ICEJ Nederland doneert pakketten aan Oekraïense joden

De locoburgemeester, de Jewish Agency, 9 Oekraïense joodse vluchtelingen en Jacob en Hennie Keegstra verzamelden zich gisteren voor een bijzondere ontmoeting in het gemeentehuis van Yokneam, een stad ten zuiden van Haifa op het Carmel-gebergte.

In Yokneam wonen zo’n 27.000 mensen en ze hebben 240 nieuwe immigrantengezinnen opgenomen.

Persoonlijke verhalen

Het is heel bijzonder om zelf de persoonlijke verhalen te horen uit de monden van deze Oekraïense joden. Hoe ze naar Israël zijn gekomen en uit welke delen van Oekraïne ze zijn gevlucht. Een jonge vrouw, Anna, was 8 maanden zwanger en alle officiële papieren moesten heel snel worden geregeld zodat ze in Israël kon bevallen.

Nederlands tintje

Tijdens het Israël-weekend hebben de deelnemers ruimhartig gedoneerd voor de Oekraïense Joden die bezig zijn te integreren in Israël. Met de donatie zijn tassen gevuld met handdoeken en bedlinnen en een tegoedbon van 500 NIS. Die kunnen ze vrij besteden voor eten en dingen die ze het hardst nodig hebben. Het Nederlandse tintje werd ook toegevoegd in de vorm van persoonlijke geschreven kaartjes en de ‘shalom’-kaarten die tijdens het Israël-weekend door de kinderen zijn gekleurd. Naast de tas kregen ze ook nog een bedsprei die christenen uit Amerika hebben gegeven.

Spasiba

Buiten stonden nog meer nieuwe immigranten. Ook zij ontvingen de pakketten en de Nederlandse kaarten. Onze aanwezigheid en onze pakketten waren zeer welkom en broodnodig. Ze werden dan ook in grote dankbaarheid aanvaard. Het woord ’spasiba’ (dankjewel) werd veelvuldig gehoord.

De mensen waren ontroerd door de beschreven Nederlandse kaarten en de kaarten met het door de kinderen gekleurde ‘Shalom’. Dit gaf een extra persoonlijke dimensie aan het geheel. Het was een prachtige bijeenkomst met dankbare mensen.

Geschreven door Hilma Rodermond