Graduation Ceremony

Een voet tussen de deur krijgen bij een van Israëls bloeiende hi-tech bedrijven vereist vaardigheden die veel Israëlische Arabieren missen. In veel gevallen moeten ze eerst economische problemen en taal- en cultuurbarrières overwinnen.

Arabieren vormen ongeveer 21% van de Israëlische bevolking, maar uit een onderzoek in 2018 bleek dat slechts 3% van de hi-tech beroepsbevolking van het land Arabisch was en dat Arabische vrouwen slechts 0,1% vormden, ondanks het aanhoudende tekort aan werknemers in deze banensector.

Daarom is de ICEJ verheugd sponsor te zijn van de WebAhead-coderingsbootcamp, die leermogelijkheden biedt aan Arabische studenten met goede technische vaardigheden en een verlangen om dit competitieve veld te betreden. Ten minste 50% van de deelnemers aan het programma kan verwachten binnen een jaar na afstuderen werk te vinden in een hi-tech bedrijf, aangezien elke student hulp krijgt bij het vinden van een baan bij bedrijven die geïnteresseerd zijn in het aannemen van meer Israëlische Arabieren.

De succesverhalen stromen al binnen na een afstudeercursus in mei van dit jaar. Vier afgestudeerden van de WebAhead Masterclass kregen binnen vier maanden een hightech baan. Twee zijn nu front-end developers, terwijl de andere twee software- en automatiseringsontwikkelaars zijn. Naast de nodige technische vaardigheden krijgen de studenten ook soft skills om hen te helpen bij de overgang naar deze unieke arbeidsmarkt.

“Door leermogelijkheden zoals dit programmeer-bootcamp-programma te ondersteunen, zorg je voor een gelijk speelveld voor deze jonge Arabische studenten en help je hen een plek te vinden in de bloeiende hi-tech industrie van Israël”, aldus Nicole Yoder, ICEJ Vice President voor AID en Aliyah. “Dit versterkt en stelt de hele natie in staat om samen verder te gaan.”

Twee pas afgestudeerden, Maysan Iraqui en Asma Lafe, vertelden wat de cursus voor hen betekende.

Mayson

Maysan groeide op in Tira, een Arabische stad in Midden-Israël met lage kansen op werk voor jongeren en hoge criminaliteitscijfers. Ze woonde samen met haar uitgebreide familie in een huis en herinnert zich dat ze vaak een ‘slimme meid’ werd genoemd en werd gezien als de hoop van haar familie. Maysan wist dat als ze hard studeerde, het gezin de armoede zou overwinnen. Maar zonder financiën om haar studie te ondersteunen, legde dit alles een enorme last op haar schouders.

Dus begon ze te studeren terwijl ze ‘s nachts werkte. Maar na twee jaar fulltime werken en studeren moest ze haar opleiding on hold zetten. Toen kwam er een reddingslijn op haar pad toen ze het WebAhead-programma ontdekte.

“Het programma is niet alleen goedkoop in vergelijking met andere programma’s in het veld, maar ook zo georganiseerd dat ik mijn werk tegelijkertijd kon voortzetten”, legt Maysan uit. “Binnen een paar maanden ben ik klaar om daadwerkelijk de hi-tech wereld te betreden en een beter inkomen te verdienen voor mezelf en mijn gezin.”

Maysan genoot met volle teugen van de teamwerksamenwerking die ze ervoer tijdens het werken aan diverse taken en vergaarde veel kennis van de vrijwillige mentoren en sprekers die helpen om het programma tot een succes te maken.

“Er zijn geweldige mensen die graag hun tijd en kennis delen om anderen te helpen slagen. Ik wens voor mezelf dat ik in de toekomst deze persoon zal zijn en andere jonge mensen zal helpen om te leren en te slagen”, merkte Maysan op.

Asma is 23 jaar oud en groeide op in een Israëlisch-Arabische stad in de buurt van Akko. Ze ontdekte haar liefde voor programmeren en coderen in de 11e klas en wist meteen dat dit was wat ze wilde nastreven. Maar zelfs op 18-jarige leeftijd sprak ze geen Hebreeuws en had ze zelden contact met Israëlische Joden. Maar dit veranderde toen ze in een restaurant in Akko ging werken en elke dag met joodse klanten omging. Vijf jaar later heeft ze meer vertrouwen in haar identiteit en in een andere cultuur.

Asma begon software engineering te studeren aan Ort Braude en toen vertelden twee vrienden haar over de full-stack WebAhead-cursus. Aanvankelijk aarzelde ze om te solliciteren, maar haar vrienden waren overtuigend en ze meldden zich allemaal samen aan.

“Ze accepteerden ons drieën, maar ze vertelden me dat mijn prestatie niet zo goed was als die van mijn twee vrienden en dat ik hard zou moeten werken om mijn achterstand in te halen en mijn vaardigheden te verbeteren”, vertelde ze.

Maar de cursus veranderde al snel het leven van Asma.

“Ze vertelden ons: ‘vraag jezelf eerst af. Lukt het je niet om de antwoorden te vinden, vraag het dan aan je vrienden en kom pas daarna naar ons.’ In het begin was ik sceptisch over deze aanpak, het was heel nieuw voor me, maar toen besefte ik dat deze manier van leren ‘leer zelf leren’, is wat er nodig is om de kennis volledig in je op te nemen en te slagen. Deze les is van toepassing op zoveel situaties in het leven en het heeft de manier veranderd waarop ik naar mezelf en mijn capaciteiten kijk”, zei Asma.

Asma verbeterde haar prestaties en vaardigheden volledig door hard te werken en meer projecten op zich te nemen dan van de studenten werd gevraagd, waardoor ze de held van de cursus werd! Ze is gedreven en helpt anderen bij het oplossen van uitdagingen. Voor de cursus had ze nog nooit van het woord ‘DevOps’ gehoord, maar dit bleek haar favoriete vak te zijn dat goed van pas komt bij het vinden van werk.

Ze is ook dankbaar voor de zachte vaardigheden die ze tijdens de cursus heeft geleerd en weet nu hoe ze haar cv moet schrijven en zich moet voorbereiden op specifieke interviews. Ze besluit haar studie on hold te zetten en zoekt werk als full-stack developer.

“Toen ik studeerde, kon ik me niet voorstellen dat ik zou solliciteren. Ik had het gevoel dat ik niet goed genoeg was. Nu, dankzij de Bootcamp en wat ik over mezelf heb geleerd, weet ik dat ik goed zit. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik een goede baan zal vinden en zal blijven groeien”, verzekerde Asma.

De ICEJ geeft een toekomst en hoop aan alle sectoren van de Israëlische samenleving. Door uw genereuze giften kunnen we gezinnen versterken, levens verbeteren, minderheden opbeuren en de natie Israël beïnvloeden.

Geschreven door Laurina Driesse