Future and a hope pesach packing

Pesach staat voor de deur hier in Israël. Er is veel onzekerheid over het huidige debat over gerechtelijke hervormingen, maar de Israëli’s bereiden zich nog steeds voor op deze grote Joodse feestdag, waarop wordt gevierd dat God de oude Israëlieten bevrijdt uit de slavernij in Egypte. Maar voor veel Joodse gezinnen in Israël brengt Pesach ook zorgen met zich mee of er wel genoeg eten op tafel zal staan voor de traditionele Pesach sedermaaltijd. Dankzij uw genereuze donaties helpt de ICEJ 800 behoeftige Israëlische gezinnen met Pesach-geschenkmanden.

packing pesach gifts

Deze cadeaupakketten, die handdoeken, zeep, cadeaubonnen en ander voedsel en huishoudelijke artikelen bevatten, worden uitgedeeld aan gezinnen in Ma’ale Adumim, Netanya, Rishon Lezion, Ashdod en nog veel meer gemeenschappen in heel Israël. Deze cadeaupakketten worden met liefde en zorg met de hand ingepakt door onze ICEJ-medewerkers om elk gezin te zegenen. Veel van de ontvangers zijn nieuwe immigranten uit Ethiopië, Oekraïne en andere voormalige Sovjetrepublieken, evenals overlevenden van de Holocaust, gepensioneerden, alleenstaande moeders en gezinnen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Toen een ICEJ-team deze kerstcadeaus afleverde, werden ze onthaald op uitbarstingen van dankbaarheid van de ontvangers. Tijdens een bezoek sprak een mooie Ethiopische vrouw van 76 jaar herhaaldelijk toda raba [“dank u”] uit nadat ze over de ICEJ had gehoord en haar cadeaupakket had ontvangen. Deze vrouw, alleen levend van een klein pensioen, maakte de moeilijke reis naar Israël tijdens Operatie Moses in 1984 en woont nu in Ashdod.

Op dezelfde dag bezocht ICEJ Aid-assistent Jannie Tolhoek een vrouw met twee gehandicapte zonen. Vanwege gezondheidsproblemen moest Marina haar schoonmaakbaan opzeggen voordat Corona toesloeg. Ze worstelt nog steeds met verschillende gezondheidsproblemen, maar verlangt er diep naar om weer aan het werk te zijn. Dit bezoek was vooral speciaal voor Jannie, die werd vergezeld door de Israëlische maatschappelijk werker Ram toen ze door een arme wijk in Ashdod naar haar appartement op de vijfde verdieping liepen.

“Voordat we op de deur konden kloppen, vloog hij wagenwijd open”, aldus Jannie. “Marina verwachtte Ram te zien, maar toen ze mij zag, kwam er een grote glimlach op haar gezicht. Ze omhelsde me meteen en vertelde me hoe blij ze was me weer te zien. Het vorige bezoek was net voor Pesach 2019, vóór Corona. Die tijd was ze niet vergeten. Ze kon niet stoppen met glimlachen en delen.”

“Je brengt zoveel vreugde door weer te komen. Je bent me niet vergeten,’ riep de dame uit. “Ik weet dat dit geschenkpakket van christenen komt. Vergeet ze alsjeblieft niet te bedanken.”

Naderhand zei Ram tegen Jannie dat “omdat je families thuis bezoekt om hen de middelen te geven om Pesach te vieren, ze echt opgewonden zijn om je weer te zien.”

Een soortgelijk bezoek aan Ma’ale Adumim was ook vrij gedenkwaardig. Michal en Roi van de gemeente legden uit dat de stichters van de stad net ten oosten van Jeruzalem de bewoners de indruk gaven dat ze liefdevol en zorgzaam moeten zijn voor mensen in nood. Als zodanig helpt de gemeente regelmatig duizenden gezinnen in nood – van financiële moeilijkheden tot diensten voor kinderen met een handicap.

Toen de vrouwen in het distributiecentrum te horen kregen dat veel christenen geld hadden gedoneerd voor het Pesach-hulpproject, lichtte hun gezicht op van verbazing.

“Ik ben zo opgewonden”, riep een vrouw uit. “Ontzettend bedankt!”

Terwijl we de Pesach-leveringen voortzetten in Kiryat Gat, ontmoetten we een prachtige groep Ethiopische Joden. Deze gemeenschap is geen onbekende in de ellende van de oude Israëlieten in het Exodus-verhaal, aangezien ook zij te maken hadden gehad met onderdrukking, honger en gevaar bij het doorkruisen van dorre woestijnen om Israël te bereiken. Tien van de 75 familievertegenwoordigers die de Pesach-geschenken kwamen ontvangen, hadden in 1984 de moeizame reis door Soedan naar het Beloofde Land gemaakt, een tocht die 5.000 Ethiopisch-joodse levens eiste.

Avraham, een gemeenschapsleider, leraar en vaderfiguur, vertelde hoe moeilijk het is om overlevenden van die reis te zien die vandaag ziek en ontmoedigd zijn.

Toch waren de leden van de Ethiopische gemeenschap opgewonden toen het ICEJ-voertuig arriveerde, omdat ze zich de vorige kerstcadeaus van de ICEJ herinnerden die ze de afgelopen tien jaar bij hen thuis hadden gekregen. Veel vrouwen in felgekleurde cheeta’s en sjaals met bloemenprint stonden reikhalzend uit naar ons team. Ze omhelsden elkaar vreugdevol en hielpen de geschenken naar binnen te dragen. Een vrouw, een mooie oma met een roze bril en slechtziend, glimlachte extra breed toen ze Jannie zag en groette haar.

De Pascha-geschenken brachten een glimlach op hun gezicht en hoop in hun hart. Avraham vertelde Jannie dat de gemeenschap lijdt onder voedselgebrek en andere problemen, maar het belangrijkste is dat ze een gemeenschap hebben waarop ze kunnen vertrouwen. Twee ouderlingen spraken zegeningen uit over de Ethiopische gemeenschap en over de ICEJ en onze trouwe donateurs. Vervolgens baden ze voor gezondheid, geluk en volle tafels voor hun gemeenschap dit Pascha, evenals voor de terugkeer van de ICEJ in 2024. Avraham voegde eraan toe hoe trots hij is om samen te werken met de Christelijke Ambassade en hoe hij altijd zal vertellen anderen over ons werk.

Tegen het einde van het bezoek liep een fragiele grootmoeder, prachtig gekleed in een roze sjaal en een groene jurk, voorzichtig de trap af met een jonge man die haar vergezelde om te voorkomen dat ze uitglijdt. Toen ze op de grond stapte, hief ze haar armen naar ons op en zei zachtjes: “Bedankt dat je bent gekomen en ons hebt gezegend met zulke gaven van hoop.”

Deze Ethiopisch-Joodse gezinnen waren slechts enkele van de vele Israëli’s in nood die we dit Pascha zegenden met de geschenken.

Vervolgens vertrok het AID-team naar centraal Israël, naar de stad Nof HaGalil, dichtbij Nazareth. Hier waren 50 reikhalzend wachtende nieuwe joodse immigrantenfamilies uit Oekraïne uit de eerste hand getuige van een prachtige demonstratie van christelijke liefde jegens hen door een lokale Israëlisch-Arabische predikant, Saleem Shalash.

Dankzij geweldige ICEJ-vrienden uit Finland kunnen deze Oekraïens-Joodse families deze vreugdevolle “Exodus”-vakantie voor het eerst echt vieren in hun Beloofde Land! “We zijn zo opgewonden om hier te zijn tijdens deze speciale tijd van het jaar, Pesach. We weten dat Pesach en Pesach belangrijke feestdagen zijn voor joden en ook voor christenen. We willen je zegenen met een cadeau voor deze feestdag. We zijn hier om te zeggen dat we van je houden en we wensen je een fijne vakantie’, vertelde dominee Saleem terwijl hij de geschenkverpakkingen uitdeelde aan de dankbare families. Ook Jannie had de gelegenheid om te delen hoe de Christelijke Ambassade voor het volk van Israël zorgt door de steun van trouwe Christelijke donoren van over de hele wereld. “Deze speciale Pesach-geschenkverpakkingen die u vandaag ontvangt, zijn afkomstig van christelijke vrienden in Finland die van u houden en u ‘Chag Pesach Sameach’ wensen”, zei Jannie.

We nodigen u uit om met ons samen te werken om hoop te bieden aan meer worstelende Israëlische gezinnen. Doneer vandaag nog voor het project Toekomst en hoop in Israël.

Geschreven door Annaliese Johnson