De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem sloot zich maandag (14 juni) aan bij Operatie Lifeshield om samen een ​​bezoek te brengen aan Israëlische gemeenschappen langs de grens met Gaza om de herstel- en veiligheidswerkzaamheden in de nasleep van de recente raketoorlog met Hamas te beoordelen en om essentiële veiligheidsuitrusting te leveren aan regionale autoriteiten.

Het bezoek van gisteren door een ICEJ-delegatie omvatte de levering van een draagbare schuilkelder op de plaats nabij de Erez Crossing waar IDF-soldaat Omer Talib werd gedood en twee anderen ernstig gewond raakten in het recente conflict. Ook werden 120 brandweer pakken gebracht, compleet met laarzen en een ICEJ-sleutelhanger met een speciale boodschap om de lokale eerstehulpverleners en vrijwillige brandweerlieden. De excursie omvatte ook een briefing van lokale veiligheidsfunctionarissen, een rondleiding naar de grens van Gaza en een bezoek aan de Ashkelon-fabriek waar de mobiele schuilkelders worden gemaakt.

Als je op een mooie zomerdag zo dicht bij de grens met Gaza staat, is het moeilijk voor te stellen dat dit gebied nog maar een maand geleden nog een oorlogsgebied was. Er hangt nog steeds een voelbare spanning in de lucht, terwijl het geluid van IDF-drones boven hun hoofd zoemt en terwijl een veiligheidsbeambte waarschuwt: “overal waar je Gaza kunt zien, kan Gaza jou zien!” Op elk moment kan er een uitbarsting zijn die de delicate rust vernietigt.

In de afgelopen twaalf jaar heeft de ICEJ meer dan 100 draagbare schuilkelders geschonken aan Israëlische gemeenschappen in de buurt van de grens met Gaza, evenals twee dozijn brandbestrijdingsvoertuigen, omdat dagelijks de dreiging van terreur en brandstichtingen vanuit Gaza bestaat. De ICEJ heeft nog eens 15 tot 20 schuilkelders in bestelling bij Operation Lifeshield.

Het solidariteitsbezoek begon in het Ibim-beveiligingscentrum voor de regionale raad van Sha’ar HaNegev, waar de brandbestrijdingsmiddelen werden overgedragen aan de lokale autoriteiten.

“Er zijn hier zeer gecompliceerde veiligheidsuitdagingen, die sinds 2001 niet zijn gestopt”, vertelde Ayal Chajbi, regionaal veiligheidschef voor Shaar HaNegev. “Tijdens het recente conflict realiseerden we ons waar we schuilkelders en sirenes en andere veiligheidsmaatregelen misten. Maar we realiseerden ons ook wat we wel hebben: goede mensen die helpen!”

ICEJ doneert pakken aan brandweermannen

Chajbi legde uit waarom de eersteklas brandweerpakken zo nodig zijn: om de dagelijkse dreiging van brandende ballonnen uit Gaza te bestrijden, en hij voegde eraan toe: “Dit is een tijd om dank te zeggen aan degenen die aan ons denken. We bidden dat we deze apparatuur niet hoeven te gebruiken, dat deze in de opslag zal blijven. Maar de realiteit is dat dit ons bescherming zal bieden, zodat onze gemeenschappen kunnen doorgaan met hun leven.”

“Je moet weten dat christelijke vrienden over de hele wereld om je geven en voor je bidden”, antwoordde Nicole Yoder, ICEJ-vice president voor Aid & Aliyah. “We maken ons zorgen om uw veiligheid als we horen over de vele opzettelijke branden en andere gevaren waarmee u hier wordt geconfronteerd. Dit is onze kans om onze steun te tonen door middel van onze acties en om u aan te moedigen sterk en moedig te zijn.”

Later zag de delegatie hoe een mobiele schuilkelder op zijn plaats werd geplaatst bij de ingang van een gemeenschapsgebied in Nativ HaAsara, op slechts enkele meters van het Gaza-hek, dat de IDF en Magen David Adom (MDA) gebruiken om de gewonden te evacueren als er een crisis langs de grens met Gaza is. Deze schuilkelder heeft geen deur, omdat ons wordt verteld dat in dit gebied er gewoon geen tijd is om zelfs maar een deur naar de schuilkelder openen. Met slechts enkele seconden kunnen de mensen veilig zijn, zodra ze de doorgang van de schuilplaats betreden. De woorden op de inwijdingsplaquette van de schuilplaats “om bescherming en troost te bieden aan onze dierbare vrienden” zullen een krachtig getuigenis zijn dat deze specifieke schuilplaats mogelijk werd gemaakt door een gulle gift via ICEJ Zwitserland.

De IDF-soldaat die in de recente raketoorlog omkwam, kwam in de buurt van deze plek om door een antitankraket van Hamas. De schuilkelder stelt de IDF en MDA nu in staat om in de toekomst de evacuaties uit het gebied veiliger te coördineren.

Dank u voor uw steun aan de ICEJ, zodat dat de kwetsbare Israëlische gemeenschappen aan de rand van Gaza worden beschermd.

Doneer en maak een verschil in Israël