Begin deze week bezocht een ICEJ-team het dorp Ibim, in de buurt van Sderot in het zuiden van Israël, dat in 1953 werd opgericht als een collectieve boerderij, maar tegenwoordig dient als een studentendorp voor Ethiopische en Russische immigrantenfamilies met kinderen die studeren aan het nabijgelegen Sapir Academic College.

We waren daar om getuige te zijn van de pre-diploma-uitreiking van 22 Ethiopische immigranten, de meesten in hun vroege jaren 20, die slechts één test verwijderd waren van het voltooien van een negen maanden durend onderwijsprogramma gesponsord door de ICEJ dat hen het equivalent van een middelbare schooldiploma zal geven.

De studenten werden voor het eerst toegesproken door Eldad Shauvat, directeur van het absorptiecentrum, die uitlegde dat ze door deze ‘Israel Academy’ een droomstart kregen om te integreren in de Israëlische samenleving. Hij bedankte hen ook voor het feit dat ze het hart hadden om te studeren en succes na te streven in hun nieuwe land.

Yudit, die het ministerie van Onderwijs vertegenwoordigde, had soortgelijke bemoedigende woorden en drong er ook bij hen op aan om hun eigen unieke cultuur in Israël levend te houden. Ze bedankte ook het Joods Agentschap, ICEJ-donoren, het onderwijzend personeel en anderen die een hand hadden in het mogelijk maken van dit programma.

“Dit is een pilotprogramma en nu hopen we nog veel meer mensen te kunnen helpen die zullen komen”, aldus Yudit.

Nicole Yoder, de vicepresident van de ICEJ voor Hulp en Aliyah, had ook de kans om de afstuderende studenten toe te spreken.

“Net als jullie voorvaderen zullen jullie vele uitdagingen (“reuzen”) moeten overwinnen als jullie je hier in het Land vestigen. Met geloof en doorzettingsvermogen overwin je echter en overwin je al door deze studie met succes af te ronden. Wij van de ICEJ en onze vele christelijke vrienden over de hele wereld zijn blij om u deze open deur te bieden, en we wensen u veel succes bij het vinden van werk, het bouwen van huizen en het beginnen van het leven hier. “

“In de afgelopen jaren was 80% van de Ethiopische immigranten die in Israël aankwamen grotendeels analfabeet”, voegde Danielle Mor van het Joods Agentschap eraan toe. “Tegenwoordig arriveert ongeveer 60% van de Ethiopische immigranten met een gemiddelde van vijf jaar onderwijs en ongeveer 15% komt met 12 jaar, en dit is wat dit programma radicaal anders maakt.”

Gelanceerd in december 2021, heeft het nieuwe programma de studenten een middelbare schoolniveau van onderwijs gegeven in slechts negen maanden, met het curriculum inclusief wiskunde, computers, maatschappijleer en extra Hebreeuwse lessen. Hun diploma zal hen helpen andere kansen na te streven, zoals beroepsopleiding of verdere academische studies.

De cursus staat open voor Ethiopische nieuwkomers van 18 tot 35 jaar die zijn aangekomen met 8 tot 11 jaar onderwijs. De meeste immigrantengezinnen kiezen er echter voor om onmiddellijk te gaan werken om te sparen voor de dag dat ze uit de absorptiecentra verhuizen. Gelukkig biedt de Israëlische regering unieke subsidies aan de Ethiopische gemeenschap om hen te helpen huizen te kopen, maar de meeste mannen proberen toch te werken om meer geld in te zamelen voor de aanbetaling. Daarom was het een offer voor deze studenten om voorlopig af te zien van de voordelen van een betaalde baan, maar het zal zich op de weg terugbetalen in betere kansen op werk na hun vereiste legerdienst.

“Het was een moeilijke start en ik ben heel blij dat het klaar is”, zei Mekonan, een jongeman van 20 met drive. “Ik hoop computertechnicus te worden en in hi-tech te werken.”

Tekikil Tzega, een 20-jarige die onlangs met haar broer is aangekomen, glimlachte verlegen toen ze vertelde over haar ambitie om arts te worden, zodat ze mensen kan helpen.

Adesa Daraso, ook 20 en woonachtig in Ibim, sprak met prachtig Hebreeuws namens haar mede-Ethiopische studenten. Toegevend dat het leren van Hebreeuws in het begin moeilijk was, voegde ze eraan toe dat ze graag leert en hoopt verpleegster te worden zodra haar IDF-dienst voorbij is. Ze kwam aan in Israël met 10 jaar scholing en gelooft dat dit programma haar betere vooruitzichten zal geven dan haar oudere zus, die slechts zes jaar scholing had en momenteel in een fabriek werkt.

Vooruitkijkend is er veel optimisme onder deze jonge Ethiopische Joden. Onze steun voor dit programma laat zien hoe de vrijgevigheid van christenen hoop en praktische steun biedt aan deze jonge mannen en vrouwen die een nieuw leven in Israël beginnen. Ook jij kunt helpen een echt verschil te maken door de volgende groep aankomsten te helpen!

door Chris Chambers