Sinds enkele jaren sponsort de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem een ​​programma dat is gelanceerd door The Jewish Agency For Israel om nieuwe immigrantendokters te voorzien van de licenties en hulpmiddelen die ze nodig hebben om hun medische loopbaan hier in Israël voort te zetten. Tegelijkertijd voorziet dit programma Israël van de onschatbare hulp van extra beroepskrachten om ziekenhuizen en klinieken in het hele land te helpen; zeker nu er een nog grotere behoefte is in verband met het coronavirus.

Dit ‘Doctor’s Licensing’-programma helpt om de mogelijkheden voor joodse immigranten-artsen gelijk te maken door hen de unieke referenties en vaardigheden (met name taalvaardigheden) te bieden die essentieel zijn voor hun succesvolle integratie in Israël.

Voordat de coronacrisis toesloeg, hadden Israëlische ziekenhuizen al te maken met ernstige overbevolking en een groeiend tekort aan artsen, omdat veel artsen de pensioengerechtigde leeftijd hadden bereikt en er onvoldoende medische studenten waren om hun plaats in te nemen.

Ondertussen hebben veel getalenteerde mannen en vrouwen uit de voormalige Sovjetrepublieken enthousiast aliyah gemaakt om hun medische carrière in de Joodse staat voort te zetten. Onder deze olim (nieuwkomers) bevinden zich artsen uit een breed scala van vakgebieden. Hun waardevolle medische achtergrond is dringend nodig in Israël. Maar ze moeten eerst slagen voor een medisch examen voor de vergunning, voordat ze hier hun beroep kunnen uitoefenen.

De ICEJ heeft dit programma ondersteund, zodat zowel het Israëlische medische veld als deze nieuwe immigranten worden geholpen. Het programma biedt voortdurende ondersteuning om de artsen te helpen zich aan te passen aan het leven in Israël, een vergunning te krijgen en zelfs werk te vinden in Israëlische ziekenhuizen.

Danyl Godim is een arts uit Oekraïne die in 2019 aliyah maakte, samen met zijn vrouw Ana, een verpleegster, en hun twee kinderen. De komst van de familie Godim betekende een mijlpaal voor de ICEJ, aangezien dr. Godim de 150.000e Joodse immigrant was die de afgelopen vier decennia door de ICEJ werd bijgestaan. Om de gelegenheid te vieren, nodigde de christelijke ambassade de familie Godim uit om een speciale erkenning te ontvangen tijdens onze Israëlische gastenavond op het Loofhuttenfeest 2019.

“We zijn dankbaar voor alle hulp die we hebben gekregen en hadden aliyah niet zonder jullie kunnen maken”, zei Danyl onlangs, terwijl hij zich hun avond warm herinnerde als onze speciale feestgasten.

Danyl en zijn vrouw besloten om aliyah te maken omdat ze vonden dat Israël hun echte thuis is en een plek waar ze hun kinderen een betere toekomst kunnen geven.

“Het leven in Oekraïne was goed, maar we wilden doorgroeien in het professionele veld en ons er volledig in onderdompelen”, zei Danyl, terwijl Anna Godim het daarmee eens was.

“Als we vandaag terugkijken, lijdt het geen twijfel dat we een goede beslissing hebben genomen om deze kans te grijpen voor onszelf en voor onze kinderen en we bedanken alle mensen die hebben geholpen om dit mogelijk te maken”, voegde hij eraan toe.

Danyl kwam op het programma “Beroep voor een nieuw leven” voor artsen, ondersteund door ICEJ. Dit programma duurt maximaal twee jaar en aan het einde van het programma ontvangen afgestudeerden een medische licentie in Israël en beginnen ze met het proces van specialisatie en integratie in de verschillende functies in het Israëlische gezondheidssysteem.

Door diepgaande Hebreeuwse taalstudies gericht op het leren van vakgerelateerde terminologie, en een unieke cursus om nieuwkomers voor te bereiden op het Israëlische medische relicensing-examen, biedt dit project een effectieve oplossing voor nieuwkomers die hun leven en carrière willen verplaatsen naar het Joodse thuisland.

Ondanks zijn jeugdige uiterlijk werkte Dr. Godim al 20 jaar als anesthesist in een groot ziekenhuis in Oekraïne en als docent op een verpleegschool. Sinds hij bijna drie jaar geleden arriveerde, heeft hij reikhalzend uitgekeken naar de dag dat hij hier in Israël volledig kan oefenen.

“Ik loop momenteel stage als anesthesioloog in het Laniado Hospital, na jaren op dit gebied in Oekraïne te hebben gewerkt”, zei hij. “Het moment dat ik klaar ben met mijn stage zal een geweldig moment zijn, de vervulling van mijn droom – ik zal een legitieme arts in Israël zijn.”

Anna, een ervaren verpleegster in Oekraïne, voegde eraan toe: “Toen we in 2019 in het land aankwamen, concentreerde ik me op de zorg voor onze kinderen, terwijl Daniel het grootste deel van zijn tijd het programma doorliep om zijn medische licentie te halen.”

Arts dr. Danyl Godim en zijn vrouw Ana

“Het is nu twee jaar geleden dat we aankwamen en we zijn nu geacclimatiseerd in Israël. Dus ik ben nu het toelatings- en integratieproces aan het plannen als verpleegster hier in het Israëlische gezondheidssysteem. Het is een grote droom die ik hoop te vervullen”, zei ze opgewonden.

De ICEJ heeft zojuist onze toezegging hernieuwd om dit speciale programma te blijven financieren voor meer artsen en verpleegkundigen die dit jaar naar Israël verhuizen. Het is zeer succesvol programma gebleken en het is een grote zegen voor deze nieuwe Joodse immigranten en zelfs voor het hele land, omdat ze helpen het groeiende tekort aan artsen in Israël te dichten.

Geef alstublieft royaal aan deze en andere werkzaamheden op het gebied van aliyah en integratie die door de ICEJ worden uitgevoerd. Samen verzamelen we het Joodse volk en helpen we Zion op te bouwen volgens alles wat God heeft beloofd.

Doneren