Hanukka pastries

Als onderdeel van onze bediening van zegen en troost voor Israël, is de Christelijke Ambassade in Jeruzalem verheugd om kansarme kinderen te zien opbloeien in een liefdevolle en ondersteunende omgeving, die hun groei en ontwikkeling stimuleert.

Tijdens Chanoeka in december bezocht Nicole Yoder, ICEJ vice-president voor AID en Aliyah, een Israëlisch jongerendorp dat we steunen en waar 141 jongeren wonen. De meeste van deze kinderen zijn tussen de 6 en 18 jaar oud en zijn voor hun eigen welzijn uit huis geplaatst. Hoewel de meeste jongeren in het dorp af en toe tijd thuis kunnen doorbrengen met hun gezin, kunnen sommigen helemaal niet op bezoek komen omdat het niet veilig voor hen is.

Ondertussen is er een kleine groep kinderen die deelnemen aan de programma’s van het jeugddorp, maar die nog thuis woont. De hoop is dat met steun hun gezinnen worden versterkt, zodat deze kinderen niet uit huis hoeven te worden geplaatst.

Het jongerendorp is begonnen met een educatief en therapeutisch project om een bakkerij te openen die wordt uitgebaat door de kinderen. Een instructeur die bekend is met het werken met risicokinderen, leert hen levensvaardigheden naast het leren bakken en koken. Dit initiatief sloeg aan als warme broodjes en blijkt immens populair bij de jongeren.

Bezorgd om aan de slag te gaan, maar met weinig middelen om essentiële apparatuur aan te schaffen, werd er een ruimte aangewezen voor de nieuwe bakkerij. Met een paar giveaways zoals gebruikte mixers, een tweedehands oven en een kleine koelkast ging het project met veel enthousiasme van start. Om deze droom werkelijkheid te laten worden, hebben ze echter nog meer apparatuur nodig om het project volledig op gang te krijgen.

‘De ICEJ is zo enthousiast om dit initiatief te ondersteunen, aangezien deze risicokinderen in de loop van de komende jaren hun vaardigheden zullen opbouwen en leren om bedrijfs- en marketingplannen te ontwikkelen die dit initiatief ertoe zullen aanzetten een echt bedrijf in de gemeenschap’, legt Nicole uit.

Tijdens Chanoeka, wanneer gebakken lekkernijen in overvloed aanwezig zijn in Israël, was er veel opwinding over het feit dat ze een paar uur eerder uit school konden komen om hun nieuwe vaardigheden te gebruiken om te bakken voor het Chanoekafeest in het dorp! Nicole was daar om getuige te zijn van een bijenkorf van activiteit toen de vrolijke jongeren energiek werkten om 170 heerlijk heerlijke sufganiyot (donuts) te bakken! Later, tijdens het feest, hadden de jonge bakkers een stand met een selectie van kleurrijke toppings om de smaakpapillen van elke gast een unieke smaakvolle traktatie te geven!

Het hele dorp was in rep en roer toen de voorbereidingen voor het Chanoeka-feest vorm kregen. Een jonge man, die worstelt met stotteren, was te horen terwijl hij een prachtig lied aan het oefenen was om op het feest op te treden. Op de een of andere manier verdwijnt het stotteren naar de achtergrond als hij zingt en kan hij helder en mooi zingen.

Ondertussen begonnen gasten aan de voordeur te komen. Shlomi*, een jongen van ongeveer 11 jaar oud, keek uit naar het feest, en nog meer toen hij zijn ouders zag aankomen. Hij riep naar de directeur: ‘Maya, kijk! Mijn vader en moeder zijn hier!’

‘Hij zag eruit als een opgekropte bundel emotie en energie, helemaal opgewonden en tegelijkertijd zo lief verlegen, alsof hij niet precies wist wat hij met zichzelf aan moest’, merkte Nicole op. ‘Ik was zo ontroerd toen ik hoorde dat de ouders een speciale taxi kregen, betaald door het dorp, zodat ze naar het feest konden komen. Het was hun eerste bezoek daar, hoewel hun zoon al vier jaar in het dorp woont. Geen wonder dat hij een bundel opgekropte emoties was.’

De directeur stelde snel voor dat hij van een nabijgelegen tafel een cadeau voor zijn moeder ging zoeken. ‘Je had hem moeten zien wegrennen om dat cadeautje voor zijn moeder te halen. Wat een speciale dag voor hem en zoveel andere kinderen die hun ouders verwelkomden in het dorp voor Chanoeka’, vertelde Nicole zelf met veel emotie.

Hartelijk dank aan de Canadese vrienden van de ICEJ die de eerste donatie hebben gedaan voor de aanschaf van apparatuur om dit project op gang te krijgen. Met de donatie kunnen ze een industriële oven aanschaffen.

Overweeg alstublieft ook om te doneren aan het ‘Toekomst en hoop’-fonds van de ICEJ, dat de kansarme Israëli’s helpt naar een betere en hoopvollere toekomst. En in dit geval stelt het Israëlische risicojongeren in staat om te genezen en nieuwe beroepsvaardigheden te ontwikkelen in een liefdevolle en veilige omgeving.

* De naam is gewijzigd om de privacy te beschermen.

Geschreven door Laurina Driesse