Haifa Home

Het is meer dan een maand geleden dat Israël werd geconfronteerd met de meest gruwelijke terreuraanval in zijn moderne geschiedenis, waardoor de doorgaans vreugdevolle feestdag van Simchat Torah veranderde in een angstaanjagende dag van shock en rouw. In de dagen die volgden daalde de droefheid over het hele land vanwege de omvang van de aanval, maar ook de vastberadenheid om deze crisis te boven te komen.

Het nieuws over deze terreuraanslag veroorzaakte schokgolven door het Haifa Home for Holocaust Survivors van de ICEJ, toen scènes die deden denken aan de Nazi-genocide tegen de Joden plotseling live op hun tv-schermen verschenen.

Voor sommige bewoners werd de angst tastbaar, terwijl anderen die in hun jonge jaren bij het leger of de politie hadden gediend, in de beschermende modus gingen staan, klaar om het huis te bewaken tegen elke mogelijke terreurdreiging die de buurt zou kunnen binnensluipen.

Het ICEJ-team in Haifa ging onmiddellijk van appartement naar appartement om de bewoners te controleren, om ervoor te zorgen dat ze wisten wat ze moesten doen als de raketsirene klonk en om hen te laten zien hoe ze zichzelf konden beschermen.

“We moeten allerlei instructies opvolgen en ons team heeft mensen gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze een noodtasje bij de hand hebben, want een van de belangrijkste dingen voor ouderen is dat ze hun medicijnen voor een langere periode bij de hand hebben.” vertelde Yudit Setz, directeur van de ICEJ-staf van het Haifa Home.

Hoewel het woonzorgcentrum meerdere schuilkelders heeft, is de indeling van de gemeenschap zodanig dat de meeste bewoners, wanneer ze thuis worden opgepakt, niet op tijd een schuilkelder zullen kunnen bereiken.

Daarom zijn er verschillende mogelijkheden onderzocht van ondergrondse schuilkelders in de buurt waar onze bewoners voor langere tijd terecht konden. We hebben ook een generator aangeschaft, plus noodvoorraden, matrassen en andere spullen voor de bewoners voor het geval de oorlog met Hezbollah in het Noorden escaleert.

Gelukkig heeft geen van onze christelijke zorgverleners het land verlaten, omdat velen geschokt en angstig waren toen ze hoorden over de moord en ontvoering van vrienden die met ouderen werkten in de buurt van de Gazastrook.

Wij proberen de overlevenden van de Holocaust onder onze zorg te bemoedigen en willen hen een aantal praktische hulpmiddelen aanreiken om met gespannen oorlogssituaties om te gaan.

Onze ICEJ-medewerkers in Haifa hebben onlangs deelgenomen aan twee verschillende workshops: de ene gaf praktische eerstehulpinstructies voor tijden als deze en de tweede over hoe je met trauma in je eigen leven kunt omgaan en hoe je anderen kunt helpen. Beiden waren zeer behulpzaam en succesvol.

Ondertussen gaat het leven, ondanks de moeilijkheden, zoveel mogelijk door met dezelfde routine. Er wordt samen van de maaltijden genoten; gymnastiek en fysiotherapie komen regelmatig voor; en bewoners krijgen dagelijks bezoek.

“Dit zijn moeilijke en emotionele dagen”, zei Yudit. “Niet alleen hebben de gebeurtenissen van 7 oktober onze inwoners in shock gebracht, maar ook de haat tegen Joden en Israël die zij in de media in de lelijkste vormen overal in het Westen zien, drijft hen in wanhoop en depressie.”

De boodschap die luid en duidelijk klonk tijdens verschillende evenementen die het ICEJ-team voor de bewoners organiseerde, was dan ook: “Je bent niet de enige! Veel christenen over de hele wereld staan aan de zijde van Israël in dagelijks gebed en daden, en bovenal is de God van Israël bij Zijn volk en sluimert of slaapt nooit.” Dit heeft de mensen enorm bemoedigd. Eén van onze bewoners zei: “Het was de leukste bijeenkomst die we hebben gehad! Het heeft mij zo geholpen mijn gedachten af te leiden van alle moeilijke dingen die gaande zijn en ze om te zetten in iets positiefs en opbeurends.”

Houd het personeel en de bewoners van ons Haifa Home voor overlevenden van de Holocaust in gedachten en gebeden tijdens deze uitdagende tijd, en bid vooral voor goddelijke bescherming voor het tehuis.

Wij waarderen uw voortdurende steun voor het Haifa Home terwijl we speciale zorg bieden aan deze dierbare overlevenden. Als u een donatie wilt doen om ons werk in de zorg voor overlevenden van de Holocaust te ondersteunen, ga dan naar: www.icej.nl/doneren

Bedankt!

Geschreven door Laurina Driesse