Nicole Yoder outside renovated shelter

Inwoners van Zuid-Israël zijn helaas geen onbekenden met het geluid van rode alarmsirenes, omdat ze de nadering van een angstaanjagende raketaanval aangeven. Met slechts enkele seconden om naar veiligheid te rennen, kan het een kwestie van leven of dood zijn als er geen schuilkelders in de buurt zijn. Tot voor kort was dit de situatie voor de Joodse gemeenschap van kibboets Dorot, gelegen op slechts 8 kilometer (5 mijl) van het noordoosten van Gaza.

Kibboets Dorot werd tijdens Chanoeka in 1941 opgericht door Joodse vluchtelingen uit Duitsland die graan, fruitbomen en groenten verbouwden. Vanaf het bescheiden begin is het uitgegroeid tot een bevolking van meer dan 870, met autochtone Israëli’s en nieuwe Joodse immigranten die zich in de kibboets vestigen. De kibboets heeft twee ondergrondse schuilkelders die in de loop der jaren totaal onbruikbaar zijn geworden. Maar dankzij de gulle gevers van de Christelijke Ambassade konden we de schuilplaatsen renoveren en weer volledig functioneel maken.

De aannemers begonnen met het renoveren van de badkamers, het toevoegen van een kleine kitchenette, het geven van een nieuwe verflaag aan de schuilplaats en het installeren van een ventilatiesysteem met speciale pompen die vocht uit de lucht verwijderen om vocht en schimmel te voorkomen. “Alle hoeken, muren en trapranden zijn geschilderd met reflecterende verf zodat het zichtbaar is in het pikkedonker. Dit is vooral belangrijk als er een elektrische storing is door de raketaanvallen”, aldus aannemer Ofer Tabash.

De twee ondergrondse schuilplaatsen zijn centraal gelegen op de kibboets. Het grotere asiel bevindt zich naast een eetzaal en een supermarkt en ligt dicht bij een cultureel centrum. Ondertussen bevindt de tweede, iets kleinere schuilplaats zich in de buurt van de studentenkamers voor Sapir College.

Deze abri’s zijn multifunctioneel. Tijdens vreedzame tijden dienen ze als een plek voor jongeren en IDF-soldaten om samen te komen, naar muziek te luisteren en te genieten van het gemeenschapsleven. In tijden van crisis zijn ze een vitale schuilplaats. “Nu maken de nieuwe LED-verlichting, kitchenette en meer deze plek vernieuwd en vreugdevol, zelfs in tijden van crisis,” merkte Yael Pruzhan, de voormalige directeur van de kibboets, op.

De huidige manager Dor Efrati voegde eraan toe dat toen het gebied onlangs onder intense raketaanvallen kwam, iedereen de ICEJ dankbaar was dat de schuilplaatsen open waren en weer draaiden. “De restauratie van de schuilkelders is een cruciaal onderdeel van onze veiligheid in deze kibboets. Dank u, dank u, dank u!!” riep Efrati uit. “Ik wil de gulle gevers bedanken voor hun hulp om onze gemeenschap onderdak te bieden en voor het beschermen van de bewoners van kibboets Dorot. Tijdens de recente escalaties gaven de door u gedoneerde schuilplaatsen onze bewoners een veilige plek om naartoe te gaan toen het alarm afging en hierover wordt gezegd: ‘Iedereen die één leven redt in Israël, het is alsof hij de hele wereld redt’.”

Nicole Yoder, ICEJ Vice President voor Hulp en Aliyah, vertelde dat de ICEJ sinds het begin van het jaar de Israëlische gemeenschappen heeft geholpen met zes schuilkelders (zowel draagbare schuilplaatsen als gerenoveerde ondergrondse schuilplaatsen) en dat er nu nog eens acht schuilplaatsen worden gemaakt. “Dit is een geweldige prestatie, mogelijk gemaakt door het partnerschap van onze vrienden van ICEJ-USA, ICEJ-Duitsland, ICEJ-Canada, ICEJ-Zwitserland en ICEJ-Austria. Met deze schuilplaatsen zal het totale aantal dat aan Israëlische gemeenschappen wordt geleverd op 197 brengen. We hopen zo dat we er 200 kunnen bereiken tegen het Loofhuttenfeest in september”, vertelde Nicole.

Werk alsjeblieft met ons samen om het doel te bereiken om 200 schuilkelders te bieden door Succot, om kwetsbare Israëli’s te beschermen in tijden van crisis. Doneer vandaag nog op:

Door Laurina Driesse, ICEJ staf