Ukrainian Jews spend last Shabbat in Ukraine

Na een recordjaar voor Aliyah in 2022, is de International Christian Embassy Jerusalem het nieuwe jaar begonnen met het financieren van Aliyah-reddingsvluchten voor bijna 600 Joodse immigranten uit Ethiopië, Oekraïne en andere voormalige Sovjetrepublieken. ICEJ zal zijn grondoperaties in een aantal van deze landen opvoeren om grondtransport, assistentie bij alijah-voorbereiding, visumondersteuning en luchthaventransfers te bieden, evenals nieuwe immigranten te helpen met dringende en onmiddellijke integratiebehoeften.

Het Joods Agentschap voor Israël verwacht dat 2023 opnieuw een recordjaar zal worden voor Aliyah, en de ICEJ zal er zijn om ons steentje bij te dragen, net zoals we hebben gedaan sinds onze oprichting in 1980.

In het eerste jaar dat de christelijke ambassade actief was, begonnen Finse christenen vrijwilligerswerk te doen om Joden uit de Sovjet-Unie te helpen Aliyah te maken en een nieuw leven te beginnen in Israël. Andere Europese christenen in onze beweging sloten zich al snel aan en boden humanitaire hulp aan Sovjet-joodse families die op doorreis waren en in afwachting waren van de definitieve immigratiepapieren in Wenen, Oostenrijk. Later, nog voordat de Sovjet-Unie in 1989 begon in te storten, begon ICEJ-Finland Russische Joden te helpen bij hun reis van Rusland via Finland per bus naar Israël via de luchthaven van Helsinki.

Terwijl de massale uittocht van het Sovjetjodendom doorging tot ver in de jaren negentig, openden ICEJ-aanhangers andere Aliyah-hulpprogramma’s, waaronder het Raoul Wallenberg Centrum in Boedapest, Hongarije, dat honderden Oekraïense Joden een veilig onderkomen en tussenstation bood op weg naar de Beloofde Land. Onze eerste gesponsorde vluchten waren vanaf Boedapest in 1990.

Sinds het uitbreken van de coronapandemie in 2020 werkt de ICEJ samen met het Joods Agentschap om Aliyah-vluchten te sponsoren voor meer dan 5.000 olim (nieuwe immigranten) op weg naar huis in Israël. Voor veel van deze nieuwe immigranten betekent deze reis hoop en de mogelijkheid om te ontsnappen aan moeilijke en zelfs gevaarlijke omstandigheden, zoals oorlogen, hongersnood, vervolging en andere ontberingen. Zoals een recente immigrant uit Oekraïne zei, was het constante raketvuur van Russische troepen vorig jaar een “levende hel”, en ze waren buitengewoon dankbaar om veiligere kusten te bereiken.

In 2022 arriveerde gemiddeld één volle vliegtuiglading Joodse immigranten dagelijks zes dagen per week in Israël gedurende 50 opeenvolgende weken, voor een totaal van bijna 75.000 nieuwkomers. Meer dan 62.000 van deze oliem waren afkomstig uit Oekraïne en andere voormalige Sovjetrepublieken, wat neerkomt op 83% van alle nieuwe immigranten in Israël vorig jaar.

Vanwege de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende politieke en economische onzekerheid in de buurlanden, zag vorig jaar een stijging van 383% in Aliyah ten opzichte van het jaar ervoor. Waar in 2021 12.958 Russisch sprekende Joden naar Israël verhuisden, kwamen er in 2022 in totaal 62.569 aan. JAFI-functionarissen verwachten volledig dat de huidige toename van Aliyah-verzoeken uit deze landen tot ver in 2023 zal aanhouden, aangezien veel Joodse gezinnen wanhopig op weg zijn om te vertrekken voordat de regels voor emigratie in hun land konden veranderen. Dankzij onze trouwe christelijke supporters wereldwijd staat de ICEJ klaar om hen bij te staan op hun reis naar huis in Israël.

Voor onze Aliyah-inspanningen in Oekraïne helpen we met vluchten, vervoer over land en accommodatie terwijl Joodse families door oorlog verscheurde gebieden ontvluchten. De ICEJ was in staat om in 2022 meer dan duizend immigranten te helpen redden uit het vreselijke conflict dat Oekraïne teistert, en onze vluchten zullen doorgaan in deze moeilijke situatie, waarbij Joden uit een donkere, koude winter naar de mooie toekomst van een nieuw leven worden getild hier in Israël. Zoals de profeet Zacharia eens waarschuwde: „’Kom! Komen! Vlucht uit het land van het noorden, spreekt de Heer…’ (Zacharia 2:6).

Er is ook een opwindende nieuwe kans ontstaan voor de ICEJ in de Baltische staten, waar we alle Aliyah-vluchten in 2023 sponsoren vanuit deze regio, die een rijk Joods erfgoed heeft. Dit omvat het assisteren bij alle JAFI-evenementen die verband houden met Aliyah, zoals zomer- en winterkampen, seminars, Joodse vakantie-evenementen en nog veel meer. We hebben in januari al 57 joodse immigranten uit het Baltische gebied overgevlogen en de komende weken zullen er nog 50 in Israël aankomen.

Ethiopian Aliyah sisters arrive in Israel

Ondertussen is de Ethiopische Aliyah hervat, met twee vluchten uit Addis Abeba die onlangs zijn geland met 124 Joden aan boord. De ICEJ zal een centrale rol blijven spelen in de historische reis naar huis van deze unieke Joodse gemeenschap. Sterker nog, de Christelijke Ambassade heeft sinds 2011 vluchten gesponsord voor meer dan 3.000 Ethiopisch-Joodse immigranten. Het grootste jaar was 2017, toen we de thuiskomst van 1.116 Joden uit Ethiopië naar Israël sponsorden.

De ICEJ is betrokken bij de Ethiopische Aliyah sinds 1992, toen we zorgden voor een mobiele kliniek en een Amhaars sprekende arts om nieuw aangekomen Ethiopische immigranten met speciale medische behoeften te behandelen. Dit waren Ethiopische joden die op de een of andere manier ernstige hongersnood, plagen en burgeroorlogen hadden doorstaan om zich te herenigen met het joodse volk in hun oude thuisland.

Elk jaar brengt nieuwe uitdagingen en kansen, en nieuwe immigranten naar Israël. We kunnen duidelijk Gods hand aan het werk zien terwijl Hij doorgaat met het bijeenbrengen van de verstrooide Joodse ballingen uit de vier hoeken van de aarde en ze terug te planten in het land Israël, precies zoals Hij beloofde in Zijn woord. Ja, de Heer zei tegen Jeremia: “Ja, ik zal mij over hen verheugen om hun goed te doen, en ik zal ze zeker in dit land planten, met heel mijn hart en met heel mijn ziel.” (Jeremia 32:41)

Als christenen uit de naties hebben we een bijbelse uitnodiging om te helpen bij deze grote profetische inzameling, een uitnodiging die duizenden jaren geleden via Jesaja werd gedaan: , en richt Mijn standaard op voor de volkeren; Zij zullen uw zonen in hun armen brengen en uw dochters zullen op hun schouders worden gedragen.’” (Jesaja 49:22)

Moge de Heer u zegenen voor het beantwoorden van deze profetische oproep om betrokken te zijn bij de beloofde terugkeer van Israël naar haar bijbelse thuisland. Overweeg alstublieft een genereuze gift om ons te helpen meer Joden op Aliyah-reddingsvluchten te brengen en hen in 2023 in Israël terug te brengen.

Fotografie: JAFI
Geschreven door Annaliese Johnson