Maria and resident
Maria and resident

Een van de meest impactvolle projecten van de International Christian Embassy Jerusalem is ons Haifa Home for Holocaust Survivors, een veilige haven voor ongeveer 60 inwoners die de verschrikkingen van de nazi-genocide hebben overleefd. De bewoners krijgen dagelijkse zorg van liefdevol personeel, waaronder ons nieuwste ICEJ-teamlid, Maria Grinfeld.

Maria werd geboren in Rusland, trouwde met een Joodse man en verhuisde vervolgens met haar man naar Israël op een Aliyah-vlucht gesponsord door de Christelijke Ambassade. Drie jaar later begon ze parttime vrijwilligerswerk te doen in het Haifa Home en kwam onlangs in dienst als fulltime medewerker, waar haar vriendelijkheid en ervaring een onmiddellijke impact hebben gehad op zowel de bewoners als het personeel.

“Nadat ik voet op het Land van Israël had gezet, vroeg ik mezelf constant af: ‘Hoe kan ik dit land dienen? Hoe kunnen mijn kennis en kwalificaties nuttig zijn voor het Joodse volk?”, zei ze.

Maria wist dat als ze haar hart voor de Heer zou openen, Hij het zou vullen met een uitstorting van liefde en troost voor de natie en het volk van Israël, in overeenstemming met Jesaja 40:1. Nadat ze contact had gehad met Yudit Setz, hoofd van ons Haifa Home-team, maakte ze er haar missie van om nieuwe hoop te brengen aan de overlevenden van de Holocaust die daar wonen.

De belangrijkste taak voor degenen die in het Haifa Home werken, is ervoor te zorgen dat elke bewoner zich echt thuis voelt. Maria’s aanwezigheid heeft precies dat gedaan, aangezien ze een zegen en vreugde is geweest voor alle betrokkenen.

De eerste praktische stap is om de behoeften van de bewoners te begrijpen, wat Maria kan doen door haar taalvaardigheid en interpersoonlijke vaardigheden. Maria spreekt Engels, Russisch en Hebreeuws, en daardoor kan ze de behoeften en wensen van de bewoners goed begrijpen en communiceren, vooral degenen die onlangs uit Oekraïne en Rusland zijn aangekomen. Voor velen worden ze vaak overweldigd door gevoelens van eenzaamheid en verlatenheid nadat ze plotseling alles moeten achterlaten wat ze kenden, zoals een 89-jarige inwoner van Oekraïne die vorig jaar bij het begin van de Russische invasie werd opgeschrikt door luchtaanvallen. zoals ze was door de Duitse invasie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer dan alleen het begrijpen van hun woorden, richt Maria zich op het begrijpen van de harten van de bewoners. Ze merkt dat ze verlangen naar oprechte connecties met individuen die zich tot hen kunnen verhouden.

“Hoewel ze allemaal ouder zijn dan ik, begrijp ik niet alleen hun taal, maar ook hun cultuur en het land waarin ze zijn opgegroeid”, legt Maria uit. “Ik vind het geweldig om ze te bezoeken en ze aan te moedigen om te blijven leven en zich niet neerslachtig te voelen.”

Samen met Simcha, onze teamfysiotherapeut, nam Maria onlangs verschillende bewoners mee naar IKEA om basisartikelen voor hun nieuwe appartementen te kopen. Een van de vrouwen, 85 jaar oud, was net aangekomen in Israël met niets anders dan één outfit en een tandenborstel. Zij en de andere immigranten uit Oekraïne vluchtten met bijna niets uit hun huizen, maar met Maria’s taalhulp en Simcha’s oplettendheid konden ze alle beddengoed en huishoudelijke artikelen kopen die ze nodig hadden.

Maria teaching Hebrew

Nadat ze de bewoners had geholpen zich te vestigen, begon Maria aan het langetermijnproject om hen met Israël te verbinden door hen de Hebreeuwse taal te leren. Elke week zit Maria met een tiental ‘studenten’ rond een tafel voor gezelschap en Hebreeuwse lessen. Omdat ze weet hoe moeilijk het is om nieuwe talen te leren, is ze extra trots op haar studenten als hun gezichten stralen na het herkennen van een nieuw woord.

“Het is mijn grootste vreugde om te zien dat mijn studenten succesvol zijn. Dat is het altijd geweest en zal het altijd zijn’, zei Maria. “Ik had nooit gedacht dat ik Hebreeuws zou leren aan zulke oudere studenten, maar ik sta versteld van wat God door dit initiatief heeft gedaan.”

Op de vraag wat ze het leukst vindt aan werken bij het Haifa Home, lichtte Maria’s gezicht op.

“Ik werk graag samen met het ICEJ-team, omdat we een heel speciaal team hebben met speciale mensen. Ik kan veel van ze leren’, zegt ze. “Ik zag hoe Yudit de bewoners met liefde en zorg behandelde alsof het haar eigen kinderen waren, wat mijn verlangen om te helpen versterkte. Ik kreeg geleidelijk het gevoel dat dit de plek voor mij was om te zijn.”

“Mijn doel is om zoveel mogelijk licht in hun leven te brengen, om hen aan te moedigen door te gaan met hun leven. Dit komt omdat ze alles hebben achtergelaten, ook hun vrienden. Ik wil dat ze zien dat Israël een fijn land is waar ze hun leven kunnen voortzetten. Door in het Haifa Home te werken, kan ik mijn bestemming vervullen”, voegde ze eraan toe.

De ICEJ is Maria zeer dankbaar voor haar inzet en passie voor het verbeteren van de levens van onze Haifa Home-bewoners.

Overweeg alstublieft om met ons samen te werken terwijl we liefde, hoop en steun blijven bieden aan de overlevenden van de Holocaust die onder onze hoede zijn in het Haifa Home.