ICEJ staff packing Pesach gifts

Ondanks het conflict en de onzekerheid die boven Israël hangen, staat Pesach nog steeds als een baken van hoop op bevrijding en een nieuwe start voor een natie die constant bedreigd wordt. Toen Joodse families deze week bijeenkwamen om Israëls bevrijding uit de slavernij in het oude Egypte te herdenken, vonden ze kracht in het blijvende Pesach-verhaal van volharding en vrijheid. Zelfs te midden van de uitdagingen van de huidige oorlog, blijft Pesach een herinnering aan de veerkracht van het Israëlische volk en de hoop voor de toekomst.

Het ICEJ AID-team reisde de afgelopen weken door het hele land om meer dan 600 Pesach-cadeaus uit te delen aan Joodse huishoudens die met immense ontberingen te maken hebben, en voor velen heeft de impact van de oorlog in Gaza en op andere fronten hun moeilijkheden verergerd. Elke geschenktas bevatte zeep en handdoeken, evenals een handgemaakte kaart met een cadeaubon om voedsel te kopen bij hun plaatselijke supermarkt. Tijdens onze traditionele landelijke Pesach-distributie hadden we een aantal ongelooflijke ontmoetingen met Israëli’s in nood.

Daniella receiving a Pesach gift

Onze eerste bestemming was Ashkelon, waar ICEJ elk jaar Pesach-pakketten uitdeelt in samenwerking met de lokale sociale dienst. We werden eerst naar het huis van Daniella geleid, een oudere vrouw die ons team met vreugde en opwinding in haar huis verwelkomde. Daniella komt oorspronkelijk uit Georgië en maakte Aliyah naar Israël in 1970. Ze is weduwe en woont alleen in een klein appartement. De laatste zeven maanden van de oorlog heeft ze zich erg eenzaam gevoeld. Toen we het Pesach-geschenk gaven, stroomden de tranen van dankbaarheid over haar gezicht. Daniella was enorm ontroerd om te weten dat ze niet vergeten was.

In een ander deel van de stad bezochten we een vervallen gebouw waar twee gezinnen worstelden om de eindjes aan elkaar te knopen. Ruby, een hardwerkende moeder die in de klantenservice werkt, deelde met ons de uitdagingen waarmee ze de afgelopen maanden werd geconfronteerd. Desondanks benadrukte ze met opmerkelijke veerkracht het belang van eenheid en solidariteit binnen de gemeenschap. De opwinding van haar dochter over het bezoek vulde de kamer met vreugde toen ze ons foto’s van haar familie liet zien en door de woonkamer sprong.

An Ethiopian lady receiving a Pesach gift

Naast haar woonde een Ethiopische vrouw, die meer dan 30 jaar geleden emigreerde. Ze bereidde haar huis ijverig voor op Pesach en verwijderde alle zuurdesem. Ondanks dat ze in een krap appartement met tweeënhalve slaapkamer woonde en zes kinderen en vier kleinkinderen had, bleef ze sterk en vrolijk en waardeerde ze het omringd te zijn door familie. Haar dankbaarheid voor het Pesachgeschenk straalde door een stralende glimlach.

Het AID-team bezorgde ook cadeaupakketten bij een kantoor van de sociale dienst dat vol lag met stapels papierwerk en vermoeide gezichten, maar de sociaal werkers daar waren vastbesloten om zoveel mogelijk mensen in nood te helpen. Met een bezwaard hart vertelde Ram, een toegewijde maatschappelijk werker, ons verhalen over ontberingen die een somber beeld schetsten van het leven van velen in Israël op dit moment. De stijgende inflatie, in combinatie met de wijdverspreide werkloosheid, hebben veel gezinnen in wanhoop achtergelaten, vooral die met kostwinners die nu hun reservetaak in het Israëlische leger vervullen.

Shlomo receiving a Pesach gift

“Ik bezoek vaak huizen om lege kasten en lege koelkasten aan te treffen, een stille getuigenis van de lijdensweg die ze moeten doorstaan,” zei Ram. “Bedankt dat jullie aan hen denken en hen steunen met deze geschenkpakketten.”

“Shlomo, kom hier!” zei Hanna Atsabari, een sociaal werker voor de regio Mateh Yehudah, toen we een ander huis bezochten.

Shlomo en zijn vrouw worstelen dagelijks met geestelijke ziekten. Shlomo’s sporadische werk, dat maar een paar weken duurde voordat hij een pauze nodig had, heeft hun huishouden in armoede gestort. Hun dochter was ooit een bron van stabiliteit, maar dient nu in het leger. Toen Shlomo de kamer binnenkwam en een cadeau voor hem zag, lichtte zijn gezicht op van dankbaarheid.

Ethiopians receiving Pesach gifts

Een paar dagen later reden we naar Kiryat Gat, waar we Avraham ontmoetten, een sociaal werker in een Ethiopische gemeenschap die de Christelijke Ambassade al vele jaren steunt. Hij en de gemeenschap verwelkomden ons met dikke knuffels en glimlachen en hielpen ons met het dragen van de cadeaus naar de plaatselijke schuilkelder waar hun gemeenschap regelmatig samenkomt. Op de tafels stond druivensap klaar, onze gastheren gingen zitten en begonnen onze kleine welkomstceremonie met gebeden voor Israël en de Kaddish zegening over de wijn. Daarna deelden we de Pesachgeschenken uit en werden we hartelijk bedankt door de leden van de gemeenschap.

Dagen later ontmoetten we evacués uit de noordelijke grensstad Shlomi die nog steeds ontheemd waren na meer dan zes maanden in hotels. Hun gezichten lichtten op bij het zien van onze geschenken. “Wat is dit?” riepen ze enthousiast. Toen ze hoorden dat de geschenken afkomstig waren van christelijke supporters van over de hele wereld, stroomde hun dankbaarheid over en verlichtten stralende glimlachen hun eens zo sombere gezichten.

“Het wordt een lange weg,” zei Hachzar, een onvermoeibare maatschappelijk werker, “maar we blijven hoopvol voor de toekomst.”

In deze tijd van oorlog, met enorme raketten die vanuit Iran op Israël afkomen en met meer dan 130 gijzelaars die nog steeds in Gaza worden vastgehouden, is het onze rol als christenen om achter het volk van Israël te blijven staan. Uw donatie aan ons hulpwerk zal Israëli’s eraan herinneren dat ze er niet alleen voor staan!

Geschreven door Nativia Samuelsen