De recente dramatische ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne leiden tot een toegenomen verlangen onder de Joodse gemeenschappen daar om Aliyah naar Israël te maken. Met inbegrip van naaste familieleden, komen er nog steeds naar schatting 900.000 mensen in aanmerking om vanuit de voormalige Sovjetrepublieken naar de Joodse staat te emigreren. Voor de International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ) is het een bijzonder voorrecht om hen te helpen de reis naar huis naar Israël te maken, en vooral om hun kinderen en jongeren voor te bereiden op deze belangrijke stap. In dit verband heeft de ICEJ de afgelopen maanden zo’n 1.000 Joodse kinderen kunnen helpen om deel te nemen aan Aliyah-zomerkampen.

Aliyah uit het noorden

Ongeveer 2700 jaar geleden voorzag de profeet Jesaja de terugkeer van het Joodse volk uit de vier hoeken van de wereld, expliciet zeggend dat ze uit het “noorden” zouden komen (Jesaja 43:6). In het begin van de jaren negentig begon de wonderbaarlijke vervulling van deze woorden. Toen het IJzeren Gordijn viel, gingen meer dan een miljoen Sovjet-Joden aan boord van vliegtuigen en schepen op weg naar Israël. De decennialange antireligieuze greep van het communisme kon de Joden niet beletten Gods oproep te beantwoorden.

“Het was alsof er een wind waaide, en we wisten gewoon dat we moesten komen”, vertelde een Russische nieuwe immigrant destijds.

Sinds 2008 groeit de Aliyah uit de voormalige Sovjetrepublieken gestaag. Maar wat er de afgelopen maanden is gebeurd, had niemand verwacht.

“De gebeurtenissen in Oekraïne hebben een echte vloedgolf veroorzaakt. Alleen al tussen eind februari en eind juli kwamen zo’n 33.000 Joden uit Rusland en Oekraïne in Israël aan”, legt Danielle Mor van het Joods Agentschap voor Israël uit.

Dat is meer dan drie keer zoveel als in het hele voorgaande jaar – en het lijkt erop dat de stroom niet snel zal stoppen. Zelfs met de berichten dat de Russische regering de activiteiten van het Joods Agentschap in Rusland wil beteugelen, verhoogt dit alleen maar het aantal Joodse aanvragers dat naar Israël wil emigreren.

Ukraine youth at Aliyah summer camp

Klaar voor de toekomst

Zelfs in vredestijd is Aliyah een enorme uitdaging – vooral voor kinderen. Plots moeten ze hun weg vinden op een nieuwe plek met een onbekende taal en cultuur. Dit is waar kinder- en jeugdprogramma’s helpen.

Youth Aliyah dateert uit de jaren dertig, toen joodse activisten probeerden zoveel mogelijk joodse kinderen te redden van de toenemende dreiging van nazi-Duitsland en ze naar Eretz Yisrael te brengen.

De huidige Aliyah-jeugdprogramma’s bereiden Joodse kinderen voor op het leven in Israël. Vooral in de voormalige Sovjetrepublieken spelen Aliyah-kampen een belangrijke rol. De kinderen maken nieuwe vrienden, leren over de tradities van hun voorouders en begrijpen – misschien voor de eerste keer – het belang van de staat Israël als thuis en veilige haven van het Joodse volk. Dit is vooral belangrijk omdat veel families werden gescheiden van hun band met het Joodse geloof.

Jonge pioniers

Sommige jongeren besluiten hun familie voor te gaan en op eigen gelegenheid naar Israël te emigreren. Met de steun van programma’s van het Joodse Agentschap maken ze de middelbare school af of beginnen ze aan de universiteit in Israël. Als hun ouders en broers en zussen zich in een later stadium bij hen voegen, zijn ze al gesetteld en kunnen ze hun families actief helpen bij hun aanpassing aan Israël.

Deze zomer sponsorde de ICEJ tien zomerkampen, verspreid over acht tijdzones – van Wit-Rusland en de Baltische staten helemaal langs het Oeralgebergte tot Siberië en het Russische Verre Oosten. Dankzij de hulp van christenen over de hele wereld konden we de transportkosten dekken voor ongeveer 1.000 Joodse kinderen en jongeren, sommigen uit afgelegen gebieden, om Aliyah-zomerkampen bij te wonen, naast onze andere gesponsorde activiteiten.

Ukraine youth sit round during recreation; Aliyah summer camp

Recreatie voor Oekraïense kinderen

Eind juli werd in Litouwen een speciaal zomerkamp gehouden voor 100 Joodse kinderen die uit Oekraïne waren gevlucht. Het is moeilijk voor te stellen wat ze de afgelopen maanden hebben meegemaakt. Toen ze op een ochtend wakker werden, woedde er oorlog! Ze moesten hun huis verlaten, waren gescheiden van vrienden en de meesten hebben hun vader al maanden niet gezien (mannen van 18 tot 60 jaar mogen het land nog steeds niet verlaten). Nu leven ze met het constante gevoel van een onzekere toekomst. Maar het zomerkamp, met zijn gevarieerde activiteiten in de frisse lucht, omringd door prachtige natuur, hielp hen om aan andere dingen te denken en zorgde voor onvergetelijke herinneringen.

“We hebben het fantastisch gehad”, zei Nastia enthousiast. “Het programma was geweldig en ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Ik hoop ze snel weer te zien!”

Shabbat celebration for Ukrainian youth at Aliya summer camp

Een bijzonder hoogtepunt was de zorgeloze sjabbatviering.

“Je hebt een sfeer van vreugde, herstel en vrede gecreëerd. Het heeft onze kinderen echt goed gedaan”, jubelde Inna. “Heel erg bedankt daarvoor!”

Alexei meldde dat zijn kind “gelukkig” terugkwam van het zomerkamp… Heel erg bedankt voor je inzet voor de kinderen!

De zonen en dochters van Israël naar huis brengen

Het is onze hoop en gebed dat deze kinderen op een dag zullen besluiten om van Israël, het land van hun voorouders, hun nieuwe thuisland te maken, en we willen hen hierbij ondersteunen.

“Zo zegt de Here God: Zie, ik zal mijn hand opheffen naar de heidenen, en ik zal mijn banier opheffen voor de volken.” Dan zullen ze uw zonen in uw armen nemen en uw dochters op uw schouder dragen.” (Jesaja 49:22)

Help ons alstublieft om deze Joodse kinderen in staat te stellen Aliyah naar Israël te maken! Doneer aan onze Aliyah-werkzaamheden via onderstaande knop.

Geschreven door Ester Heinzmann
Fotografie: JAFI