Terwijl het ICEJ AID-team de afgelopen weken door Israël is getrokken om Pesach-geschenken te bezorgen aan honderden Joodse gezinnen die in armoede leven, hebben ze in de gemeenschappen die ze bezochten overweldigende behoeften ondervonden van alle leeftijden.

Veel van deze mensen leefden al onder de armoedegrens voordat de Coronavirus-pandemie twee jaar geleden Israël trof. Sommigen verloren ook hun schamele inkomen als gevolg van de vele langdurige lockdowns die Israël sindsdien doormaakte, waardoor ze in verdere economische moeilijkheden kwamen.

De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem werkt nauw samen met lokale Israëlische maatschappelijk werkers om degenen te identificeren die het hardst door de pandemie zijn getroffen, dus onze hulp zal hen in staat stellen dit jaar van een extra speciale Pesachviering te genieten.

Pesach geschenken

Dit jaar hebben we ons gericht op cadeaubonnen om voedsel te kopen, omdat dit de grootste behoefte is voor de meeste van deze worstelende gezinnen. Maar daarnaast ging elke voedselbon vergezeld van Pesach-koekjes en een set handdoeken, evenals een prachtige Pesach-wenskaart. De kaart drukt warme vakantiewensen uit van christenen over de hele wereld.

Tijdens hun bezoek aan Beit Shean kreeg ons AID-team veel complimenten over de attentheid om Pesachkoekjes en handdoeken mee te nemen met de cadeaubon. Shoshana, een maatschappelijk werker in Jeruzalem, voegde eraan toe dat mensen elk jaar uitkijken naar het ontvangen van deze Paasgeschenken.

In de kustplaats Netanya werd ICEJ AID-assistent Jannie Tolhoek opgewacht door lokale maatschappelijk werkers Yehilla en Heidi, die dolblij waren met het ontvangen van de Pesach-geschenken voor hun lokale families.

“Ik moet toegeven dat ik erg geraakt ben door het werkelijk belangrijke werk dat jullie doen”, zei Yehilla. “Bedankt voor je hulp en steun aan Netanya’s welzijnsfamilies. Moge je gezegend worden met nog vele jaren van geven.”

“Heel erg bedankt voor al het werk dat je doet en voor je toewijding aan de mensen in Israël, om hen hoop en een betere toekomst te geven. Je bent een echt voorbeeld en inspiratiebron”, voegt Heidi toe.

Ondertussen verzamelde een lokale Ethiopische predikant in Jeruzalem dankbaar Pesach-geschenken van ICEJ om uit te delen aan behoeftige leden van zijn gemeenschap.

Pesach geschenken

Voorafgaand aan een algemene uitreiking in Kiryat Gat, bezocht het AID-team enkele individuele huizen om Pesach-geschenken te overhandigen. Toen ze Tsakol bezochten, die slechthorend is en alleen woont, kon hij de tranen niet bedwingen, die zachtjes over zijn wangen rolden. Hij heeft veel pijn in zijn leven ervaren en hun bezoek fleurde zijn dag op!

“Ondanks dat ons bezoek van korte duur was met een klein geschenk, hopen we dat het hem eraan zal herinneren dat hij niet vergeten wordt”, merkte Jannie op.

Toen ze naar het volgende huis verhuisden, vonden ze Irafu, een alleenstaande moeder met vijf dochters. Twee dienen in de IDF, de volgende twee zitten op de middelbare school en haar jongste is acht jaar oud. Ze legde uit hoe ze door de jaren heen vele uren als schoonmaakster heeft gewerkt om haar gezin te onderhouden. Door gezondheidsproblemen kon ze het tempo echter niet meer bijbenen. Het team vernam ook dat ze onlangs was teruggekeerd van een bezoek aan Ethiopië voor medische behandeling.

Pesach geschenken

Ondanks haar situatie was Irafu blij en verheugd om haar gastvrijheid te bieden aan het AID-team met een pot Ethiopische koffie. Ze herkende Jannie van een eerder bezoek en sprak ook snel haar geloof uit dat God met haar is.

“Je grootsheid en kracht hebben me in het verleden geholpen en nu ben je hier weer”, zei Irafu. “Je hebt me toen geholpen met een cadeaubon en een mooie wenskaart. Je bent mij niet vergeten. Het laat zien dat je om me geeft, en het brengt me vreugde voor de feestdagen. Bedankt voor je vriendelijkheid voor mij en mijn meisjes.”

“Je kon voelen dat er, ondanks de moeilijkheden, veel gelach, vreugde en hoop is in dit huis”, merkte Jannie na afloop op.

Er hing veel opwinding in de lucht toen Jannie later aankwam in een gemeenschapscentrum in Kiryat Gat voor de algemene Pascha-uitdeling aan tientallen behoeftige gezinnen. Ethiopische dames hielpen het AID-team graag met het dragen van spullen uit de auto naar de locatie waar iedereen stond te wachten. Gemeenschapsleider Avraham Abouya heette iedereen welkom en legde de lange band uit die hij heeft gehad met de ICEJ, die hij als onderdeel van de ‘familie’ beschouwt. Jannie antwoordde dat de ICEJ inderdaad al 26 jaar de Ethiopische Joodse gemeenschap in Kiryat Gat helpt.

Pesach geschenken

Terwijl de Pesach-cadeaus werden uitgedeeld, legde Avraham de gemeenschap uit dat hun kerstcadeau afkomstig was van christelijke vrienden over de hele wereld die voor hen zorgen en hen een ‘Gelukkig Pascha’ wensen.

“Bedankt, ICEJ, dat je dit jaar weer contact hebt opgenomen met de Ethiopische gemeenschap in Kiryat Gat. Zonder uw toewijding en trouwe steun is Pesach niet hetzelfde. We hopen je volgend jaar weer te zien’, verzekerde Avraham.

Het duurde niet lang of het ICEJ AID-voertuig werd weer volgeladen met Pesach-cadeaupakketten en reed naar het zuiden om de gretig wachtende Israëlische maatschappelijk werkers in Ashdod en Sderot te ontmoeten. Nicole Yoder, ICEJ Vice President voor AID & Aliyah, was dankbaar voor de vele handen die klaar stonden om haar te helpen met het lossen van het voertuig!

Pesach geschenken

In een gesprek met de maatschappelijk werkers hoorde ze hoe de lokale behoeften dit jaar zijn toegenomen en welk verschil deze kerstcadeaus van de christelijke ambassade voor veel gezinnen zullen maken. Met dit Pesach zijn de sociale welzijnsafdelingen bijzonder gespannen omdat ze ook hulp moeten zoeken voor de vele Oekraïense immigranten die aan de vooravond van de feestdag met bijna niets in hun steden aankomen.

“Het is zo’n voorrecht voor ons om liefde en troost te bieden door deze Pesach-geschenken te geven. Mogen deze families echt de warmte en liefde van christenen voelen terwijl ze deze speciale Pesach-vakantie vieren”, merkte Nicole op terwijl ze de geschenkpakketten overhandigde aan de maatschappelijk werkers voor de respectieve families die onder hun hoede waren.

Alleen met uw gulle giften kunnen we deze Joodse families helpen een gezegend en prachtig Pascha te vieren, waarbij hun tranen in blijdschap veranderen!