tour during a seminar

De verbazingwekkende toestroom van Joodse mensen die Aliyah naar Israël maken, nadert het niveau dat voor het laatst werd gezien na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1989. De meerderheid van deze nieuwe immigranten zijn Russisch sprekende Joden uit de voormalige Sovjetrepublieken. Economische ontberingen en oorlogsgerelateerde kwesties hebben duizenden Joodse gezinnen ertoe aangezet plannen te maken om naar Israël te verhuizen. De ICEJ ondersteunt de initiatieven van het Joods Agentschap in de regio’s die het zwaarst zijn getroffen door de aanhoudende oorlog in Oekraïne.

In het eerste kwartaal van 2023 maakten meer dan 16.000 Russisch sprekende Joden uit voormalige Sovjetlanden Aliyah, vergelijkbaar met de meer dan 62.000 die vorig jaar kwamen. Dit betekent dat meer dan 250.000 Russisch sprekende Joden Aliyah hebben gemaakt sinds het conflict in Oekraïne in 2014 begon, wat het markeert als een historische Aliyah-golf uit het noorden. Hier zijn manieren waarop de Christelijke Ambassade heeft geholpen met deze massale Aliyah.

Aliyah-seminar in Litouwen

Na de val van de Sovjet-Unie trokken veel Russisch sprekende Joden naar de Baltische staten Letland, Litouwen en Estland in de hoop vrede, veiligheid en economische kansen voor hun kinderen te vinden. Deze hoop begon te vervagen toen Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel en de bezorgdheid groeide over mogelijke verspreiding van problemen naar de Baltische staten. Litouwen nam ook duizenden Oekraïense oorlogsvluchtelingen op, en in totaal is Aliyah sindsdien meer dan verdrievoudigd uit de Baltische regio.

In april ondersteunde de ICEJ een weekend Aliyah-seminar voor jonge gezinnen in de Baltische staten dat werd gehouden in Vilnius, Litouwen – een voormalige Sovjetrepubliek die nu deel uitmaakt van de Europese Unie en grenst aan Rusland, Wit-Rusland en de Russische enclave Kaliningrad.

Het Aliyah-seminar trok 52 potentiële oliem in een hotel waar ze samen genoten van Shabbat, goede maaltijden en de voorzieningen van het hotel. Leraren uit Israël spraken over Pesach en Sjavoeot, en ook over hun nieuwe leven in Israël – het hoofdthema van het weekend.

Vorig jaar hielp de ICEJ met een speciaal zomerkamp van het Joods Agentschap in september en later een winterkamp in december voor Joodse kinderen uit zowel de Baltische staten als Oekraïne. Bovendien werden pre-Aliyah-evenementen gehouden tijdens Chanoeka en Poerim. Deze speciale evenementen werden begeleid door Ilze Saulite, onze Letse nationale directeur en onze regionale Aliyah-coördinator die al sinds de jaren negentig actief is in dit werk.

Aliyah uit de Baltische staten is enorm gestegen sinds februari 2022, toen de oorlog begon, en het Joods Agentschap heeft ICEJ gevraagd om te helpen met Aliyah-vluchten en voorbereidingskosten. De ICEJ heeft gereageerd door 200 Aliyah-vluchten vanuit de Baltische regio te sponsoren. Naast andere voormalige Sovjetrepublieken en Ethiopië heeft de Christelijke Ambassade dit jaar tot nu toe al bijna 1.000 Aliyah-vluchten gesponsord.

Vilnius stond ooit bekend als het ‘Jeruzalem van het noorden’ – een naam die Napoleon in 1812 op weg naar Moskou gaf. De regio werd een relatief veilige haven voor Asjkenazische joden die West-Europa ontvluchtten in tijden van hevige vervolging, zoals vanuit Duitsland in de Eerste Kruistocht (1096–1099) en de verdrijvingen uit Engeland (1290), Frankrijk (1306 en 1394) en Spanje (1492).

Het leven was niet helemaal zonder problemen, want er waren pogroms en beperkingen op bevel van Catharina de Grote om het Vestigingsgebied te vestigen – een groot Joods getto dat zich uitstrekte van het huidige Oekraïne tot Polen en Litouwen. Op het hoogtepunt van het Russische rijk waren er zo’n 5 miljoen Joden op Russisch grondgebied, waaronder 3 miljoen die in het Vestigingsgebied woonden, zoals afgebeeld in de film “Fiddler on the Roof”.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergingen deze joodse gemeenschappen de ergste vervolging in hun geschiedenis door toedoen van nazi-Duitsland, aangezien de meerderheid van de zes miljoen joden die in de Holocaust zijn omgekomen, uit dit gebied kwam. Na de oorlog vluchtten veel overlevenden van de Holocaust naar Israël. Nu bereiden veel van de overgebleven Joden zich voor om hen eindelijk naar huis te volgen naar de Joodse staat, en de Christelijke Ambassade staat klaar om te helpen.

Medische reddingsvlucht voor Oekraïens Joods gezin

Tijdens Pesach in april hielp de ICEJ ook een gezin van vijf personen uit Oost-Oekraïne om naar Israël te vliegen. De grootvader, Boris, is midden zestig en moet regelmatig worden gedialyseerd, waarvoor speciale hulp nodig was tijdens zijn vlucht. Het gezin was net vanuit hun huis in bezet Oost-Oekraïne door twee voormalige Sovjetrepublieken gereisd in een zeer moeilijke en aangrijpende reis die grensverhoren en mobiele telefooncontroles omvatte. De ICEJ dekte de vluchten voor alle vijf gezinsleden en de dringende medische zorg bij aankomst. Ze landden in Israël tijdens Pesach, wanneer de immigratiebalie op de luchthaven meestal niet bemand is. Dus nam het Joods Agentschap extra maatregelen om ervoor te zorgen dat ze goed werden ontvangen en naar hun huisvesting en dialysebehandelingen werden gebracht tijdens de Pesach-feestdagen, die ook door de ICEJ werden gedekt.

De familie was zo blij dat ze vrij waren na meer dan een jaar onder bezetting te hebben geleefd. Dit was echt een Pesach-verhaal, waar de ICEJ graag deel van uitmaakte.

“Eindelijk is onze droom uitgekomen”, zei Boris na zijn landing in Israël. “Heel erg bedankt aan het Joods Agentschap en ook aan de ICEJ, die ons hebben gesteund en ons hebben geholpen onze vrijheid terug te krijgen!”

De geschiedenis van het Joodse volk is er niet alleen een van vervolging en ballingschap, maar ook van veerkracht in tijden van tegenspoed. Deze Joodse nieuwkomers uit Oekraïne, de Baltische staten en andere voormalige Sovjetrepublieken zullen helpen Israël op te bouwen en het lot van het Joodse volk te vervullen.

Help ons alstublieft met deze enorme golf van Aliyah die nu onderweg is vanuit het Land van het Noorden. Stuur vandaag nog je beste cadeau om meer Joden uit ballingschap naar huis te halen.

Geschreven door ICEJ-stafmedewerkers