ICEJ-Sweden volunteers

Toen Israël 75 jaar geleden als natie werd herboren, waren velen van die oprichtende generatie wezen, die hun hele familie in de holocaust hadden verloren. Zo ontstonden er rondom Israël veel kindertehuizen en jeugddorpen om de golf van verweesde Joodse kinderen op te vangen die een toevluchtsoord nodig hadden. Sommige van deze tehuizen zijn nog steeds in bedrijf en voorzien in de behoeften van Israëlische en immigrantenjongeren die risico lopen. Elk jaar neemt de International Christian Embassy Jerusalem renovatieprojecten op zich in kindertehuizen en jeugddorpen in heel Israël, waar de budgetten ernstig ontbreken om essentiële upgrades door te voeren.

Vorig jaar bezocht een ICEJ Aid-team het jongerendorp Kfar Galim om welkomstpakketten uit te delen aan Oekraïens-joodse immigranten die net uit de oorlog waren aangekomen. We hadden toevallig Gitten Öholm, nationaal directeur van ICEJ-Zweden, meegebracht om te helpen, toen we ontdekten dat het jongerendorp een nogal vervallen “Zweeds huis” had dat dringend gerepareerd moest worden. Het werd voornamelijk gebouwd met hout, waarvan het dorpspersoneel niet wist hoe ze het moesten repareren, aangezien de meeste gebouwen in Israël zijn gemaakt van beton en steen.

Terwijl hij daar was, zei de dorpsdirecteur Danny Gildin voor de grap dat we een paar Zweden moesten halen om het huis te helpen renoveren. Dit plantte een zaadje in Gittens hart, maar tegelijkertijd gingen er duizend gedachten door haar hoofd.

“Voor mij leek het toen in veel opzichten onmogelijk”, herinnert Gitten zich onlangs. “De vestiging van ICEJ-Zweden is zichzelf aan het herbouwen. Ik ben een dame en geen van mijn vrienden zijn professionele klusjesmannen. En hoe kon ik de noodzaak uitleggen om een hi-tech land te helpen, of om anderen te vragen om onbetaald te komen werken.”

Desalniettemin, precies een jaar na het eerste bezoek van Gitten, keek ze afgelopen maart met verbazing toe hoe elf professionele Zweedse arbeiders gretig op eigen kosten naar Israël reisden en vrijwillig hun tijd en vaardigheden inzetten om het Zweedse huis in dit Israëlische jongerendorp te renoveren.

Johnny Åbom, een van de vrijwilligers, beschreef zijn ervaring. “Het waren vroege ochtenden en late avonden, en de voeten deden pijn en zwellen op. Maar niets mocht ons ervan weerhouden om de taak op tijd af te ronden”, zei hij.

De vrijwilligers richtten zich eerst op de binnenkant van het gebouw, dat momenteel wordt gebruikt door het jeugdworstelteam, en op wat tuinwerk.

Naast het harde werken leerde de groep ook wat dit dorp uniek maakt. Een constante bijenkorf van activiteit, zo’n 1.600 studenten komen en gaan door de regionale school, die landbouw-, muziek-, houtbewerkings- en andere studieprogramma’s aanbiedt. Sommige studenten wonen in slaapzalen op de campus die allochtone jongeren verwelkomen die vóór hun ouders in het land arriveren.

Bovendien zijn ze er trots op een sportprogramma te organiseren voor getalenteerde atleten die deel uitmaken van de nationale sportteams van Israël. De worstelclub neemt deel aan worstelkampioenschappen in Grieks-Romeinse stijl voor tieners tot twintig jaar.

“We zijn trots om te zeggen dat ons worstelteam… deelneemt aan kampioenschappen in Israël en wereldwijd en podiumplaatsen wint in grote kampioenschappen”, deelde Saray Cohen van het jeugddorppersoneel. “Dit jaar behaalden we de tweede en derde plaats in het Israëlische kampioenschap in Rehovot en hadden we een vertegenwoordiger in de jury.”

De Zweedse gasten spraken ook met joodse studenten die vorig jaar arriveerden uit het door oorlog verscheurde Oekraïne. De bezoekers waren ontroerd toen ze hoorden over hun uitdagingen bij het aanpassen aan een nieuwe cultuur en taal, terwijl ze zich zorgen maakten over achtergebleven vrienden en geliefden.

De buitenlandse vrijwilligers genoten ook van een wandeltocht door het gebied, waar het jeugddorp een toevluchtsoord onderhoudt om mishandelde dieren te verzorgen. “Veel studenten leren empathie voor deze dieren”, aldus Johnny.

De groep kwam ook koeien tegen die melk en kaas produceerden, en grote bananenplantages in de buurt.

Het was een onvergetelijke ervaring voor het Zweedse team, waarvan sommigen voor het eerst naar het buitenland reisden.

“Ik ben erg dankbaar dat ik deel uitmaak van deze reis”, merkte Johnny op, die niet genoeg kon zeggen over hoe het bezoek aan Israël iedereen op alle niveaus ten goede kwam. Ze denken er al aan om terug te keren en de buitenkant van het Zweedse huis in Kfar Galim te renoveren.

“Misschien lijken schilderen en tuinieren niet zo ‘spiritueel’, maar op weg naar huis realiseerde ik me dat het echt past bij de roeping van de ICEJ”, legt Gitten uit. “Uit de Bijbel onderwijzen over onze roeping tot Israël is natuurlijk belangrijk, maar ik denk dat dit een fantastische manier was om mensen te laten meedoen en het Joodse volk te laten leren kennen, hoe ze leven en hoe ze hart hebben voor anderen. zoals bij deze school. Dit was dus een manier om zowel zichzelf als hun kerken thuis in Zweden met Israël te verbinden.”

De voordelen van de reis kwamen in beide richtingen.

“De renovatie van het worstelcentrum door de ICEJ en uw Zweedse vrijwilligers heeft een enorme impact gehad op de 25 tieners die daar trainen”, verzekerde Saray Cohen. “Ze waren stomverbaasd toen ze terugkwamen van hun Pesach-vakantie en ontdekten dat het centrum compleet veranderd was. De donatie van ICEJ-Zweden aan dit project en het werk dat ze erin hebben gestoken, heeft onze kinderen veel nieuwe motivatie en trots gegeven. Ze voelen zich vereerd om deel uit te maken van het worstelteam en staan te popelen om toekomstige evenementen hier in Kfar Galim te organiseren.”

Ook wij zijn dankbaar als christenen over de hele wereld praktische manieren vinden om tot zegen te zijn voor het volk van Israël. Als je een klein team met professionele vaardigheden hebt dat mogelijk geïnteresseerd is in deelname aan een soortgelijk project, neem dan contact met ons op.

Uw financiële steun stelt ons ook in staat om hoop te brengen aan velen in Israël!

Geschreven door Laurina Driesse