Ouderschap is een zegen; het komt echter ook met uitdagingen die het best door twee worden gedragen. Helaas bestaat in Israël tegenwoordig 12,8% van de gezinnen (ongeveer 170.000 in totaal) uit eenoudergezinnen en maar liefst 90% hiervan wordt geleid door vrouwen met een lagere verdiencapaciteit dan mannen. Dit betekent dat veel eenoudergezinnen een constante strijd hebben om op of onder de armoedegrens te leven.
De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar alleenstaande moeders werkelijk zijn en dat er niet altijd passende hulp voor hen beschikbaar is. In het Hebreeuws wordt gezegd: “ze vallen tussen de stoelen” … daarom richten we ons op het versterken van deze gezinnen.
Sommigen begonnen als jonge moeders zonder mogelijkheid om te studeren en een beroep te leren. Vaak hebben ze geen steun of een goed familievoorbeeld, en velen moeten zelfs trauma’s of destructieve gezinspatronen overwinnen. In veel opzichten waren ze zelf nog kinderen en hebben dus aanmoediging en begeleiding nodig om hun eigen kinderen op te voeden.
Of, wat als een moeder zou besluiten een gigantische sprong in het diepe te maken en naar een nieuw land te verhuizen met een heel andere taal en cultuur? De uitdagingen van het aanpassen aan een nieuwe omgeving, het leren van de taal, het vinden van werk of het kiezen van een school voor de kinderen – allemaal zonder een kant-en-klaar ondersteuningssysteem – voegen een geheel nieuw niveau van stress toe aan alleenstaand ouderschap.
Bij de ICEJ hebben we ons afgevraagd: hoe kunnen we een soort “uitgebreide” familie zijn voor jonge Israëlische moeders en hun kinderen die het moeilijk hebben? Het antwoord is door de basis te bieden, zoals hulp bij loopbaanbegeleiding en jobtraining, of door professionele mentoren te sponsoren die de praktische en emotionele ondersteuning bieden die zelfvertrouwen kan opbouwen.
Velen hebben ook hulp nodig bij gesubsidieerde kinderopvang, babysitters, naschoolse activiteiten, privéleraren voor de kinderen en andere essentiële zaken zoals basisinrichting en reparaties aan huis. Je schamen voor je levensomstandigheden draagt ​​alleen maar bij aan het gevoel van isolement en wanhoop van de alleenstaande moeder. Zo hebben ICEJ-donoren onlangs zo’n moeder in staat gesteld om een ​​gloednieuwe keuken te hebben. De voor- en na-beelden zijn verbluffend, en nu hebben zij en haar kinderen hun waardigheid hersteld.

Kun je je voorstellen dat je jarenlang moet wassen met water uit een toilettank? Zo moesten een bejaarde grootmoeder, haar alleenstaande dochter en kleinzoon zich wassen, omdat ze geen stromend water hadden om te douchen. Vier jaar lang leidden ze water uit de toilettank en hurkten ze in de badkuip om zich te wassen, wat voor de grootmoeder buitengewoon moeilijk was. Dankzij uw gift kon een reparatieteam de badkamer renoveren, de wateraansluiting herstellen en een gemakkelijk toegankelijke douche installeren!

“Over het algemeen zijn de vrouwen die geholpen worden tussen de 16 en 50 jaar”, aldus Nicole Yoder, ICEJ Vice President for Aid and Aliyah. “Velen hebben een gewelddadige achtergrond zonder ondersteuningssysteem. Anderen staan ​​er simpelweg alleen voor vanwege een scheiding of vervroegd weduwschap. Het kan zijn dat ze geen opleiding of basisvaardigheden hebben, waardoor het een grote uitdaging is om op de arbeidsmarkt te komen. Leren opvoeden is moeilijk. Veel jonge ouders weten niet hoe ze gezonde grenzen moeten stellen, en het is hartverscheurend als de band tussen ouder en kind niet goed wordt ontwikkeld. Als er niets aan wordt gedaan, kan dit de vruchtbare bron zijn van een verwonding die wordt doorgegeven aan de volgende generatie.”
*Alena is een alleenstaande moeder die weduwe is met vijf kinderen. Ze is extreem moe nadat ze jarenlang haar zieke man heeft verzorgd, en toen werd ze het afgelopen jaar ontslagen tijdens de strenge corona-lockdowns van Israël. Alena wordt momenteel geholpen om haar zelfvertrouwen te vergroten en zich voor te bereiden op sollicitatiegesprekken.
*Leah kwam hulp zoeken als een zeer gebroken, gescheiden vrouw die fysiek geweld had doorstaan ​​en het trauma had opgelopen om getuige te zijn van het zelfmoord plegen van haar eigen ouder in het bijzijn van haar. Ze was zo wanhopig op zoek naar voedsel voor haar twee kinderen dat ze een tijdlang in de prostitutie belandde. Door de hulp te krijgen die ze nodig had, is Leah erin geslaagd zichzelf op te tillen. Tegenwoordig werkt ze als grafisch ontwerper en probeert ze een goed rolmodel te zijn voor haar kinderen.
“Deze dagen van de coronaviruscrisis zijn buitengewoon moeilijk en een persoonlijke focus op de benodigde hulp kan het keerpunt zijn voor vrouwen zoals Alena en Leah en vele anderen”, zei Nicole. “Zij en hun kinderen kunnen beginnen aan hun reis om een ​​betere toekomst op te bouwen en wij willen deel uitmaken van het mogelijk maken ervan.”
Via ons ‘Giving a Future and a Hope’-fonds zet de ICEJ zich in om deze kwetsbare en vaak gebroken alleenstaande moeders te helpen. Hun behoeften variëren echter en de hulp varieert van $ 1.500 tot $ 3.500 per moeder – hoewel een gift in welk bedrag dan ook een zegen zou zijn. Elk heeft zijn eigen verhaal en elk heeft een door God gegeven bestemming. Sluit u bij ons aan bij onze inspanningen om Israëlische gezinnen te versterken en hen te helpen een betere toekomst te vinden. Uw donatie heeft een grote impact op het leven van degenen die het het meest nodig hebben.

Doneren

*Namen zijn veranderd om hun privacy te beschermen.