Sarah, Elora, Anna en Olene* komen uit heel verschillende lagen van de bevolking, maar toen ze geconfronteerd werd met een onverwachte zwangerschap, had elke Israëlische vrouw een buitengewoon moeilijke keuze te maken.

Hoewel het verwelkomen van een nieuw leven meestal een vreugdevolle gebeurtenis is, veroorzaakte het nieuws van de zwangerschap voor deze vrouwen een crisis van angst en paniek in levens die al overweldigd waren door economische onzekerheid en vele andere lasten en uitdagingen. Desondanks kozen ze voor het leven voor hun baby’s – ook al was het verre van een gemakkelijke beslissing.

Hun keuzes werden ook niet alleen gemaakt. Elke vrouw zocht pro-life counseling en kreeg praktische ondersteuning die hen hielp hun levengevende beslissing te nemen. De rol van de counselor is van cruciaal belang, omdat ze tijdens hun zwangerschap naast de moeders lopen. Naast het ontvangen van emotionele genezing, ontvangen deze moeders ook praktische hulp met babybenodigdheden zoals een wieg en lakens, kinderwagen en babykleding, evenals vouchers om andere babybenodigdheden te kopen tijdens het eerste jaar van het leven van hun baby. Deze hulp geeft hen een sprankje hoop, wetende dat ze niet alleen zijn op deze reis.

“De ICEJ ondersteunt momenteel ongeveer 14 Israëlische moeders met baby’s in hun eerste levensjaar, en we zijn zo dankbaar dat deze moeders ervoor hebben gekozen om hun prachtige kleintjes te houden die zoveel vreugde brengen,” legde Nicole Yoder, ICEJ Vice President voor AID en Aliyah, uit.

Onlangs hoorde Nicole over de persoonlijke verhalen van de moeders en hoe het met hun baby’s gaat.

Sarah is een wilskrachtige en onafhankelijke 18-jarige die momenteel bij haar ouders in centraal Israël woont. Toen ze 16 jaar oud was, werd ze zwanger en koos ze voor een abortus. Niet lang daarna belandde ze in een nieuwe relatie met een man die in diskrediet bleek te zijn en ze werd opnieuw zwanger.

Baby Matan

Deze keer voelde ze dat ze oud genoeg was om een baby te krijgen en legde ze dit idee voor aan haar vriend. Helaas was hij niet ondersteunend en dreigde hij haar te verlaten, waardoor Sarah’s leven in beroering raakte over wat ze nu moest doen. Sarah troostte zich met het feit dat haar moeder en grootmoeder haar steunden en besloot hulp te zoeken bij enkele Israëlische pro-life voorstanders. Dankzij de sponsoring van ICEJ kreeg ze de liefde en steun die ze nodig had om het leven voor haar baby te kiezen. Haar grootmoeder was aan haar zijde tijdens de gecompliceerde bevalling die resulteerde in een keizersnede, en op 7 meiÞ haar mooie jongetje, Matan, werd geboren.

Hij werd geboren slechts een week nadat haar geliefde overgrootvader overleed, en Sarah deelde met Nicole hoe deze kleine al vreugde en troost brengt aan haar familie. Helaas verliet Matans vader Sarah echter en het pad dat hij nam, bracht hem in de gevangenis.

Elora woont ook met haar ouders in een stad in de buurt van Beersheba, in het zuiden van Israël. Ze was net 24 jaar oud toen ze beviel van haar tweeling. Ze vierden onlangs hun eerste verjaardag op 5 april.Þ en zijn allebei aan het kruipen en hebben een deel van hun tanden erin.

Hoewel ze op dit moment niet werkt, denkt Elora na over hoe ze haar kinderen een goed leven kan geven en hoopt ze verder te kunnen met haar studie. Ze is dankbaar dat haar ouders helpen om voor de tweeling te zorgen en merkt op: “Zonder de steun van mijn gulle donor en de fysieke hulp van mijn ouders, zou ik zeker zijn gezonken en aan depressie hebben geleden.”

Omdat de vader van de tweeling bijna drie uur verderop in Eilat woont, komt hij zelden op bezoek en als hij dat doet, blijft hij maar een uur. Zijn onlangs getoonde interesse om meer een deel van hun leven te worden, heeft haar echter hoopvol gemaakt.

Ondertussen brengt Anna’s dierbare kleine meisje, Eliana, veel liefde en gelach naar haar familie terwijl ze brabbelt in haar eigen geheime taaltje. Ze werd een jaar oud op de 18Þ van Juni en staat al op zichzelf, maar loopt nog niet.

Anna heeft nog twee kleine kinderen van twee en drie jaar oud. Helaas was Eliana’s vader gewelddadig en beledigend tegen Anna, en ze moet nu haar drie kinderen alleen opvoeden. Hoewel de situatie moeilijk is, probeert ze op de vraag hoe ze het doet, positief te blijven.

“Wie geloof heeft, is niet bang”, verzekerde Anna Nicole.

Ze is enorm dankbaar voor de liefde en steun die ze heeft ontvangen en deelt wat een enorm verschil het heeft gemaakt in haar situatie.

Baby Alona

Olene is getrouwd en haar kleine meisje, Alona, vierde onlangs haar eerste verjaardag op 15 mei.Þ. Ze droeg een nieuwe jurk voor deze speciale gelegenheid. Olene heeft nog zes andere kinderen die allemaal dol zijn op hun zusje. Slechts twee van de andere kinderen wonen echter bij hun moeder, terwijl de anderen het grootste deel van de tijd in internaten wonen. Haar oudste dochter keert om de twee weken terug naar huis om haar moeder te helpen en in het weekend een beetje te werken.

Olene emigreerde een paar jaar geleden vanuit Oekraïne naar Israël en was vervuld van hoop toen ze haar nieuwe leven in het Beloofde Land begon. In het verleden maakte ze twee miskramen en vier abortussen mee. Terwijl ze met haar hulpverlener deelde, legde Olene uit dat ze zich schuldig voelt en zich schaamt over dit alles.

Toen Alona vijf maanden oud was, werd Olene opnieuw zwanger en nam contact op met haar hulpverlener. Hoewel haar man de baby wilde, kreeg ze in de zevende week van haar zwangerschap opnieuw een miskraam.

Olene’s man is hardwerkend en ze dromen ervan om naar een groter huis te verhuizen. Ondertussen is Olene een thuisblijfmoeder die zich richt op haar gezin. Dankbaar voor de steun die de ICEJ-sponsoring het afgelopen jaar heeft geboden, stuurt ze een grote ‘dankjewel’ naar alle donateurs die ervoor hebben gekozen om hen te helpen en hun familie te versterken!

Er is zo’n enorme behoefte om veel meer baby’s hier in Israël te ondersteunen. Naar schatting zijn er elk jaar landelijk ongeveer 40.000 abortussen en vorig jaar betaalde de staat 18.000 van deze abortussen, ongeacht de omstandigheden rond deze beslissing.

Het komt ook vaak voor dat abortussen plaatsvinden bij getrouwde paren die denken dat ze zich geen andere baby kunnen veroorloven.

En als reactie op de omverwerping van Roe v. Wade in de Verenigde Staten, de vertrekkende Knesset heeft zojuist een wet aangenomen die het voor Israëlische vrouwen gemakkelijker maakt om abortussen te verkrijgen – wat betekent dat de strijd om jonge levens hier te behouden alleen maar intensiveert. Uw vrijgevigheid stelt de ICEJ in staat om door te gaan met het versterken van gezinnen en het behoud van het leven in Israël! Als u zich bij ons wilt aansluiten, zal een gift aan ons ‘Future and a Hope’-fonds ons helpen hulp te bieden aan veel meer Israëlische moeders met jonge baby’s.

[*Namen zijn allemaal gewijzigd om de privacy te beschermen]

Door: Laurina Driesse