benadrukken de bijdragen die de Bnei Menashe leveren aan de staat Israël. De ICEJ is verheugd een rol te kunnen spelen in de terugkeer van deze unieke gemeenschap naar Israël.
De Bnei Menashe die al in Israël zijn, hebben het land met eer en onderscheid gediend, maar velen wachten nog steeds om Aliyah te maken. Reuven, een gepensioneerde politieagent, en Yokhevet, een huisvrouw, hebben vier dochters en twee zonen. Hun oudste dochter, Maayan, maakte in 2007 Aliyah en woont in Israël met haar man en drie dochters. In 2015 maakten hun dochters Ayelah en Sarah ook Aliyah en voedden ze hun gezin op in Israël. Sindsdien is het gezin gescheiden en nu is het tijd om ze te herenigen. We nodigen je uit om naast de ICEJ plaats te nemen om de rest van hun familie en vele andere Bnei Menashe binnenkort naar Israël te brengen.
Overweeg alstublieft een gulle donatie om deze Joodse mensen die in nood verkeren te helpen om veilig het land Israël te bereiken.

Doneer

Fotografie: Shavei Israel