Het verhaal van Benjamin uit Ethiopië

Vrijdag 12 februari landde een speciaal gecharterde vlucht, gesponsord door de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem, op Ben-Gurion Airport met 302 Ethiopisch-Joodse immigranten aan boord. Het was niet alleen de grootste gecharterde Aliyah-vlucht van de ICEJ in meer dan twee decennia, en hij kwam niet alleen aan ondanks het feit dat Ben-Gurion Airport volledig gesloten was vanwege het coronavirus. Maar deze uitzonderlijke vlucht bracht ook een bijzondere jonge passagier mee die dringend een hartoperatie nodig had in Israël.
Met deze Aliyah-vlucht heeft de ICEJ nu vluchten gesponsord voor 502 Ethiopische oliem (nieuwkomers) sinds begin december als onderdeel van de luchtbrug van de Israëlische regering “Operation Rock of Israel”, die tot doel heeft 2.000 Ethiopische Joden naar huis te brengen naar Israël. Tot op heden zijn 1.572 Ethiopische Joden aangekomen in deze noodluchtbrug, waarvan bijna een derde wordt gesponsord door de ICEJ.
De vlucht van 12 februari was onze grootste gecharterde vliegtuigbelasting van nieuwe immigranten naar Israël sinds de massale toestroom van Sovjetjoden in de jaren negentig. En ondanks het feit dat Ben-Gurion Airport vanwege het coronavirus al ruim twee weken stil lag, mocht deze vlucht vanuit Addis Abeba landen. Aan boord waren meer dan 300 nieuwe immigranten die zich graag met hun families wilden herenigen en een nieuw leven in Israël wilden beginnen. Toch had een speciale passagier het geluk dat hij aan boord was: een jonge Ethiopische jongen die hoopt dat hartchirurgen in Israël zijn leven kunnen redden.
De zesjarige Benjamin werd geboren met een hartafwijking. Er zit een gat in de scheiding tussen twee kamers van zijn hart. Dit defect kan alleen worden behandeld door een operatie in een land met moderne medische voorzieningen. Helaas leeft de familie van Benjamin al zo’n tien jaar in een vervallen doorgangskamp in Gondar, Ethiopië, in afwachting van de Aliyah naar Israël, en ze hadden daar geen toegang tot de medische technologie. Maar nadat dr. Maurice Hartstein, een Israëlische chirurg in het Assaf Harofeh Medical Center, de jongen had onderzocht tijdens een van zijn reizen naar het doorgangskamp, ​​beschreef hij Benjamin als ‘een tikkende tijdbom’ en begon hij erop aan te dringen dat hij naar Israël zou worden gebracht voor chirurgie.Vanwege de verslechterende hartaandoening van Benjamin kreeg hij speciale toestemming om naar Israël te komen voor medische zorg als een speciaal humanitair geval. Hij zou in januari in Israël aankomen voor een operatie, maar toen werd Ben-Gurion Airport gesloten en moest de operatie worden geannuleerd.
Maar kort daarna kon het Joods Agentschap voor Israël speciale regelingen treffen met het uitzonderingscomité dat toezicht hield op de luchthaven voor een chartervlucht die 300 Ethiopische Joden en gesponsord door de ICEJ naar Ben-Gurion bracht om te landen. Met hulp van de organisatie Save a Child’s Heart mocht Benjamin aan boord van de vlucht. De situatie was echter gecompliceerd omdat de moeder van Benjamin geen tijd had om haar eigen Aliyah-toelatingsproces te voltooien, zodat ze met hem mee kon gaan.

Aliyah van Benjamin uit Ethiopië
Aliyah van Benjamin uit Ethiopië

Ondanks al deze moeilijkheden arriveerde Benjamin afgelopen vrijdag op de door ICEJ gesponsorde vlucht, vergezeld van een zeer zorgzame vertegenwoordiger van het Joodse Agentschap, Shira Aman, die als zijn tijdelijke voogd diende. Shira maakte zelf op zesjarige leeftijd Aliyah van Ethiopië naar Israël als onderdeel van Operatie Solomon. Ze herinnert zich die ervaring nog heel goed en het op deze manier helpen van een ander zesjarig kind maakt voor haar een cirkel rond.
Tegenwoordig verblijft Benjamin in het kindertehuis van het Assaf Harofeh-ziekenhuis in Holon, in afwachting van een operatie zodra zijn quarantaineperiode voorbij is. Shira Aman stond de hele tijd aan zijn zijde en gaf tijd op met haar eigen kinderen om Benjamin tijdens deze reis te helpen.
Benjamin ondergaat eerst onderzoeken die artsen in staat zullen stellen om een ​​geschikte behandeling te bepalen op weg naar zijn volledig herstel. Houd Benjamin en zijn gezin in gebed.
Hopelijk kan de moeder van Benjamin zich binnenkort bij hem voegen in Israël. Er wachten inderdaad nog veel meer Ethiopische Joden in doorgangskampen in Gondar en Addis Abeba op hun kans om eindelijk het land Israël te bereiken en zich hier te herenigen met hun families. Overweeg alstublieft een genereuze donatie om hen te helpen, evenals vele andere Joodse families in andere landen over de hele wereld die dit jaar Aliyah naar Israël hopen te maken.
Doneren kan op: www.icej.nl/Doneren