Treats for evacuee children

De Christelijke Ambassade bevindt zich werkelijk in de frontlinie van Israëls felle strijd tegen het Hamas-terrorisme, terwijl we steun en troost bieden aan veel gewonde mensen.

Een belangrijk gebied van onze steun is de zorg voor Israëlische evacués, aangezien duizenden mensen uit de zuidelijke en noordelijke grensregio’s zijn verplaatst naar veiliger gebieden van Israël, waar ze onderdak vinden in hotels, pensions, jeugdherbergen of andere tijdelijke huisvesting.

children's room

Bijna drie weken lang heeft de ICEJ drie geëvacueerde gezinnen opgevangen en verzorgd die verhuisden naar een door ons geregeld onderduikadres in Tzur Hadassah, net ten zuiden van Jeruzalem.

Twee ICEJ-medewerkers staan dag en nacht klaar om voor deze getraumatiseerde mensen te zorgen. Ons team heeft de kamers voorbereid op hun aankomst en heeft ze meegenomen naar de winkel of naar de apotheek, een bemoedigend woordje gedeeld, een knuffel gegeven of gewoon naar hun verhalen geluisterd.

ICEJ-medewerker Tunde deelde onlangs een persoonlijke ontmoeting die ze had tijdens de zorg voor de evacués, die allemaal te maken hebben met trauma en hoe ze met de aanhoudende crisis moeten omgaan.

Tunde-Tsur Hadassah

“Een Joods meisje genaamd Elie* viel mij op”, zei Tunde. “Ondanks de pijn die ze met zich meedraagt, blijft ze een ongelooflijk open en glimlachend persoon. Zelfs tijdens haar eigen lijden vergeet ze nooit te glimlachen.”

Elie nodigde Tunde uit voor een kopje koffie en stortte haar hart uit, de pijn die ze voelde, en vooral haar diepe bezorgdheid voor haar vriend John. Hij maakt momenteel een periode van depressie en zorgen door als gevolg van de ontvoering van zijn jeugdvriend Isaac op 7 oktober. Isaac had het muziekfestival in de buurt van Reem bijgewoond, dat die Sjabbatochtend werd aangevallen door tientallen Hamas-terroristen. Terwijl Isaacs vriendin uit de klauwen van de terroristen wist te ontsnappen, had Isaac niet zoveel geluk. Het gewicht van deze tragedie is overweldigend, maar Elie blijft volharden en haar verantwoordelijkheden binnen haar bedrijf nakomen.

Elie nodigde mij vriendelijk uit om na zonsondergang samen met haar het Shema te reciteren, zoals gebruikelijk is binnen de Joodse gemeenschap. Ze stelde ook voor om samen een aantal Psalmen te lezen. Het was werkelijk een prachtig moment om bij haar te zitten, en naast haar te lezen en te bidden.

Op momenten als deze, wanneer woorden ons misschien tekortschieten, kan het simpelweg bij iemand aanwezig zijn soms meer overbrengen dan woorden ooit zouden kunnen.

“Het is werkelijk een voorrecht om het Joodse volk te dienen in zo’n uitdagende tijd”, zei Tunde. “Onze harten zijn zwaar van bezorgdheid over hun verliezen en het verdriet dat ze momenteel ondergaan terwijl ze zichzelf proberen te verdedigen.”

Het verdriet dat deze families voelen, zit diep. Iedereen lijkt een vriend of familielid te hebben die rechtstreeks door deze grote tragedie wordt getroffen. Maar de ICEJ is hier om troost te bieden en hoop op een betere toekomst te brengen.

En terwijl we deze ontheemde Israëlische families blijven ondersteunen met huisvesting, voedsel en zorg, vragen we u alstublieft te overwegen wat u kunt doen om te helpen, en houd hen ook in uw gebeden.

Uw voortdurende donaties aan ons ‘Crisisfonds Israël’ stellen ons in staat om aan veel meer dringende behoeften in het omstreden land Israël te voldoen:

  • Geëvacueerde Israëlische gezinnen assisteren met huisvesting, voedsel, kleding en noodhulp, plus speelgoed en activiteiten voor de kinderen.
  • Aansluiten bij dringende voedseldistributie-inspanningen voor ouderen, nieuwe immigranten en behoeftige gezinnen in het hele land.
  • Het leveren van meer essentiële nooduitrusting en beschermende uitrusting voor eerstehulpverleners.
  • Het plaatsen van meer schuilkelders en het renoveren van bestaande schuilkelders in kwetsbare Israëlische gemeenschappen.
  • Het leveren van meer ambulances en andere medische noodapparatuur.
  • Het verstrekken van kleding, tenten, slaapzakken en andere buitenuitrusting voor degenen die afgelegen gemeenschappen beschermen.
  • Financiering van traumatherapie voor Israëlische medische hulpverleners die reageren op de crisis en voor gezinnen die ernstig geschokt zijn door dit conflict.

Geschreven door ICEJ-staf in Israël
*Naam gewijzigd om de privacy te beschermen.