Moshav Mash’en is een unieke Israëlische landbouwgemeenschap in het zuidwesten van Israël, op slechts 13 kilometer van de grens met Gaza. Opgericht door Jemenitische Joodse immigranten in 1950, is het vandaag de dag de thuisbasis van iets meer dan 1.000 mannen, vrouwen en kinderen. Tijdens het ‘Guardian of The Walls’-conflict met Hamas in mei 2021 moest het medisch centrum in het hart van het dorp zijn deuren sluiten omdat het geen adequate schuilplaats had voor de vlaag van raketten die vanuit Gaza werden afgevuurd.

Al 20 jaar voeren de leden van de gemeenschap campagne om een ondergrondse schuilkelder naast het medisch centrum te repareren om deze open te houden in tijden van crisis. In de slechtste staat was het donker, overspoeld met 6 tot 8 centimeter water, de thuisbasis van wilde dieren, en had schimmel die een meter op de muren groeide. De stank van de schimmel en levende schimmel maakte het onmogelijk om daar heel lang in te ademen.

“Het zag er onmogelijk uit”, zei Amnon Ziv, veiligheidschef voor de omliggende regio Hof Ashkelon. “Moeten we het instorten of afsluiten? Maar we begonnen al snel te geloven dat niets onmogelijk is!”

Dit komt omdat de ICEJ, via ons kantoor in de VS, met het geld doorkwam om een volledige restauratie mogelijk te maken. En half juli woonde een kleine ICEJ-delegatie de officiële heropeningsceremonie bij voor de ondergrondse schuilplaats, die ook een nabijgelegen kleuterschool en synagoge bedient.

Nicole Yoder, ICEJ Vice President voor Aid & Aliyah, sloot zich aan bij andere lokale gemeenschapsleiders om een muurplaat bij de ingang van de schuilkelder te monteren. Ze vertelde de bijeenkomst dat “dit geschenk afkomstig is van christenen over de hele wereld die een brug van vriendschap willen bouwen en graag hun deel doen om jullie leven beter te maken. We zijn verheugd om deel uit te maken van dit prachtige project en we hopen dat het je gemoedsrust geeft en levens redt. Moge je veel gelukkige evenementen hebben op deze plek”

Naast veiligheidsbeambte Amnon Ziv was ook het hoofd van de regio Hof Ashkelon, burgemeester Itamar Revivo, aanwezig bij de inwijdingsceremonie. Ze spraken beiden vriendelijk over de christelijke donoren die hen te hulp waren gekomen en legden uitgebreider uit welke gigantische taak het op zich had genomen om het asiel te herstellen. De muren zijn nu beveiligd met een gracht die rondom de buitenmuren van het medisch centrum loopt om water af te sluiten. De faciliteit heeft vernieuwde badkamers, een keuken en volledig bedienbare airconditioning. Ten slotte is de bunker nu een comfortabele ruimte voor kinderen en familiebijeenkomsten in goede tijden, wanneer het niet nodig is als schuilkelder. Daarnaast kan het medisch team nu ook zijn intrek nemen in de opvang en blijven opereren tijdens noodsituaties.

Burgemeester Revivo herinnerde ons ook nogmaals aan de complexiteit van de regio en zei: “Je hoort vaak nieuwsberichten waarin staat: ‘er zijn geen slachtoffers’, na incidenten van raketbeschietingen. Dit is echter nooit echt juist, omdat er inderdaad heel veel slachtoffers zijn. Dit zijn degenen die lijden aan emotionele problemen en elke dag in angst leven.”

Hij ging verder met te delen dat degenen die te maken hebben met trauma en psychologische problemen niet zo snel zullen genezen, zelfs niet nadat medische zorg is gegeven. Dus, het hebben van de veiligheid van een opvangcentrum in de buurt zal het normale leven mogelijk maken en indirect helpen bij het herstel van mensen die lijden aan trauma.

Vandaag, dankzij de genereuze steun van onze donateurs, kan het medisch centrum nu veilig werken. De ondergrondse schuilkelder, een vernieuwd kunstwerk, is ook de klok rond volledig beschikbaar voor breder gebruik door de gemeenschap, of het nu voor de vele kinderen is die naar de kleuterschool in de buurt gaan, of voor de gelovigen die de plaatselijke synagoge bezoeken op Sjabbat of voor andere evenementen.

Uw liefde en steun geven hoop aan vele kwetsbare Israëlische burgers die onze hulp nodig hebben. Blijf alsjeblieft geven aan het ‘Israël in crisis’-fonds van de ICEJ, zodat we klaar zijn om meer levens te helpen en te redden in de volgende noodsituatie van Israël.

door Chris Chambers