Cursus computercoderen opent nieuwe deuren voor 60 veelbelovende studenten

Rijdend over de snelweg Ayalon naar Tel Aviv, kan men niet anders dan de vele hoge, moderne kantoorgebouwen opmerken die de skyline domineren. Allemaal rustig en briljant verlicht ‘s nachts, maar overdag transformeren ze in krachtige hubs van Israëls nu legendarische ‘start-up’ industrie.

De hi-tech sector van Israël floreert, met veel meer startende bedrijven per hoofd van de bevolking dan waar ook ter wereld. Desondanks is er nog steeds een tekort aan duizenden gekwalificeerde werknemers die elk jaar nodig zijn voor technische banen, waarbij het gebrek aan Israëlische Arabieren vooral merkbaar is op instapniveau.

Arabieren vormen ongeveer 21% van de Israëlische bevolking, maar een studie in 2018 wees uit dat slechts 3% van de hi-tech beroepsbevolking van het land Arabisch was en Arabische vrouwen slechts 0,1%.

Aan de positieve kant is er een groeiende interesse onder Israëlische Arabieren om hi-tech carrières na te streven. Echter, slechts 15% van de studenten die dit vakgebied kiezen, zijn momenteel Arabisch en hun uitvalpercentages zijn vaak hoog. Velen komen uit achtergronden van economische ontberingen weg van de Israëlische mainstream, wat leidde tot sociale en culturele schokken tijdens hun eerste studiejaar. Die Israëlische Arabieren die hun studie voltooien, hebben dan moeite om goede banen te vinden, omdat veel bedrijven grotendeels door verwijzingen inhuren, wat resulteert in posities die worden ingevuld binnen een strakke, niet-diverse cirkel.

Tijdens de Coronacrisis werd duidelijk dat Arabische studenten en werkzoekenden loopbaanbegeleiding nodig hadden, omdat velen vreesden dat ze hun studie niet zouden afmaken of met succes in bedrijven zouden worden geplaatst.

Toen de ICEJ hoorde van een computercoderingscursus die opkomende Arabische studenten de mogelijkheid biedt om de hi-tech industrie van Israël te betreden, waren we blij om dit initiatief te ondersteunen.

Deze praktische cursus wordt gehouden in Haifa en traint en bereidt elk jaar ongeveer 60 Arabische studenten voor op een succesvolle carrière binnen de lokale hi-tech industrie, met een alternatief of uitbreiding van hun formele opleiding. Sommigen gaan de cursus in met een relevante graad, maar hebben meer praktische training en hulp bij arbeidsbemiddeling nodig. Anderen nemen deel zonder enige eerdere opleiding of ervaring op het gebied van computers, maar ze tonen al interesse en talent voor coderen.

In de eerste fase van de Bootcamp cursus leren alle zestig studenten basis informatica en front-end JavaScript. Vervolgens krijgen veertig studenten in de tweede fase de kans om hun vaardigheden in full-stack JavaScript te verbeteren.

De studenten nemen ook deel aan tweewekelijkse groepsopdrachten. Om de werkomgeving bij een hi-tech bedrijf te simuleren, worden de studenten begeleid door eerdere cursisten, lossen ze technische problemen op en presenteren ze hun oplossingen aan de klas. Als afsluiting van de cursus implementeren de studenten een project voor een Israëlische werkgever, waardoor ze praktische werkervaring krijgen, samen met ondersteuning en begeleiding van supervisors.

Aan het einde van het jaar zullen alle 60 Arabische studenten afstuderen met een programmadiploma. Twintig van hen zullen experts zijn in front-end JavaScript en veertig zullen full-stack JavaScript en projectscoping beheersen.

Nicole Yoder, ICEJ Vice President voor AID en Aliyah, had onlangs de gelegenheid om de klas van dit jaar te bezoeken.

Nicole Yoder, ICEJ Vice President voor AID en Aliyah, had onlangs de gelegenheid om de klas van dit jaar te bezoeken tijdens hun coderingsbootcamp in Haifa. De Arabische studenten wilden graag laten zien wat ze leren en hun aspiraties met haar delen.

In een gesprek met Rihan leerde Nicole dat ze het grootste deel van haar carrière in de sociale sector heeft gewerkt. Omdat ze echter het belang van technologie tijdens de Corona-crisis erkende, besloot ze een carrièreswitch te maken en in hi-tech te gaan.

“Wat ik leuk vind aan dit programma is dat ik meer heb gekregen dan de full-stack codering; Ik heb ook mijn teamworkvaardigheden verbeterd”, aldus Rihan.

Ze merkte ook dat haar zelfstudie- en onderzoeksvaardigheden werden verbeterd, terwijl ze ook leerde hoe ze goed kon presteren in interviews en een beter CV kon schrijven.

Rihan voegde eraan toe: “Het idee dat we mentoren hebben is echt geweldig! Je weet dat er tijdens en na de cursus iemand bij je is.”

“Ik wil mezelf ontwikkelen, meer vaardigheden leren op het gebied van hi-tech en uiteindelijk een senior positie bekleden,” vertelde Rihan aan Nicole.

De overstap naar hi-tech betekent echter niet dat Rihan haar liefde voor sociaal werk achter zich heeft gelaten. In haar vrije tijd is ze vrijwilliger bij een tehuis dat zorgt voor kinderen met een handicap en ziet ze een grote behoefte dat deze kinderen ook de kans krijgen om over technologie te leren.

“Ik wil een sociale onderneming openen, zodat ik hen kan ondersteunen om op een dag ook te integreren in het hi-tech veld,” zei Rihan met een sprankeling in haar ogen.

Nadenkend over alles wat ze in de cursus heeft opgedaan, sprak Rihan haar waardering uit voor de vele christenen die het computercoderingsprogramma voor Israëlische Arabieren ondersteunden.

“Bedankt aan iedereen die heeft gegeven”, zei ze. “Je hebt ons een geweldige kans gegeven. Ik had niet gedacht dat ik het hi-tech veld had kunnen betreden, afkomstig uit een ander veld, maar nu geloof ik dat alles mogelijk is. Echt, bedankt voor alles.”

Sluit je aan bij de ICEJ terwijl we alle sectoren van de Israëlische samenleving helpen een betere toekomst te bereiken. Door leermogelijkheden zoals deze coderingsbootcamp te ondersteunen, maak je het speelveld voor deze jonge Arabische studenten gelijk en help je hen een plaats te vinden in de bloeiende hi-tech industrie van Israël. Dit versterkt en stelt de hele natie in staat om samen vooruit te gaan.

Geschreven door Laurina Driesse