De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem blijft dit jaar, ondanks de aanhoudende oorlog in Gaza, honderden Joodse families uit vele landen bijstaan in hun reis naar het Land Israël. Hoewel de terreuraanslagen van 7 oktober het tempo van Aliyah tijdelijk hebben vertraagd, is de Joodse immigratie naar Israël weer op gang gekomen met naar verwachting meer dan 30.000 nieuwkomers in 2024.

Volgens de laatste cijfers van het Joodse Agentschap zijn tussen januari en april meer dan 10.000 olim (nieuwe immigranten) in Israël aangekomen. Veel van deze immigranten komen naar Israël vanwege het toenemende antisemitisme wereldwijd, dat een niveau heeft bereikt dat sinds 1930 niet meer is voorgekomen.

French Jew making Aliyah

Tot nu toe heeft de Christelijke Ambassade dit jaar meer dan 1.200 van deze nieuwkomers geholpen. Er zijn bijna 300 Aliyah-vluchten gesponsord voor Joden uit Frankrijk, Ethiopië, Zuid-Afrika en verschillende Russischtalige landen, die op dit moment met 70% de grootste bron van wereldwijde Aliyah blijven. De ICEJ helpt Joodse immigranten ook in de fasen voorafgaand aan de vlucht, met inbegrip van Aliyah-kampen, seminars en consulaire bezoeken, evenals vervoer naar de luchthavens.

Met het oog op de alarmerende toename van antisemitisme, heeft het Joodse Agentschap in het bijzonder een beroep gedaan op de Christelijke Ambassade om Joodse families uit zowel Rusland als Oekraïne bij te staan die nu oorlogsvluchtelingen zijn in andere delen van Europa.

De Russische taal, die zich verspreidde als de regionale lingua franca onder zowel het Russische Rijk als de Sovjet-Unie, wordt gesproken door de meeste Joodse families die in de voormalige Sovjetrepublieken wonen. Op het hoogtepunt van zijn bestaan telde het Russische Rijk meer dan vijf miljoen Joden, waarvan er nu nog zo’n 800.000 in deze gebieden wonen.

Vanaf 2014 zijn veel Joodse families uit Rusland en Oekraïne naar Europa gevlucht voor veiligheid. De escalatie van de oorlog in Oekraïne heeft het gevaar en het aantal vluchtelingen vergroot. Daarnaast heeft de groeiende golf van antisemitisme voor nieuwe gevaren gezorgd voor deze Joodse families.

Latvia Aliyah Summer camp

Om het Aliyah-proces voor deze families te vergemakkelijken, gebruikt het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken een speciale diplomatieke visumaanvraag voor Russisch sprekende Joden, Nativ genaamd. Deze visumgesprekken voor toekomstige immigranten worden momenteel gevoerd op de ambassade van Israël in Riga, Letland, waar het lokale kantoor van ICEJ deze families actief helpt. Daarnaast ondersteunt ICEJ al meer dan tien jaar Aliyah-seminars en zomer- en winterkampen in de Baltische staten, om jonge Oost-Europese Joden voor te bereiden op hun verhuizing naar Israël. Met onze hulp wordt een nieuwe groep begeleiders opgeleid om in de komende maanden met Joodse kinderen te gaan werken in deze zomer- en winterkampen in de Baltische regio.

Education training tour

In april van dit jaar sponsorde de ICEJ een nieuwe educatieve trainingstour en seminar voor deze madrichim (begeleiders) met als thema’s Pesach en de Holocaust. Er waren 36 deelnemers die voornamelijk uit de Baltische landen kwamen, plus enkele Oekraïense Joden die in Polen wonen, één uit Zweden en verschillende Israëlische expats die nu als oorlogsvluchtelingen in Letland wonen. Ze leerden meer over het Exodusverhaal en traditioneel Joods voedsel, vierden Shabbat en aten samen de Pesach Sedermaaltijd.

Naast het doorgeven van deze Joodse tradities, onderwijzen de begeleiders de jongeren over de Joodse geschiedenis, de Holocaust, antisemitisme toen en nu, het versterken van de Joodse identiteit en het belang van Eretz Israël als hun voorouderlijk thuisland en enige echte veilige haven voor Joden vandaag de dag.

Auschwitz concentration camp

De speciale training toonde de begeleiders ook plaatsen die verband houden met het Joodse leven in Polen, waaronder het concentratiekamp Auschwitz, om hen bewust te maken van de gevaren in de Joodse diaspora en hoe ze de jongere generatie ervan kunnen overtuigen dat ze in Israël thuishoren en te allen tijde thuis verwelkomd zullen worden.

De ICEJ helpt deze maand ook Joodse studenten in Riga om zich te laten testen voor plaatsing op school in Israël, als onderdeel van het Naale-jongerenprogramma van JAFI. Veel van de studenten komen uit Joodse families in andere delen van Europa, zoals Berlijn en Warschau.

Het belang van deze inspanningen kan niet genoeg worden benadrukt. Terwijl antisemitisme wereldwijd blijft toenemen, blijft Israël het enige land waar Joodse mensen vrij en openlijk als Joden kunnen leven, zonder angst voor vervolging of discriminatie. Door het maken van Aliyah kunnen Joodse families hun veiligheid garanderen, zich verbinden met hun erfgoed en bijdragen aan de levendige en diverse samenleving van Israël.

Sluit je bij ons aan en help met het thuisbrengen van meer Joodse families naar Israël vanuit de hele wereld, velen als onderdeel van urgente reddingsmissies. Door de Aliyah-inspanningen van de ICEJ in deze kritieke tijd te steunen, beantwoordt u aan de oproep van de Schrift aan niet-Joden om betrokken te raken bij de grote profetische Inzameling van Israël (Jesaja 49:22-23).

Geschreven door Howard Flower, ICEJ Aliyah director
Fotografie: JAFI