Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne hebben de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem en haar regionale vertegenwoordigers honderden Oekraïense Joden bijgestaan in alle stadia van hun Aliyah-reis naar Israël, inclusief de zorg voor hen na hun aankomst in het Beloofde Land.

Veel van de Oekraïens-Joodse families die naar Israël kwamen, moesten hun huis verlaten zonder enige planning vooraf, met slechts een paar spullen en weinig tot geen geld. Deze dringende golf van nieuwe immigranten is grotendeels een Aliyah van vrouwen en kinderen. Terwijl ze het land verlaten om hun toevlucht te zoeken in Israël, laten ze de mannen van hun huishouden achter die vaak de kostwinners en ruggengraat van het gezin zijn. In deze tijd van verdriet, angst en onzekerheid willen we hen een helpende en liefdevolle hand bieden namens christenen over de hele wereld.

Pnina overhandigt een tas met cadeautjes.

Vorige week bezocht ons ICEJ-team het Nes Harim Field and Forest Education Center, een complex in de uitlopers van Judea ten westen van Jeruzalem, waar we cadeaupakketten bezorgden voor zo’n 90 kinderen die vroeg in de oorlog arriveerden vanuit een Oekraïens Joods weeshuis in de stad Zjitomir. Ze zijn ofwel wees of hebben slechts een alleenstaande ouder en werden op Ben-Gurion Airport begroet door premier Naftali Bennett zelf.

Pnina Zubarev, een ICEJ-medewerker die oorspronkelijk uit Oekraïne komt, voegde zich bij ons AID-team toen ze geschenken gingen bezorgen aan de Oekraïense Joodse weeskinderen.

“Wat een voorrecht is het voor mij om te mogen deelnemen aan het inpakken en uitdelen van geschenken aan deze Oekraïense kinderen die in Israël aankomen”, vertelde Pnina.

Het ICEJ-team ontmoette eerst een groep tieners en daarna de jongere kinderen.

“Weet je, het is een vreemd land, het zijn buitenlandse mensen en ze kennen hier niemand”, merkte Pnina op. “Maar toen ik met ze begon te praten, hoorden ze plotseling de taal die ze kennen zonder enig accent en waren zo blij. De kinderen gingen van gesloten en afstandelijk naar open, blij en bereid om te praten.”

Toen het tijd was om de geschenken aan de kinderen uit te delen, vroegen sommigen zelfs of ze het personeel van ICEJ mochten omhelzen.

“Het lijkt erop dat de knuffel misschien ook als een cadeau voor hen was, omdat ze wees zijn en ze het echt nodig hebben”, zei Pnina.

De kinderen waren ook verbaasd over de grootte van het speelgoed en de spelletjes die ze kregen. “Ik was overweldigd toen ik hun gezichten zag veranderen van droefheid naar blijdschap, bij het krijgen van hun kadotjes,” zei Pnina.

Het meisje met het kinderwagentje.

Een klein meisje duwde een kinderwagen voort, met een steen en een stuk hout erin. Toen Pnina haar vroeg waarom ze een steen en stok in haar kinderwagen had, en geen pop, antwoordde ze: “Mijn pop is thuis waar de oorlog is!” Dus ze was erg opgewonden toen Pnina haar vertelde dat ze een pop cadeau zou krijgen!
Elk geschenk werd geleverd met een prachtige ICEJ-wenskaart met woorden van troost in de Oekraïense taal waarin staat: “Het spijt ons zo voor het tragische verlies en het onrechtvaardige lijden dat zo plotseling in uw leven is gekomen. Moge dit geschenk van christenen over de hele wereld een bemoediging en hulp voor u zijn terwijl u uw leven hier in Israël opnieuw opbouwt. Moge je hier bloeien en nieuwe hoop en een goede toekomst vinden.”

Jongetje met een keppeltje op leest de cadeaukaart.
Jongetje leest de cadeaukaart.

Alle kinderen leerden dat hun geschenk met liefde aan hen was gegeven door christenen over de hele wereld. Ze reageerden opgewekt door te zeggen: “Toda Raba, ICEJ!” (“Bedankt, ICEJ!”)
Daarnaast heeft de Christelijke Ambassade hulppakketten verstrekt aan honderden andere Oekraïense Joodse jongeren die onlangs in Israël zijn aangekomen, sommigen nog voor hun ouders. Deze pakketten zijn gevuld met de benodigde artikelen zoals lakens, handdoeken, toiletspullen, waardebonnen voor kleding, huishoudelijke artikelen en een mooie kaart met een zegen in het Oekraïens.
“Het is echt opwindend om deze nieuwe immigranten te verwelkomen en hen te ondersteunen door zeer elementaire en nuttige items te verstrekken die iedereen nodig heeft”, vertelde Nicole Yoder, ICEJ Vice President voor AID en Aliyah. “Ondanks het zware hart en de zorgen die op hen drukken, is het prachtig om hun glimlach te zien wanneer ze beseffen dat vrienden over de hele wereld aan hen denken en dit cadeaupakket speciaal voor hen hebben gemaakt. Het vervult ons ook met vreugde om iets tastbaars te kunnen doen om hen te helpen.”
Tot dusver heeft de ICEJ enkele geschenkpakketten kunnen verstrekken aan 230 Oekraïense Joodse kinderen en hun families, en er zijn nog honderden andere pakketten gepland. Met uw steun kunnen we veel meer van deze nieuwe immigrantenkinderen en gezinnen helpen in hun uur van nood!
Ondertussen heeft ons ICEJ-Finland-filiaal zojuist twee vrachtwagens met noodhulp afgeleverd, gevraagd door de opperrabbijn van Warschau, om de lokale Joodse gemeenschap te helpen bij het verzorgen van tientallen Oekraïense Joodse vluchtelingen die bij hen onderdak hebben gevonden. De vrachtwagens zaten vol slaapzakken, warme kleding, babyspullen, toiletartikelen, luchtbedden, medicijnen en eten. Het was de tweede levering van dergelijke hulp aan de Joodse gemeenschap van Warschau in de afgelopen weken. Soortgelijke noodhulpmissies naar Warschau worden gepland door ICEJ-Duitsland en ICEJ-Noorwegen.
Werk alsjeblieft met ons samen in deze inspanningen door vandaag je beste geschenk te geven om Oekraïense Joden te helpen die door oorlog zijn ontworteld terwijl ze een nieuw leven zoeken in het Land van Israël. De kosten voor een cadeaupakket voor kinderen bedragen US $ 100 en US $ 350 voor andere welkomstpakketten.
Laten we ons verenigen in onze inspanningen om troost en liefde te brengen aan deze nieuw aangekomen Oekraïense Joden.

Doneer vandaag via: doneren.icej.nl

Geschreven door Anastasiya Gooding