Nu de Russische oorlog tegen Oekraïne bijna twee volle weken nadert en de grootste vluchtelingencrisis in Europa in meer dan 75 jaar veroorzaakt, spant Israël zich in om duizenden Oekraïense Joden die gevaar lopen te redden en veilig thuis te brengen in Israël. De eerste vluchten die deze Joodse oorlogsvluchtelingen naar Israël brachten, landden op zondag in wat de “Operatie Israëlische Garantie” wordt genoemd, en de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem doet ons deel om deze dringende en historische reddingsactie van Aliyah te helpen financieren.

Vorige week begonnen honderden Israëlische burgers die in Oekraïne woonden naar huis terug te keren op dagelijkse vluchten vanuit Oost-Europa om te ontsnappen aan de zich uitbreidende Russische invasie. Maar op zondag landden de eerste vluchten die Oekraïens-joodse immigranten in veiligheid brachten in Israël op de luchthaven Ben-Gurion. De 300 joodse olim (nieuwkomers) die zondag arriveerden, werden de afgelopen dagen uit heel Oekraïne geëvacueerd en vervolgens ondergebracht in tijdelijke huisvesting in Polen, Roemenië en Moldavië totdat hun Aliyah-proces kon beginnen.

Ukrainian Aliyah

De eerste Aliyah-vlucht landde halverwege de dag met zo’n 90 Joodse kinderen uit een door Chabad gerund weeshuis in de centraal Oekraïense stad Zhytomyr. De jongeren van 2 tot 12 jaar waren enkele dagen geleden door vrieskou en sneeuw gelopen om de grens met Roemenië over te steken. De Israëlische premier Naftali Bennett wachtte op het asfalt om hen te begroeten, die net was teruggekeerd van een verrassende weekendbijeenkomst in Moskou met de Russische heerser Vladimir Poetin in een poging veilige doorgangsroutes voor vluchtelingen in Oekraïne veilig te stellen en te helpen bij het beëindigen van het conflict.

Later in de middag landden nog twee vluchten met nog eens 200 Oekraïense Joodse immigranten op Ben-Gurion Airport, waar ze hartelijk werden ontvangen door een welkomstfeest met onder meer Israëlische functionarissen en Nicole Yoder, de ICEJ’s VP voor Aid & Aliyah. Nicole merkte op dat de overgrote meerderheid van de aankomende passagiers vrouwen en kinderen en ouderen waren, aangezien Oekraïense mannen tussen 18 en 60 moesten achterblijven en deelnemen aan de strijd om hun land te verdedigen.

De Israëlische autoriteiten en het Joods Agentschap voor Israël organiseren de dringende evacuatie en Aliyah-operatie om bedreigde Oekraïense joden te redden, met financiële steun van vele joodse en christelijke donororganisaties, waaronder de ICEJ.

Sam Grundwerg, Wereldvoorzitter van Keren Hayesod, sprak tot mediakanalen die verslag deden van de aankomstceremonie van zondag en bedankte christenen voor hun samenwerking met Joodse gemeenschappen over de hele wereld om de immense taak van het evacueren van Joden uit Oekraïne te helpen financieren.

“Het is ongelooflijk om deze stortvloed aan hulp en steun te zien”, zei Grundwerg. “En ik wil van hier in Israël zegeningen sturen naar al onze vrienden die opstaan ​​om ons te helpen in dit donkere uur, maar die, als we terugkijken, ook een moment zullen zijn waarop we helder schijnen dankzij uw hulp en steun.”

Duizenden Oekraïense Joden maken al de lange en verraderlijke reis om de westelijke grens van Oekraïne te bereiken en over te steken naar veiligheid in de buurlanden, waar ze in tijdelijke accommodaties zullen worden geplaatst terwijl ze het proces starten om naar Israël te emigreren onder de Wet op de Terugkeer. Zo zullen de komende weken nog veel meer Oekraïense Joden aankomen op reddingsvluchten van Aliyah naar Israël. Ze worden geclassificeerd als ‘oorlogsvluchtelingen’, wat betekent dat ze extra overheidssteun zullen ontvangen, maar Israël en het Joods Agentschap doen ook een beroep op hun christelijke vrienden en supporters om deze gigantische reddingsoperatie te helpen financieren.

Met miljoenen Oekraïners die de intense beschietingen van hun steden ontvluchten en de Russische economie ook zakt onder de toenemende druk van internationale sancties, zeggen Israëlische functionarissen dat ze verwachten dat maar liefst 100.000 Oekraïense en Russische Joden in het komende jaar Aliyah zullen maken, afhankelijk van hoe het conflict zich verder afspeelt. Als we de Joden en hun directe families meerekenen, zijn er naar schatting 200.000 Oekraïners en meer dan 600.000 Russen die in aanmerking komen om naar Israël te emigreren.

Terwijl de Christelijke Ambassade ons deel blijft doen aan “Operatie Israëlische Garantie”, zullen we een speciale prioriteit geven aan het redden van ouder wordende Holocaust-overlevenden uit Oekraïne, waar enkele van de ergste wreedheden van de nazi-genocide op de Joden van Europa in Tweede Wereldoorlog. We onderzoeken manieren om veel Holocaust-overlevenden te lokaliseren en veilig naar buiten te brengen en naar Israël te vliegen. De hoop is dat sommigen zelfs hun nieuwe leven in Israël zullen beginnen in het unieke tehuis van de ICEJ voor Holocaust-overlevenden in Haifa, waar ons team van christelijke vrijwilligers al staat te wachten om voor hen te zorgen.

Geef daarom vandaag alstublieft aan deze zeer dringende poging om Oekraïense Joden te redden.

Doneren

Door: David Parsons, vice-president en senior-woordvoerder ICEJ