Aliyah Camp

Het tempo van Aliyah heeft dit jaar tot nu toe 40.000 nieuwe Joodse immigranten naar Israël overschreden, met meer dan 80% afkomstig uit voormalige Sovjetrepublieken die zwaar zijn getroffen door de oorlog in Oekraïne. Jeugd Aliyah is ook erg sterk op dit moment en dit najaar zal een recordaantal jonge Joden zich klaarmaken om naar Israël te vliegen, maar ze hebben onze hulp nodig om hier te komen.

De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem heeft zojuist een dringende oproep namens hen ontvangen van Danielle Mor van The Jewish Agency For Israel, onze belangrijkste partner in onze Aliyah-operaties.

Danielle’s boodschap zei: “We zijn bezig met het naar Israël brengen van ongeveer 600 Joodse tieners – jongens en meisjes in de leeftijd van 14 tot 20 jaar – die vanuit de hele voormalige Sovjet-Unie naar Israël komen. We hebben de mogelijkheid om dit te doen via onze Naale- en SELA-programma’s voor aspirant-studenten. Door deze programma’s laten deze dappere tieners alles achter; hun huis, hun familie, hun ouders, hun broers en zussen, alles wat ze weten en vertrouwen verlaten, en op een moedige reis gaan om alleen naar Israël te komen.”
“Vrienden bij ICEJ, we hebben jullie hulp nodig om dit te kunnen doen,” voegde Danielle eraan toe. “We hebben uw hulp nodig om hun visa, hun voorbereiding, hun komst op bussen en treinen en interne vluchten helemaal vanuit heel Rusland, het oversteken van de grens van Oekraïne naar buurlanden, op vluchten naar Israël te vergemakkelijken. Dit alles gaat de komende weken gebeuren en we hebben jullie steun op dit moment echt nodig. Eenmaal in Israël zullen ze worden geplaatst in scholen en internaten en dorpen, waar ze gedurende een periode van acht maanden tot drie jaar zullen worden verzorgd, afhankelijk van hun leeftijd en behoeften. Aan het einde hiervan zullen ze klaar zijn om nieuwe burgers van de staat Israël te worden en zich bij de IDF aan te sluiten als eenzame soldaten om te dienen en te studeren aan de universiteiten van Israël.

ICEJ sponsored SELA students 2021

Jeugd Aliyah-programma’s zijn in de loop der jaren een enorm succes gebleken in het brengen van Joodse kinderen naar Israël vóór hun ouders, omdat het voor de jongeren gemakkelijker is om een nieuwe taal te leren en zich aan te passen aan een nieuwe omgeving, en vervolgens hun ouders te helpen integreren zodra ze aankomen. Het is een grote zegen geweest voor de christelijke ambassade om deze unieke en zeer effectieve Aliyah-programma’s door de jaren heen te ondersteunen. De volgende groep die op Youth Aliyah komt, zijn SELA-studenten van 17-19 jaar die in oktober beginnen met hun voorbereidingen om universiteiten in Israël te betreden.

ICEJ sponsored Youth Aliyah Seminar in Latvia over Rosh Hashanah weekend

SELA is een educatief inwonend programma voor Joodse middelbare scholieren die op zoek zijn naar een zeer gerespecteerde internationale opleiding, lessen volgen in het Hebreeuws en andere talen, zich bezighouden met de Israëlische samenleving en cultuur, nieuwe vrienden ontmoeten en het leven in Israël ervaren. Tegen het einde van de achtste maand ontvangen alle afgestudeerden van het programma een Israëlische identiteitskaart.

Het SELA-programma biedt toekomstige studenten een intensieve Hebreeuwse les, evenals Engels, wiskunde, buitenschoolse activiteiten en een voorbereidende cursus om het examen voor toelating tot een Israëlische universiteit te behalen.
De oorlog in Oekraïne heeft een grote impact gehad op jongeren in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Volgens een rapport van de Verenigde Naties zijn sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne meer dan vier miljoen mensen het land ontvlucht, waarvan twee miljoen kinderen. De oorlog heeft ook het onderwijs voor meer dan vijf miljoen kinderen in Oekraïne alleen al verstoord, waarbij duizenden scholen, kleuterscholen en andere onderwijsfaciliteiten zijn beschadigd of vernietigd als gevolg van het gebruik van explosieve wapens in de oorlog. Terwijl de lessen deze maand worden hervat, werken veel scholen in ondergrondse schuilkelders, metrostations en andere veilige locaties.
De hele regio van de voormalige Sovjet-Unie is getroffen, legde Danielle Mor uit, en kinderen uit Joodse gezinnen komen uit alle hoeken, vooral Rusland en Oekraïne, plus Wit-Rusland, Moldavië, Kazachstan, Oezbekistan, Georgië en meer.

“ICEJ heeft ons werk tijdens de oorlog die nog steeds woedt in Oekraïne en de dreiging van leven onder terreur en dienstplicht in het leger in Rusland zeer gesteund,” zei ze. “Er is nu zelfs een conflict in de buurt van Rusland tussen Azerbeidzjan en Armenië, dus op dit moment zien we een dringende noodzaak om deze Joodse kinderen te redden en naar huis te brengen naar Israël.”
Help ons alstublieft om in deze tijd naar voren te treden en te helpen met deze dringende reddingsoperatie van Youth Aliyah.

Geef vandaag nog je beste cadeau via: doneren.icej.nl/doneren

Door Howard Flower, ICEJ Aliyah