Sraya Diamant Aliyah

De deur staat voor ons open om extra vluchten te bieden voor veel meer Joden uit deze regio’s, samen met de Bnei Menashe in India, terwijl de gebeurtenissen in Frankrijk ook een nieuwe golf van Aliyah uit die natie voorspellen.
De recente toename van Aliyah naar Israël wint nog steeds aan kracht als gevolg van aanhoudende en nieuw ontwikkelende bedreigingen voor Joodse gemeenschappen in tal van landen over de hele wereld, zoals Rusland, Oekraïne, Ethiopië, India en nu Frankrijk. De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem is momenteel gepositioneerd om honderden Joodse gezinnen te helpen veiligheid te bereiken in Israël, maar we kunnen nog meer doen als extra christenen genereus zullen reageren op deze dringende behoefte. Tot nu toe zijn in 2023 meer dan 30.000 Joden naar Israël geëmigreerd, waarvan ongeveer 75% alleen al uit Rusland komt. De ICEJ heeft dit jaar Aliyah-vluchten gesponsord voor meer dan 1.000 Joden, waaronder 180 uit Oekraïne, 200 uit de Baltische staten en 270 uit Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken, plus nog eens 375 uit Ethiopië.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne

De Russische invasie van Oekraïne vorig jaar blijft de belangrijkste aanjager van de huidige golf van Aliyah. Het heeft oorlog en vernietiging gebracht in Oekraïense steden, terwijl de Russen worden geconfronteerd met ernstige politieke en economische onzekerheden. De Russische opperrabbijn moest Moskou al ontvluchten omdat hij weigerde de oorlog te steunen, en het Joods Agentschap wordt geconfronteerd met een stevige juridische uitdaging voor zijn vermogen om in het land te opereren. En nu heeft de recente poging tot muiterij door de privémilitie Wagner de bezorgdheid alleen maar vergroot dat de Russische Joden binnenkort de zondebok kunnen worden voor de vastgelopen oorlogsinspanning.

Ondertussen komen veel van de Oekraïense Joodse families die in Israël aankomen zonder hun vaders, echtgenoten en zonen van militaire leeftijd, omdat ze achter moeten blijven om het land te helpen verdedigen. De ICEJ sponsorde onlangs vluchten voor zo’n Oekraïense Joodse familie die drie generaties omvatte – grootouders Yuri en Valentina, hun dochter Natalia en kleinzoon Ivan. Ze ontvluchtten de zwaar gebombardeerde stad Zaporizja, maar Natalia’s man moest blijven en in het leger dienen.

“Ik moest als kind weg uit Oekraïne. Ik had nooit geloofd dat het nog een keer zou gebeuren”, zei Yuri, een 85-jarige overlevende van de Holocaust die zijn eigen grootvader verloor bij een van Stalins zuiveringen. “Ik wil echt een normaal, rustig leven leiden, dat alles goed zal komen in Israël voor mijn grote familie.”

De Baltische route

Elders sponsort de ICEJ deze zomer verschillende Aliyah-jeugdkampen in de Baltische staten voor Joden die geïnteresseerd zijn in de verhuizing naar Israël. Er zijn momenteel honderden Joden uit de Baltische staten, evenals Oekraïense Joodse oorlogsvluchtelingen en zelfs Russisch-Joodse emigranten die wachten om Aliyah uit deze regio te maken.

Ons Aliyah-werk in Letland, Litouwen en Estland begon voor het eerst in 2010 en is in de loop der jaren uitgebreid met de bekwame hulp van onze Letse nationale directeur Ilze Saulite, die betrokken is bij Aliyah-inspanningen sinds kort na de val van de Sovjet-Unie in 1989. Vorig jaar begon de christelijke ambassade met het sponsoren van directe vluchten van de Baltische landen naar Israël, en sindsdien hebben we Aliyah-vluchten gesponsord voor ongeveer 500 Joden die via de Baltische route kwamen. En nog veel meer zijn geholpen met vervoer en accommodatie voor consulaire bezoeken, testen voor Youth Aliyah-studieprogramma’s, Aliyah-seminars, Joodse vakantievieringen en zomer- en winter Aliyah-kampen.

De Ethiopische Aliyah

Israël heeft de laatste fase van de luchtbrug “Operation Rock of Israel” hervat, met meer vluchten die Ethiopische Joden naar huis brengen naar het Beloofde Land. De situatie daar blijft zorgwekkend, omdat gewelddadige moslimconflicten met christelijke gemeenschappen voortduren in de regio Gondar, waar veel leden van het laatste Joodse overblijfsel in Ethiopië zich bevinden.

De volgende door ICEJ gesponsorde vlucht wordt half juli verwacht en we zullen daar een team hebben om hen namens u in het land Israël te verwelkomen. De hoop is dat er snel meer vluchten zullen volgen, en we willen deel blijven uitmaken van het afsluitende hoofdstuk van deze historische terugkeer van het Ethiopische Jodendom.

Bnei Menashe in India

De situatie verslechtert alleen maar voor de Bnei Menashe-gemeenschap in de regio Manipur in het noordoosten van India. Deze oude stam van Chinese Joden beweert af te stammen van de stam van Manasse, maar ze zijn nu gevangen in het kruisvuur van een bitter etnisch conflict, omdat de overheersende hindoestammen in het gebied blijven rellen en tekeergaan tegen de Kuki-minderheid – die meestal christelijk is.

De ICEJ hoopt de komende maanden een grote groep Bnei Menashe naar Israël te brengen, maar de aanhoudende onrust heeft het planningsproces erg moeilijk gemaakt. Niettemin is de ICEJ gevraagd om deze Aliyah-vluchten te helpen financieren en we hebben uw hulp nodig om dit mogelijk te maken.

Rellen in Frankrijk

Ten slotte zijn er de afgelopen dagen ongekende rellen geweest in de straten van Parijs en andere grote Franse steden, omdat voornamelijk moslimjongeren verbranden en plunderen uit protest tegen de dood van een islamitische tiener die de schuld krijgt van de politie. Het nachtelijke bloedbad in Frankrijk blijkt vijf keer erger dan de massale rellen van 2005. Hoewel ze nog niet specifiek worden geviseerd, is de Frans-Joodse gemeenschap – ongeveer 500.000 – om verschillende redenen bezorgd over hun veiligheid.

Ten eerste zijn er veel Sefardische Joden die in dezelfde wijken van Parijs, Lyon, Marseille en andere grote Franse steden wonen waar ook moslims uit Algerije, Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen wonen. Ten tweede is er een verontrustende geschiedenis van antisemitische aanvallen door deze Franse moslimimmigranten tegen hun Joodse buren, zoals tijdens de Charlie Hebdo-rellen van 2015. Om deze redenen verwachten de Israëlische autoriteiten volledig een sterke toename van Franse Joden die inpakken en naar Israël gaan voor hun veiligheid, en we moeten klaar zijn voor die zeer reële mogelijkheid.

Kom nu in actie!

Of het nu gaat om het conflict tussen Rusland en Oekraïne, etnische en religieuze botsingen in Ethiopië en India, of de rellen in Frankrijk, nu is het tijd voor christenen om achter het Joodse volk te staan door deze bedreigde Joden zo snel mogelijk naar Israël te brengen.

In de komende weken en maanden zal de ICEJ zich bezighouden met pre-Aliyah-activiteiten, grondtransport, reddingsvluchten en dringende integratie van Joden uit al deze landen. Wij nodigen u uit om deel uit te maken van het helpen verzamelen van deze bedreigde Joodse gemeenschappen naar Israël van over de hele wereld. Geef alsjeblieft vandaag toe aan de dringende Aliyah-inspanningen van de ICEJ!

Door David Parsons – ICEJ Vice President and senior spokesman