The Solidarity Mission members overlooking the Old City of Jerusalem

De laatste christelijke solidariteitsmissie naar Israël van de ICEJ sloot haar bezoek aan Israël van 19 tot 22 maart 2024 af met een krachtige verklaring van steun voor de Joodse staat en het Joodse volk te midden van de huidige oorlog tegen het Hamas-terrorisme.

De missie bestond uit 20 christelijke leiders uit twaalf landen die tientallen miljoenen evangelische supporters van Israël wereldwijd vertegenwoordigen. Onder de deelnemers waren leiders uit Argentinië, Australië, Brazilië, El Salvador, Fiji, Duitsland, Indonesië, Italië, Japan, Nederland, Tanzania en de Verenigde Staten.

De groep bezocht eerst plaatsen langs de grens met Gaza die verband hielden met de slachtpartijen van Hamas op 7 oktober, waaronder Kibboets Be’eri, het Nova muziekfestival en een parkeerplaats vol met 1200 uitgebrande auto’s van de beruchte dag van het bloedbad. Ze hoorden ook van Eshkol Regional Council security chief Ilan Isaacson en IDF Lt Col (Res) Yaron Buskila, die beiden moedig de inspanningen leidden om de aanval van Hamas-terroristen op 7 oktober te keren.

De groep werd ook ontvangen door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, in zijn kantoor in Jeruzalem, en hoorde later van de plaatsvervangend directeur-generaal en woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Emanuel Nachshon, evenals Rachel Goldberg, moeder van gijzelaar Hersh Goldberg, die zijn onderarm verloor in een granaatexplosie voordat hij naar Gaza werd gebracht.

Tot slot maakte de Solidariteitsmissie een rondreis door het noordelijke grensgebied, kreeg een veiligheidsbriefing van IDF Maj. (Res.) Elliott Chodoff, werd ontvangen door de Fiji troepen in het UNDOF contingent op de Golan, en bezocht vervolgens het ICEJ’s Home for Holocaust Survivors in Haifa om de voorbereidingen te zien die getroffen zijn om de oudere bewoners van het tehuis te beschermen voor het geval de oorlog in het noorden escaleert.

Suzette Hattingh

“Ik wil de ICEJ bedanken voor het feit dat ze ons de sluier van onze ogen hebben laten wegnemen. Voor mij was dat waar deze reis om draaide,” verzekerde ds. Suzette Hattingh uit Duitsland. “Vrijwel elke dag was er wel iets dat een ander misverstand of een sluier, als een schilfer, van mijn ogen weghaalde. Mensen over de hele wereld weten niet… hoe ongelooflijk groot de schok was vanaf 7 oktober.”

“Ik ben hier tot de conclusie gekomen dat er veel nepnieuws rondgaat over Israël. Veel dingen in het nieuws worden gelogen, verdraaid,” zei Mattheus van der Steen uit Nederland. “Ik ben ook verbaasd hoe sterk de Joodse mensen zijn, ook geestelijk… Iedereen die we hebben gesproken, zou hen in onze westerse kerken moeten hebben om te preken. Serieus, de boodschappen van deze mensen en hun geloof in God… is gewoon verbazingwekkend.”

“Dit was een geweldige reis, zelfs meer dan ik had verwacht,” zei Kym Farnik uit Australië. “De diepte van het trauma dat de Israëli’s hebben opgelopen is ongelooflijk confronterend. Ik had wel een idee, maar wat je ook denkt dat het is, het is eigenlijk nog erger geweest en dat ze dat hebben overwonnen is ongelooflijk.”

“Ik was onder de indruk van degenen die verschillende situaties van grote crisis overleefden en wat ik verbijsterend vond om te zien was het gebrek aan haat in hun delen, zelfs praten over mensen die nog steeds gevangen zitten. Dat verbaasde me,” zei ds. Omar Cabrera uit Argentinië.

Aan het einde van hun solidariteitsmissie gaven de christelijke leiders een gezamenlijke verklaring uit ter ondersteuning van Israël in zijn strijd tegen het jihad-terrorisme. De verklaring luidt als volgt:

Geschreven door David Parsons, ICEJ Vice President & Senior Spokesman