ICEJ helpt 120 Ethiopische Joden terug te keren naar Israël

Deze week heeft het leven veranderd voor 124 Ethiopisch-joodse immigranten, die na lang wachten eindelijk hun hoop en droom zagen om naar huis te verhuizen naar Israël!

Op woensdag 1 februari was er een sfeer van opwinding op Ben Gurion Airport en de verwachting van een betere toekomst in het verschiet, toen Ethiopische joden, jong en oud, hun eerste stappen uit het vliegtuig naar hun thuisland Israël zetten. De eerste vlucht arriveerde in de vroege ochtenduren vanuit Addis Abeba, terwijl een tweede vlucht in de middag arriveerde, elk met nieuwe Joodse immigranten. De ICEJ assisteerde 120 van deze nieuwe Ethiopische immigranten met pre-flight arrangementen en vliegtickets naar Israël.

Adane Tadela, JAFI representative

Adane Tadela, de leidende afgezant van The Jewish Agency For Israel die toezicht houdt op de Ethiopische Aliyah, was op het vliegveld om deze olim (nieuwkomers) hartelijk te verwelkomen en sprak zijn oprechte waardering uit voor de ICEJ voor het helpen van deze immigranten.

“Bedankt aan ICEJ van het Joods Agentschap voor de komst van de Ethiopisch-Joodse immigranten vandaag”, zei hij in een videogroet vanuit de Aankomsthal.

De komst van deze oliem markeert het begin van de volgende golf van Ethiopische Aliyah, waarbij nog eens 1500 Ethiopische Joden wanhopig wachten op hun beurt om de komende maanden de reis naar huis te maken. Sommigen zijn al jaren gescheiden van familieleden die al in Israël zijn. De meesten hebben gewacht in doorgangskampen in Gondar en Addis Abeba, waar ze tot twintig jaar onder zware omstandigheden hebben geleefd. Deze vluchten maken deel uit van een poging om families te herenigen, uitgevoerd met de steun van het Joods Agentschap en Keren HaYesod, evenals Aliyah-partners zoals de Christelijke Ambassade.

Sinds de Israëlische regering de hervatting van de Ethiopische Aliyah in 2015 heeft goedgekeurd, zijn meer dan 5.500 Ethiopische Joden naar Israël gebracht, waarbij de christelijke ambassade voor meer dan de helft van hen Aliyah-vluchten sponsort.

De ICEJ bereidt zich voor om deel uit te maken van deze profetische vervulling van de inzameling van de Joden dit jaar, terwijl we doorgaan met onze steun voor Aliyah-promoties en voorbereidingen, en de daadwerkelijke vluchten, evenals het helpen van nieuwe immigranten om te integreren in de Israëlische samenleving zodra ze zijn geland. Sinds 1980 heeft de Christelijke Ambassade 170.149 Joden geholpen bij het maken van Aliyah.

Danielle Mor, directeur van Christian Friends of the Jewish Agency, vertelde deze week over hun samenwerking met ICEJ op onze Envision-conferentie. Pastors en leiders hoorden uit de eerste hand over de enorme golf van Aliyah die Israël doormaakt. Uit de laatste cijfers van JAFI blijkt dat in 2022 een spandoek van 74.915 Joodse immigranten naar Israël terugkeerde.

“De deuren naar Aliyah staan wagenwijd open”, zegt Danielle, die uitlegt dat dit vooral te wijten is aan de oorlog in Oekraïne en de regionale problemen als gevolg van dat conflict. “En terwijl de oorlog in Oekraïne woedt, hebben we tegelijkertijd Joden uit Ethiopië naar Israël gebracht.”

Vorig jaar sponsorde de ICEJ vluchten voor 1.646 joodse immigranten uit Oekraïne en andere voormalige Sovjetrepublieken, maar ook uit Ethiopië en Zuid-Afrika. Ondertussen hebben we vorig jaar in totaal meer dan 6.300 oliem geholpen met hun Aliyah-reis, waaronder velen met dringende integratiebehoeften.

Israël heeft ook gezien dat de Aliyah-aantallen verdrievoudigen vanuit de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen), vanwege een verzwakkende economie en zorgen over gebeurtenissen in de regio. De Christelijke Ambassade stond klaar om in te springen om aan de Aliyah-behoeften te voldoen en heeft sinds 19 december 64 Joodse oliem geholpen met vluchten.

Daarnaast werken we nauw samen met vertegenwoordigers in de regio om te zorgen voor pre-aliyah-regelingen, bijvoorbeeld door gezinnen met lage inkomens te helpen om naar de Israëlische consul in Riga, Letland te gaan voor visuminterviews, en door in sommige gevallen te helpen met luchthaventransfers. gevallen. Een Litouws gezin was zo dankbaar voor de hulp van de ICEJ omdat ze het financieel moeilijk hadden en een ziek kind hadden. Ze zijn bemoedigd te weten dat hun kind betere medische zorg zal krijgen in Israël.

Met de barre winterse omstandigheden in de Oekraïne blijft de ICEJ de redding van kwetsbare, oudere Joden uit verder lijden ondersteunen door ze naar Israël te brengen.

Samen kunnen we de top van deze enorme Aliyah-golf berijden om nog duizenden Joodse immigranten naar huis te halen! Bedankt voor uw genereuze steun aan de Aliyah-inspanningen van de ICEJ. Het Aliyah-proces kost ongeveer $ 1000 (USD) per persoon, wat helpt bij het dekken van pre-aliyah-voorbereidingen, de daadwerkelijke vlucht en integratiebehoeften.

Ondersteun dit werk en doneer.

Geschreven door Laurina Driesse
Fotografie: JAFI/Lior Daskal