De Nederlandse ICEJ stafwerker Jannie Tolhoek vertelt: ‘Deze week heeft de ICEJ jongeren tussen 17-25 jaar geholpen met 70 welkomstpakketten in Karmiel. De studenten waren diep geraakt door alle steun van christenen die ze ontvangen. Een meisje zei dat ze aankwam met alleen een klein koffertje en nu de hulp van heeft ze ondertussen al veel ontvangen. Ze sprak haar waardering ook uit over de zorg die er was van het samengesteld ingepakte cadeau’. Er worden welkomstpakketten gegeven van 225 Euro.

De afgelopen weken is de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem doorgegaan met het bezorgen van welkomstmanden aan honderden Oekraïense Joodse immigranten in Israël die werden gedwongen hun door oorlog verscheurde land te ontvluchten met zeer weinig bezittingen. In een van de laatste distributies bezocht een ICEJ-team de huizen van enkele tientallen nieuwkomers uit Oekraïne die zich hebben gevestigd in appartementen in Ma’ale Adumin, een groeiende stad net ten oosten van Jeruzalem.

De ICEJ-delegatie werd vergezeld door een vertegenwoordiger van het kantoor van de burgemeester toen we langskwamen om de Oekraïense Joodse families te begroeten die een veilige haven hebben gevonden in deze moderne stad aan de rand van de Judese woestijn. We overhandigden voedsel- en hulppakketten aan deze immigrantenfamilies en luisterden naar hun verhalen over gevaar en ontsnapping aan de verwoestingen van de oorlog. Ida Lvovna is een 92-jarige joodse dame die aan het begin van de vijandelijkheden in Oekraïne zo’n twee maanden geleden samen met haar familie naar Israël kwam. In hun huis ontmoetten we vier generaties van haar familie. Ida is de oudste, terwijl de jongste pas twee jaar oud is. Ze legde uit hoe het een bitterzoet moment was toen ze gedwongen werden hun huis te verlaten en naar Israël te komen. De familie begroette onze ICEJ-medewerkers met dankbaarheid, maar sommigen konden hun tranen niet bedwingen toen ze vertelden over de mannen die ze van hun familie moesten achterlaten.

Het was echt een ontroerend moment om met hen te delen dat christenen van over de hele wereld van hen houden en om hen geven. Toen ze dit nieuws hoorden, gingen hun harten open om hun verhaal te vertellen. “De eerste keer dat ik de wens had om naar Israël te verhuizen, was meer dan 30 jaar geleden, zodra mijn dochter hierheen verhuisde, maar niet de hele familie was het daarmee eens en dus bleven we in Oekraïne”, vertelde Ida. Pas met deze verschrikkelijke oorlog, vele jaren later, heeft de rest van de familie eindelijk besloten om in te pakken en naar Israël te verhuizen. En Ida speelde een sleutelrol in het besluit van het hele gezin om meteen te verhuizen, omdat ze uit de eerste hand wist wat oorlog is na het overleven van de Tweede Wereldoorlog. “Op de dag dat de oorlog begon, zei ik dat als we vandaag niet vertrekken, het morgen misschien te laat is”, herinnert ze zich. “Dus begonnen we aan onze lange reis naar de grens, die twee nachten en drie dagen duurde.” De hele familie reisde samen en bereikte uiteindelijk de westelijke grens. Alles leek goed totdat het droevige nieuws thuiskwam dat ze de mannen van hun familie moesten achterlaten om het land te helpen verdedigen. Dit betekende dat Ida haar zoon en kleinzoon bij de grens moest achterlaten! Aan het einde van haar verhaal zei Ida zacht: “Ik wou dat je altijd onder een vredige hemel zult leven.” We hebben inderdaad allemaal gebeden dat de hele familie spoedig herenigd zal worden in hun voorouderlijk thuisland Israël.

Diezelfde dag bezocht ons ICEJ-team ook een ander gezin dat uit Oekraïne was gevlucht. Hoewel Yana en haar dochter Marianna geen joodse wortels hebben, opende Israël zijn deuren en werd een schuilplaats voor hen. Terwijl ze alles achterlieten en wegvluchtten met slechts een klein zakje kleren en hun familiekat, bood de christelijke ambassade een helpende hand te midden van hun grimmige nieuwe realiteit. “Dankzij jullie realiseerde het Oekraïense volk zich dat ze niet alleen zijn, en ze hebben steun”, zei Yana met tranen in haar ogen.

Ondertussen hebben we ook een voedselpakket afgeleverd bij een van de Joodse families uit Rusland die na een lange wachttijd van vijf jaar eindelijk Aliyah hebben gemaakt. “Ik ben zo ontroerd door het feit dat Israël voor iedereen open staat”, vertelde Pnina Zubareva, een ICEJ-medewerker die oorspronkelijk uit Oekraïne komt. “Vandaag ontmoetten we een joodse familie uit Rusland, een joodse familie uit Oekraïne en zelfs niet-joodse vluchtelingen.”

De ICEJ is zo bevoorrecht om naast Israël te staan ​​bij het ondersteunen van deze Joodse families en anderen die een toevluchtsoord hebben gevonden voor oorlog in dit prachtige Beloofde Land. Steun alstublieft onze inspanningen om in deze moeilijke tijden troost, aanmoediging en praktische hulp te bieden aan nieuwe Joodse immigranten die ontsnappen aan de verschrikkingen en de steeds groter wordende impact van de oorlog in Oekraïne.

Door: Anastasiya Gooding en Janny Tolhoek