Hodaya is een van de 21 dorpen in de regio Hof Ashkelon in het zuiden van Israël, waar ongeveer 20.000 mensen wonen. In het hart van Hodaya ligt het gemeenschapscentrum, omringd door speeltuinen, sportvelden en synagogen. Zowel jong als oud komen daar samen om gewoon samen van het leven te genieten, maar helaas is het leven van deze gemeenschap vaak getraumatiseerd door raketaanvallen vanuit het nabijgelegen Gaza.

Het centrum heeft onlangs een facelift ondergaan en er vinden nu een verschillende activiteiten plaats, zoals muziek en culturele evenementen, theatervoorstellingen, sport- en bewegingslessen en creatief handwerk. Maar een heel belangrijk aspect van het centrum ontbrak: een goede schuilkelder! Onder het gemeenschapscentrum bevond zich een oude ondergrondse schuilkelder die tot voor kort in zeer slechte staat verkeerde. De kelder was totaal onbruikbaar, donker en had geen goede ventilatie. Bovendien lekten de leidingen en er stond altijd water.

Itamar, hoofd van de regionale raad van Hof Ashkelon, zag het potentieel om deze ruimte te renoveren en op deze manier de hele gemeenschap te dienen.

“Na de laatste Gaza-crisis zagen we dat veel plaatsen geen schuilplaatsen hadden. We hechten veel waarde aan het  gemeenschapsleven zo normaal mogelijk voort te zetten. In zo’n grote schuilkelder kunnen mensen in noodgevallen komen slapen, als ze thuis geen veilige plek hebben”, legt Itamar uit.

Toen de ICEJ hoorde dat deze vervallen ondergrondse schuilplaats moest worden opgeknapt, was ons onmiddellijke antwoord “JA!” en het werk begon! Deze schuilplaats kan niet alleen dienen als een plaats van veiligheid, maar zal ook een extra ruimte bieden voor gemeenschapsactiviteiten. De transformatie begon meteen toen de trap die naar de schuilplaats leidde opnieuw werd betegeld, het water werd afgevoerd, afzuigventilatoren en airconditioners werden geïnstalleerd, het sanitair werd gerenoveerd, nieuwe leidingen werden geïnstalleerd, een nieuwe elektriciteitskast en verlichting werden toegevoegd, en de muren werden geschilderd, waaronder andere verbeteringen. Tot grote vreugde van de gemeenschap is de schuilkelder nu volledig functioneel!

Op 2 juli werd het ICEJ-personeel hartelijk ontvangen door de bewoners van Moshav Hodaya om de gerenoveerde ondergrondse schuilplaats in te wijden. Nicole Yoder, ICEJ vice-president voor AID en Aliyah, bevestigde de plaquette aan een muur bij de ingang en vertelde samen met de gemeenschapsleden hoe de renovatie van dit opvangcentrum mogelijk werd gemaakt door de liefde en steun van Duitse christenen.

“Net zoals er mensen zijn die tegen Israël zijn, zijn er mensen die voor Israël zijn”, verzekerde Nicole. “Veel christenen houden van Israël. Ze bidden voor je, ze demonstreren namens jou en ze geven ook gul om je op vele manieren te ondersteunen. Ze wonen misschien ver weg, maar toen ze via de ICEJ hoorden over de uitdagingen waarmee jullie worden geconfronteerd langs de grens met Gaza, kozen ze ervoor om die liefde praktisch uit te drukken.” De plaquette zal inderdaad dienen als een constante herinnering aan de Hodaya-gemeenschap van deze christelijke liefde en zorg.

Amnon Ziv, veiligheidschef van Hof Ashkelon, vertelde hoe dit gebied minder dan 30 seconden heeft om veiligheid te zoeken wanneer de rode alarmsirene alarm slaat van raketten uit Gaza. “Alleen nieuwe huizen hebben schuilplaatsen, maar oudere huizen, die ongeveer 50% van de gemeenschap uitmaken, hebben dat niet”, merkte Amnon op. “Met 2000 raketten die in 10 dagen in dit gebied zijn gevallen, was de situatie erg moeilijk. Nu we zijn begonnen, gaan we andere oude ondergrondse schuilplaatsen die in onbruik zijn geraakt, renoveren en terugwinnen. Sterker nog, we hebben het volgende project al uitgekozen!” Hij wilde ook zijn waardering uitspreken voor de hulp van de ICEJ en voegde eraan toe: “Ik wil je gewoon bedanken voor alles wat je doet voor de regio. Het is veel!”

Shlomit, een woner op de moshav sinds 1951, wilde het ICEJ-team graag vertellen over de geschiedenis van het gebied en vertelde trots over haar tijd als lerares in de plaatselijke kleuterschool. Ze keek tevreden om zich heen en wees naar de vele gemeenschapsleiders die ze als kind lesgaf. “Ik ben enthousiast over dit gerenoveerde onderkomen”, voegde Shlomit eraan toe. “Al mijn kleinkinderen kunnen hier komen voor activiteiten – het zal echt veel goeds doen.”

Tijdens de recente Gaza-oorlog had Shlomit het niet gemakkelijk. Ze moest een operatie ondergaan en zonder onderdak in haar huis had ze geen veilige plek om te herstellen. “Ouderen willen ook het huis uit”, zegt ze. “Ook tijdens corona kwamen we voor verschillende activiteiten naar het buurthuis.”

Simcha Mizrachi woont al 45 jaar in het gebied, maar voor haar was deze recente oorlog in Gaza buitengewoon beangstigend. “Het was nog erger dan de oorlog van Operation Protection Edge zeven jaar geleden”, legde ze uit. “Dit komt omdat er meer raketten zijn gevallen in een kortere periode en veel van de families in deze gemeenschap hebben geen schuilplaatsen. Veel mensen moesten een traumabehandeling ondergaan. Sommigen hadden paniekaanvallen, maar je gaat door. Nu zie je dat de mensen gelukkig zijn en weer tot zichzelf komen. Het is erg belangrijk om weer een normaal leven te leiden en niet in de crisis en stress te blijven. Daarom zorgen we dat er sport en activiteiten zijn, en een reden om het huis uit te gaan om je weer normaal te voelen. We gebruiken dit centrum altijd!”

Na de Gaza-crisis verscheen er een ‘clinic clown’ in het centrum voor activiteiten met de kinderen om hen wat stress te verlichten.

“Nu zal de opvang beneden het mogelijk maken om hier twee evenementen tegelijk te laten plaatsvinden”, zei Simcha.

Voor de meeste inwoners van Moshav Hodaya was dit project hun eerste persoonlijke kennismaking met de ICEJ. Aangemoedigd door wat ze hoorde, vatte Shlomit haar gevoelens samen toen ze goedkeurend tegen de plaatselijke rabbijn fluisterde: “Luister, ik ben erg onder de indruk, dit zijn hele speciale mensen!”

Bedankt voor je gulle gift! Uw donaties helpen bij het voldoen aan een van de basisbehoeften van het leven – veiligheid en beveiliging – voor de kwetsbare Israëlische gemeenschappen die in de buurt van de grens met Gaza wonen. Blijf dit werk a.u.b. steunen.

Doneren