Jeugd Aliyah: Israëls kinderen keren terug naar huis

15.08.2022

Door Ester Heinzmann

De dramatische ontwikkelingen in de voormalige staten van de voormalige Sovjet-Unie vergroten de wens onder de Joodse bevolking en hun familieleden (ongeveer 900.000 mensen) om aliyah (immigratie naar Israël) te maken. Voor de International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ) is het van groot belang om vooral kinderen en jongeren voor te bereiden op deze grote stap. Deze zomer konden we ongeveer 1.000 Joodse kinderen helpen deelnemen aan aliyah-kampen.

Aliyah vanuit het noorden

Ongeveer 2.700 jaar geleden kondigde de profeet Jesaja de terugkeer aan van het Joodse volk uit de vier hoeken van de wereld, expliciet ook uit het “Noorden” (Jesaja 43:6). In de vroege jaren 1990 begon de wonderbaarlijke vervulling van deze woorden: na de val van het IJzeren Gordijn gingen meer dan een miljoen Sovjet-Joden aan boord van vliegtuigen en schepen op weg naar Israël. De decennia van antireligieuze propaganda van het communisme konden niet voorkomen dat Joden Gods oproep beantwoordden. “Het was alsof er een wind waaide en we wisten gewoon dat we moesten komen”, meldde een Russische nieuwe immigrant destijds. Sinds 2008 groeit de aliyah uit de voormalige Sovjet-Unie gestaag. Maar wat er de afgelopen maanden is gebeurd, had niemand verwacht. “De gebeurtenissen in Oekraïne hebben een echte vloedgolf veroorzaakt. Alleen al tussen eind februari en eind juli kwamen zo’n 33.000 Joden uit Rusland en Oekraïne aan in Israël,” verklaarde Danielle Mor van het Joods Agentschap (de Israëlische immigratiedienst). Dat is meer dan drie keer zoveel als in het hele voorgaande jaar – en de stroom stopt niet.

Klaar voor de toekomst

Zelfs in vredestijd is aliyah een enorme uitdaging, vooral voor kinderen. Plotseling moeten ze hun weg vinden in een nieuwe omgeving waarvan ze de taal en cultuur niet kennen. Dit is waar kinder- en jeugdprogramma’s helpen. Jeugd aliyah dateert uit de jaren 1930, toen Joodse activisten probeerden zoveel mogelijk Joodse kinderen uit nazi-Duitsland te redden en naar Eretz Yisrael te brengen. De programma’s van vandaag bereiden kinderen voor op het leven in Israël. Aliyah-kampen spelen een belangrijke rol, vooral in de voormalige Sovjetrepublieken. De kinderen maken nieuwe vrienden, leren over de tradities van hun voorouders en begrijpen, misschien voor de eerste keer, het belang van de staat Israël als het huis en toevluchtsoord van het Joodse volk. Dit is vooral belangrijk omdat veel gezinnen geen band meer hebben met de Joodse religie.

Jonge pioniers

Sommige jongeren besluiten hun familie voor te gaan en op eigen houtje naar Israël te emigreren. Vergezeld door programma’s van het Joods Agentschap, studeren ze af aan de middelbare school of beginnen ze aan de universiteit in Israël. Als hun ouders en broers en zussen zich later bij hen voegen, hebben ze zich al gevestigd en kunnen ze hun families actief ondersteunen. Deze zomer sponsorde de ICEJ tien zomerkampen verspreid over acht tijdzones – van Wit-Rusland en de Baltische staten tot de Oeral, Siberië en het Russische Verre Oosten. Dankzij de hulp van christenen wereldwijd konden we onder andere de transportkosten dekken voor zo’n 1.000 Joodse kinderen en jongeren, waarvan sommigen uit afgelegen gebieden.

Recreatie voor Oekraïense kinderen

Eind juli werd in Litouwen een speciaal zomerkamp gehouden voor 100 Joodse kinderen die uit Oekraïne waren gevlucht. Het is moeilijk voor te stellen wat ze de afgelopen maanden hebben meegemaakt: toen ze op een ochtend wakker werden, was er oorlog aan de gang! Ze moesten hun huis uit, werden gescheiden van vrienden en hebben hun vaders vaak al maanden niet meer gezien (mannen onder de 60 mogen nog steeds niet weg). Nu leven ze met het beklemmende gevoel van een onzekere toekomst. Het zomerkamp met gevarieerde activiteiten in de frisse lucht omringd door prachtige natuur hielp hen om andere gedachten te krijgen en gaf hen mooie, onvergetelijke momenten. “We hebben een fantastische tijd gehad”, vertelt Nastia enthousiast. “Het programma was geweldig en ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Ik hoop ze snel weer te zien!” Een bijzonder hoogtepunt was de zorgeloze sjabbatviering die ze deelden. “Je creëerde een sfeer van vreugde, ontspanning en rust. Het heeft onze kinderen echt goed gedaan”, jubelde Inna. “Heel erg bedankt daarvoor!” Alexei meldde dat zijn kind “dolgelukkig” terugkeerde van het zomerkamp. “Enorm bedankt voor jullie service aan de kinderen!”

Israëls zonen en dochters naar huis brengen

We wensen dat sommige van deze kinderen op een dag zullen besluiten om van Israël, het land van hun voorvaderen, hun nieuwe thuisland te maken, en we willen hen hierin graag ondersteunen. Zo zegt de HERE God: ‘Zie, Ik zal mijn hand opheffen naar de volken, en Ik zal mijn banier opheffen voor de volken.’ Dan zullen ze uw zonen in uw armen brengen en uw dochters op uw schouder dragen.” (Jesaja 49:22)

Help ons alstublieft om deze kinderen van Israël in staat te stellen Aliyah te maken. Geef “Aliyah &Integration” aan als het beoogde doel, bedankt!