Tour group visiting bomb shelters

De wreedheden van Hamas van 7 oktober hebben een grote impact gehad op de Israëlische samenleving, met name in de grensgemeenschappen langs de Gazastrook, waar honderden werden gedood of ontvoerd en duizenden tot op de dag van vandaag werden geëvacueerd.

De bewoners van kibboets Nir Am bevonden zich midden in deze omwenteling. Een delegatie van ICEJ-Duitsland liep onlangs door kibboets Nir Am, terwijl een griezelige stilte de lucht vulde. De rust werd periodiek onderbroken door de verre ontploffing van uitgaande artillerie terwijl het Israëlische leger doorging met het vernietigen van terreurtunnels en buitenposten in Gaza. Terwijl de groep uit de eerste hand luisterde naar de schrijnende verhalen van degenen die ‘Zwarte Zaterdag’ overleefden, dienden de omringende explosies als een grimmige herinnering dat we ons in een militaire zone bevonden.

Chen speaking to tour members

“Het verwarmt ons hart dat je hier bent gekomen om ons verhaal te horen”, zei Chen Reich, een lid van het beveiligingsteam van Nir Am, terwijl hij de christelijke bezoekers verwelkomde. Met een geweer aan zijn zijde vertelde Chen zijn aangrijpende en wonderbaarlijke verhaal van overleven te midden van de chaos van 7 oktober.
Toen de eerste alarmen afgingen, legde hij uit, pakte het team onmiddellijk hun wapens en nam hun defensieve posities in, ook al werd hen aanvankelijk niet verteld dat ze dat moesten doen. Met slechts genoeg geweren om elf mannen te bewapenen om 450 mensen te beschermen, wees dit kleine team de hele dag door periodieke golven van terroristen af terwijl ze probeerden over het veiligheidshek te komen.

“Mensen waren doodsbang dat het hun laatste dag zou zijn”, bekende Chen. Maar wat opviel, was hun onwrikbare moed in tijden van tegenspoed. Ze weigerden toe te geven aan angst, zelfs toen hulp van buitenaf niet zo snel kwam als ze hadden gehoopt, en vochten dapper om hun dierbaren te beschermen. De verhalen over heldendom zijn ontelbaar, omdat individuen hun eigen veiligheid opofferden om anderen te beschermen.

“Onze levens zijn gespleten”, zei Chen over zijn huidige realiteit. “Mijn familie woont nog steeds in een hotel in Tel Aviv. Mijn kinderen gaan in therapie, maar ik geloof in ze. Het zijn sterke kinderen.”

“Momenteel proberen we de gemeenschap weer op te bouwen”, vervolgde hij. “Mensen zullen echter alleen terugkeren als de veiligheid is gegarandeerd, wat betekent dat we beter uitgerust moeten zijn om onszelf te verdedigen als, God verhoede, dit opnieuw zou gebeuren.”

ICEJ-sponsored communication devices

Dit is waar de ICEJ tussenbeide kwam. Hoewel de ICEJ de afgelopen 15 jaar genereus zo’n 150 schuilkelders heeft geschonken aan de grensgemeenschappen van Gaza, waaronder verschillende in Kibboets Nir Am, was de meest recente bijdrage van de christelijke ambassade speciale radiocommunicatieapparatuur die een essentieel hulpmiddel bleek te zijn bij het redden van levens en ervoor te zorgen dat noodhulpteams effectief konden communiceren en reageren tijdens de crisis van 7 oktober.
“Het hele gebied had geen mobiele ontvangst en we moesten WhatsApp gebruiken totdat onze telefoons leeg waren”, vertelde Chen. “Als we nu goede apparatuur hebben, kunnen we beter voorbereid zijn.”

Dit dient als een aangrijpende herinnering dat zelfs ogenschijnlijk kleine bijdragen substantiële resultaten kunnen opleveren. De juiste apparatuur heeft het potentieel om honderden levens te redden. Voor christenen in het buitenland die zich misschien te ver weg voelen wanneer Israël in een crisis wordt gestort, is hier een geval waarin onze steun echt een verschil heeft gemaakt.

“Het was ongelooflijk ontroerend om getuige te zijn van het Israëlische volk in hun huidige situatie,” zei reisleider Stephan Lehnert, algemeen directeur van ICEJ-Duitsland. “Er is een grote behoefte die moet worden gedekt, maar we kunnen helpen deze aan te pakken. Ik geloof dat iedereen die deelneemt aan deze tour zal terugkeren als ambassadeurs die het volk van Israël steunen.” “Het is echt opmerkelijk om te zien hoe diep het Joodse volk het leven waardeert”, concludeerde hij.

U kunt een verschil maken in het leven en het welzijn van Israëlische families en gemeenschappen terwijl ze proberen de vele uitdagingen van de huidige oorlog te overwinnen en hun leven weer op te bouwen. Sluit je bij ons aan en sta het volk Israël bij in hun tijd van nood.

door Marelinke van de Beek

Doneer vandaag!