ICEJ werkt samen aan urgente Aliyah-operatie

Deze week keurde het Israëlische kabinet plannen goed om 3.000 extra Ethiopische Joden naar huis te brengen met een noodluchtbrug uit het door oorlog verscheurde Ethiopië. Het Joods Agentschap voor Israël heeft de hulp ingeroepen van de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem bij deze massale operatie die naar verwachting in de komende weken zal plaatsvinden. En we doen een beroep op de christenen wereldwijd voor hulp met deze urgente, historische golf van Aliyah.

Het besluit om de 3.000 Joodse immigranten te evacueren kwam naar aanleiding van berichten over een escalatie van de burgeroorlog in Ethiopië, waarbij de president onlangs de landelijke noodtoestand afkondigde en zelfs persoonlijk naar het front ging om de strijd tegen de rebellenmilitie Tigray te leiden. Dit heeft geleid tot toenemende oproepen vanuit de lokale Ethiopische Joodse gemeenschap in Israël voor een “Operatie Solomon II”.

De meest uitgesproken pleitbezorger voor een dergelijke luchtbrug is Pnina Tamano-Shata, de huidige minister van Aliyah en Integratie die in de jaren tachtig zelf op driejarige leeftijd vanuit Ethiopië in Israël aankwam met een noodluchtbrug. Er waren berichten dat ze zelfs bereid was de regering van Bennett-Lapid te verlaten als haar evacuatieverzoeken werden afgewezen.

Volgens de overeenkomst die is bereikt door Tamano-Shata en minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked, zal de regering 3.000 van de Ethiopische joden die nog steeds in doorgangskampen in Addis Abeba en Gondar wonen, naar Israël brengen op voorwaarde dat ze meer dan tien jaar geleden in de kampen zijn aangekomen en ook eerstegraadverwanten hebben die al in Israël wonen.

Het nieuwe kabinetsbesluit zal helpen bij de uitvoering van een eerdere regeringsresolutie uit 2015 om de laatste 9.000 in aanmerking komende ‘Falash Mura’ – Ethiopische joden wier voorouders werden gedwongen zich tot het christendom te bekeren, naar Israël te halen. Er zijn al meer dan 4.000 naar Israël gebracht – meer dan de helft van hen op Aliyah-vluchten die worden gesponsord door de ICEJ. De huidige plannen zullen “in de komende weken” nog eens 3.000 opleveren, waardoor er in een later stadium nog ongeveer 2.000 zullen komen.

Het Joodse overblijfsel dat nog steeds in Ethiopië is, leeft al twintig jaar in vervallen doorgangskampen te wachten om eindelijk herenigd te worden met hun families die Israël al hebben bereikt. Dit geeft ons de kans om hen te helpen uit de armoede en de groeiende gevaren van het woedende conflict te komen, en om dierbaren weer bij elkaar te brengen na vele pijnlijke jaren van scheiding.

De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem heeft beloofd een actieve partner te zijn in deze noodluchtbrug door ten minste 200 Ethiopische Joden te sponsoren op de eerste vluchten vanuit Addis Abeba. Met uw hulp kunnen we nog meer Ethiopische Joden naar huis brengen, zodat ze veilig Israël kunnen bereiken en zich uiteindelijk bij hun families in het Beloofde Land kunnen voegen.

Wilt u helpen bij deze urgente en historische Aliyah-operatie?

Doneren