Een groep van 102 Joodse immigranten arriveerde zondagavond in Israël op een speciale Aliyah-evacuatievlucht uit Kazachstan, georganiseerd door The Jewish Agency for Israel (JAFI) en gesponsord door de International Christian Embassy Jerusalem.
Hun Aliyah komt in een bijzonder moeilijke tijd vanwege corona-gerelateerde gezondheidsrichtlijnen en reisbeperkingen, waaronder het verkrijgen van visa en vergunningen voor vluchten. Dus de aankomst van de huidige vliegtuiglading oliem (nieuwkomers) uit Alma Ata is een klein wonder, merkte een JAFI-functionaris op.

Vlucht uit Kazachstan
Vlucht uit Kazachstan

Veel van deze nieuwkomers waren al maanden geleden van plan om Aliyah te maken, maar werden vertraagd door lockdowns en wereldwijde reisverboden. Na de landing op de luchthaven Ben-Gurion moeten ze in quarantaine en andere maatregelen ondergaan vanwege de gezondheidsvoorschriften van de corona in Israël.
Onder de nieuwkomers bevindt zich een Kazachs joods gezin met twee zonen die al eerder naar Israël kwamen voor studieprogramma’s voor middelbare scholieren. Ze voltooiden hun IDF-dienst met onderscheiding als eenzame soldaten. De moeder is een journalist die in het verleden werkte bij de Israëlische krant Mabat en als vertegenwoordiger van het Joods Agentschap in Kazachstan. Ze is vooral opgewonden om dichter bij haar kleinkinderen in Israël te zijn, evenals haar jongere zus die met haar gezin in Hadera woont.
Er komt weer een nieuw stel met hun negenjarige dochter. Hij heeft ingenieursdiploma’s en economie en heeft gewerkt bij Volkswagen, terwijl zij even actief was als actrice, theaterdocent en tv-presentator.
Een andere jonge Kazachse joodse immigrant studeerde in Londen in het buitenland en is van plan Engelse les te geven en zijn Thora-studie in Jeruzalem voort te zetten. Hij komt ook om zich te herenigen met zijn grootouders, die al sinds 1998 in Israël wonen.
Zelfs met de meeste internationale reizen die nog steeds worden verstoord als gevolg van COVID-19, hebben Israël en het Joods Agentschap in samenwerking met de ICEJ gewerkt aan het regelen van noodvluchten voor Joodse immigranten uit verschillende regio’s over de hele wereld. De belangstelling voor Aliyah neemt zelfs toe, aangezien veel Joodse families over de hele wereld Israël nu zien als veiliger qua gezondheid en beter gepositioneerd voor economisch herstel dan andere landen. Israëlische functionarissen verwachten dat de komende drie tot vijf jaar tot 250.000 nieuwe Joodse immigranten zullen arriveren.
De ICEJ heeft sinds begin 2021 voor meer dan 880 joodse oliem alijah-vluchten ondersteund, waaronder zo’n 500 Ethiopische immigranten, als onderdeel van “Operation Rock of Israel”.

“We zijn verheugd om te helpen een nieuwe grote vlucht Joden naar huis te brengen, naar Israël”, zei ICEJ-president Dr. Jürgen Bühler. “Ondanks de corona-pandemie is de Aliyah niet gestopt, en we zijn vooral vereerd om deel uit te maken van de terugkeer van zoveel joodse families naar het land Israël tijdens deze buitengewoon moeilijke periode. We weten dat hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn, en we wensen al deze nieuwkomers veel succes bij het vinden van hun plek in het Joodse thuisland. “
Sinds de oprichting in september 1980 heeft de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem nu meer dan 160.000 joden bijgestaan ​​bij het maken van Aliyah naar Israël vanuit ongeveer 36 landen over de hele wereld. Met uw steun kunnen we doorgaan met het terughalen van Joodse gezinnen naar huis.

Doneren