Een groep van 226 Joodse immigranten uit de hele voormalige Sovjet-Unie landde op maandagavond (15 maart) op de heropende luchthaven Ben-Gurion op een ‘reddingsvlucht’ georganiseerd door The Jewish Agency for Israel en gesponsord door de International Christian Embassy Jerusalem.Veel van deze nieuwkomers waren al enkele maanden geleden van plan om Aliyah te maken, maar werden vertraagd door een derde grote lockdown in Israël te midden van een massale vaccinatiecampagne. Sommigen hadden hun huis al verkocht en hun baan opgezegd en zaten in het ongewisse toen Ben-Gurion in januari en februari voor het eerst volledig werd gesloten. Maar de lucht gaat nu weer open en deze immigranten maken deel uit van het dagelijkse quotum van passagiers die op dit moment Israël kunnen binnenkomen.Veel van deze immigranten hadden ook lange aansluitende vluchten nodig, die tot acht tijdzones doorkruisten vanuit de voormalige Sovjetrepublieken, voordat ze aan boord gingen van de laatste vier uur durende vlucht naar Tel Aviv. Ze zullen quarantaine en andere maatregelen moeten ondergaan vanwege de gezondheidsvoorschriften van de corona in Israël, voordat ze zich vestigen in absorptiecentra.

Onder de 226 Joden die gisteren aankwamen op de ‘reddingsvlucht’ die werd gesponsord door de ICEJ, waren Ksenia en haar dochter Emilia. Ze kwamen helemaal uit Kazan, de hoofdstad van de republiek Tatarstan, en zullen zich vestigen in de Mashabei Sade-kibboets in de Negev-woestijn als onderdeel van het ‘eerste thuis in het vaderland’-programma. Ksenia heeft een masterdiploma in landgebruikstechniek en hoopt de Negev te zien bloeien.

Ksenia en haar dochter Emilia

Ksenia vertelde dat ze er altijd van heeft gedroomd om Aliyah te maken, maar elke keer dat ze het probeerde, liep ze voortdurend vertraging op. Vorig jaar, temidden van de coronapandemie, wisten haar moeder en jongere zus in Israël aan te komen, wat Ksenia motiveerde om vastberadener dan ooit te worden om ook naar Israël te komen. Nadat alle nodige voorbereidingen waren getroffen, zouden Ksenia en Emilia in november komen, maar toen werd Ben-Gurion Airport afgesloten en moesten ze opnieuw wachten.

Zonder hoop in zicht begonnen ze ontmoedigd te raken totdat ze het geweldige nieuws hoorden dat er op 15 maart een ‘reddingsvlucht’ vanuit Moskou zou vertrekken. En gisteren, na veel doorzettingsvermogen, bereikten Ksenia en haar dochter eindelijk hun nieuwe thuis in Israël.

Zelfs met de meeste internationale reizen die nog steeds worden verstoord als gevolg van COVID-19, werken Israël en het Joods Agentschap aan het regelen van deze noodvluchten voor Joodse immigranten uit verschillende regio’s over de hele wereld, die ook Israëlische burgers uit het buitenland terughalen.

De christelijke ambassade heeft nu Aliyah-vluchten ondersteund voor meer dan 780 joodse immigranten sinds het begin van 2021, waaronder zo’n 500 Ethiopische joden als onderdeel van “Operation Rock of Israel”. De meeste van deze Ethiopische immigranten hebben tientallen jaren in doorgangskampen gewacht om herenigd te worden met hun families in Israël. Door Aliyah te maken, geven ze gehoor aan een oude bijbelse oproep om terug te keren naar hun vaderland, die door vele generaties is voortgedreven, en de ICEJ is verheugd om actief deel te nemen aan deze profetische missie.

“Het is opwindend om deel uit te maken van een nieuwe grote vlucht van Joodse gezinnen die naar Israël verhuizen”, zei ICEJ-president Dr. Jürgen Bühler. “Aliyah steunen is een van de kernmissies van de christelijke ambassade, en dit seizoen van de coronapandemie is eigenlijk een van de meest kritieke fasen geweest van onze vier decennia van betrokkenheid bij het terugbrengen van joden naar hun vaderland. Corona heeft inderdaad een extra betekenis gegeven aan de roeping van Israël om een ​​‘veilige haven’ te zijn voor het Joodse volk.”

Op Khabarovsk vliegveld
Op Khabarovsk vliegveld

Hoewel de wereldwijde vliegreizen het afgelopen jaar ernstig zijn ingeperkt, zijn er nog steeds duizenden Joden die naar Israël verhuizen. De belangstelling voor Aliyah neemt zelfs toe, aangezien veel Joodse families over de hele wereld Israël nu zien als veiliger qua gezondheid en beter gepositioneerd voor economisch herstel dan andere landen. Ambtenaren van het Israëlische en Joodse Agentschap verwachten dat de komende drie tot vijf jaar tot 250.000 nieuwe Joodse immigranten zullen arriveren.
Een van de grootste beloften van God in de Bijbel is de Inzameling van de Joodse ballingen uit de vier hoeken van de aarde. De profeet Jesaja zei lang geleden: „Wees niet bang, want ik ben met je; Ik zal uw kinderen uit het oosten halen en u uit het westen bijeenbrengen. Ik zal in het noorden zeggen ‘Geef ze op!’ En in het zuiden: ‘Houd ze niet tegen.’ Breng Mijn zonen van verre en Mijn dochters van de uiteinden van de aarde.’ (Jesaja 43: 5-6)
Sinds onze oprichting in 1980 heeft de ICEJ meer dan 160.000 Joodse immigranten geholpen om van over de hele wereld naar Israël terug te keren, en dit is een werk dat zich in 2021 drastisch blijft uitbreiden. Help ons alstublieft om meer Joden naar huis te brengen in Israël in de komende dagen, door de vele Aliyah-inspanningen van de ICEJ te steunen.

Doneer en maak een verschil in Israël