Ramot Delivery

Iedereen moet de kans krijgen om te leren omgaan met en profiteren van de voordelen van een computer en toegang tot technologie. Om vandaag vooruit te komen en werk te vinden, is het noodzakelijk. Voor veel Israëli’s die onder de armoedegrens leven, blijft de droom om toegang te krijgen tot technologie, laat staan ​​een eigen computer te hebben, echter een droom, terwijl de wanhoop om hun omstandigheden te veranderen helaas groter wordt.

Hoewel Israël vaak wordt aangeduid als een “start-up”-land met ongelooflijke technologische vooruitgang, zijn er grote delen van de samenleving die geen toegang hebben tot technologie, waarbij 25% van de Israëlische samenleving technologisch analfabeet is vanwege culturele en financiële factoren.

Volgens de financiële krant Globes in april 2020 had 50% van de armste Joodse families en bijna 60% van alle Arabische families in Israël geen computers thuis.

Dus toen ons ICEJ Aid-team hoorde van een mogelijkheid om Israëlische jongeren die gevaar lopen en gehandicapte nationale militairen te helpen bij het leren van computerreparatie en het herstellen van computers voor kansarme gezinnen in de gemeenschap, waren we enthousiast om aan boord te gaan en sociale hiaten te helpen dichten door middel van technologie!

Op een recente zonnige middag was het gemeenschapscentrum in het hart van Ramot, een wijk in Jeruzalem, een bijenkorf van activiteit. Het computerreparatielab werd naar buiten verplaatst en opgewonden jongeren zetten hun reparatiewerk voort terwijl gezinnen computers kwamen ophalen. Er werden tafels neergezet met computerhardware en Nicole Yoder, ICEJ Vice President van AID en Aliyah, en ICEJ-medewerkers stonden klaar om te helpen bij het inpakken en distribueren van onlangs gerenoveerde computers aan mensen in nood.

“Dankzij de genereuze steun van onze christelijke donateurs kon de ICEJ de reparatie en het opknappen van honderd gerecyclede computers financieren, evenals de nodige accessoires die een soepele werking van de computers mogelijk maken. Elke computer is ook geladen met Windows 10 en Microsoft-software”, merkte Nicole op.

Het computerreparatielab wordt gerund door getrainde vrijwilligers uit de gemeenschap. Dit zijn gehandicapte vrijwilligers voor de nationale dienst, zij die een studiebeurs ontvangen en risicojongeren. Ze volgen lessen over empowerment van de gemeenschap en leren computerreparaties onder de knie te krijgen. De lessen vinden twee avonden per week plaats en deelnemers behalen na afronding van de cursus een Cisco-certificering in pc-reparatie.

Het doel is om computer- en technologietraining en -activiteiten aan te bieden aan kinderen en risicojongeren, werkzoekenden, mensen met een handicap en ouderen. De hoop is om deelnemers te leren technologie te gebruiken als een hulpmiddel voor sociale mobiliteit in een warme en ondersteunende omgeving, door basiscomputervaardigheden aan te bieden.

Maatschappelijk werkers verwijzen computerontvangers door die alle leeftijdsgroepen omvatten en met verschillende culturele achtergronden. Terwijl ze hun computers komen ophalen, leggen de vrijwilligers van het reparatielab graag uit hoe de computer werkt en beantwoorden ze eventuele vragen.

“Tijdens de coronacrisis schoot de behoefte aan computers omhoog en het gebrek aan computers en infrastructuur in de laagste lagen van de Israëlische samenlevingen werd pijnlijk duidelijk. Dit leidde tot leerachterstanden en extra marginalisering van kinderen die tijdens de crisis niet naar behoren naar school konden gaan. Wachtlijsten voor computers werden langer. Sinds maart 2020 heeft het lab 1250 computers en beeldschermen opgeknapt die waren geschonken door kantoren, hightechbedrijven en de privésector”, legt Nicole uit.

In een dankbrief sprak een familie hun dankbaarheid uit: “… Ik wil iedereen bedanken die zo gul aan ons heeft gedoneerd. Het was een geweldige hulp om te gebruiken. We zijn een gezin van zeven – we waren allebei werkloos vanwege de coronacrisis en op een gegeven moment hadden we vijf kinderen thuis die online moesten studeren. We kwamen in de problemen omdat we thuis geen computer hadden en in deze situatie hadden we er minstens één nodig. Je kwam ons te hulp en hebt ons echt gered. We zijn er zeker van dat er nog veel meer gezinnen in onze situatie zijn, en ook zij zijn erg dankbaar voor deze hulp. Daarom sturen we met grote waardering onze warme wensen voor een goede gezondheid en bedanken we iedereen die deze donatie mogelijk heeft gemaakt.”

Door uw gulle giften kan de ICEJ veel meer Israëlische levens beïnvloeden, hoop geven op hun toekomst en helpen bij het bouwen van bruggen om maatschappelijke kloven te dichten.

Geschreven door Laurina Driesse