Haifa Home

In het hart van de Israëlische havenstad Haifa heeft de ICEJ een uniek tehuis voor overlevenden van de Holocaust opgericht dat een toevluchtsoord biedt aan Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-handen hebben geleden.

In het afgelopen jaar werd de uitbreiding van het nieuwe gebouw van het Haifa Home net op tijd voltooid om een toestroom van overlevenden van de Holocaust op te vangen die opnieuw moesten ontsnappen aan de wreedheden van de oorlog, dit keer na de Russische aanval op Oekraïne.

The Home zag de aankomst van 17 Oekraïense overlevenden van de Holocaust die hun intrek hebben genomen in het nieuwe ICEJ-appartementengebouw. Elke nieuwe bewoner draagt zijn eigen tragische verhaal van moed en overleving met zich mee toen ze aankwamen met een koffer vol met alleen essentiële dingen, en een leven vol herinneringen achterlieten. Daarnaast heeft een andere overlevende uit Israël onlangs ook zijn intrek genomen in het tehuis.

Helaas zijn zes van onze bewoners in 2022 overleden, terwijl nog eens twee naar geschiktere verpleeghuizen zijn verhuisd om intensievere zorg voor hun medische aandoeningen te bieden.

Dit betekent dat er momenteel in totaal 54 overlevenden van de Holocaust in het tehuis wonen, terwijl enkele tientallen overlevenden die in nabijgelegen wijken van Haifa wonen ook regelmatig deelnemen aan de wekelijkse activiteiten van het tehuis.

Het ICEJ-team verwelkomde ook nieuwe christelijke vrijwilligers die de overlevenden zo trouw dienen, fysieke activiteiten met hen doen en hen liefde en troost bieden. Een van de nieuwe vrijwilligers spreekt Russisch en Roemeens, wat de communicatie met de overlevenden vergemakkelijkt.

Door uw genereuze giften omvat onze sponsoring van het tehuis ook veertien 24/7 zorgverleners uit vijf landen, waaronder zes uit de Filippijnen, twee uit Moldavië, vier uit Oekraïne, één uit India en één uit Sri Lanka.

Het adoptie-initiatief van de ICEJ loopt nog steeds goed, met onze adoptiepartners die dit jaar uit 15 landen komen. We hebben in de loop van het jaar ongeveer 250 mooie brieven en pakketten ontvangen voor de nabestaanden. Heb je erover nagedacht om mee te doen aan het project ‘Adopt a Survivor’?

Het Haifa Home probeert al zijn bewoners in staat te stellen hun laatste jaren door te brengen omringd door liefde en professionele ondersteuning. Onze voortdurende steun is van vitaal belang en het programma ‘Adopt a Survivor’ is een kans om op een zinvolle manier bij te dragen. Als u uw liefde en steun wilt betuigen aan deze dierbare mensen die de verschrikkingen van de Holocaust hebben meegemaakt, kunt u kiezen voor een maandelijkse toezegging om voortdurende kwaliteitszorg en dagelijkse therapeutische activiteiten voor de bewoners te garanderen. Stuur ons een e-mail voor meer informatie over deze mogelijkheid.

Holocaust Survivors Call Center

De ICEJ hielp vorig jaar ook bij de lancering van een nationaal callcenter in Israël dat op weekdagen de klok rond werkt. Het callcenter wordt bemand door personeel en vrijwilligers uit de gemeenschap uit de hele Israëlische samenleving, evenals jongeren die hun jaar van dienstplicht vervullen. Deze teams nemen elke dag actief contact op met honderden overlevenden van de Holocaust om te informeren naar hun toestand en behoeften, en werken vervolgens om hen onmiddellijk te helpen. Ze helpen bijvoorbeeld medische en revalidatieapparatuur, zuurstofgeneratoren, rolstoelen en rollators, bewakingscamera’s voor voortdurende hulp, evenals voorgeschreven medicijnen, warme maaltijden en boodschappen, allemaal gratis aan de overlevenden van de Holocaust en andere ouderen in Israël. De vrijwilligers brengen ook huisbezoeken en bezorgen indien nodig dekens, apparaten en andere huishoudelijke artikelen. Hier zijn enkele interessante statistieken:

  • Ontvangen oproepen (eenzaamheid): 21.000 oproepen per jaar
  • Dringende hulpvragen: 125 keer dit jaar
  • Meubels voorzien: 13 woningen
  • Reparaties aan woningen: 27 woningen
  • Warme maaltijden bezorgen: 21.120 maaltijden
  • Voedselpakketten bezorgen: 1.500 pakketten (ook op Pesach en Rosh HaShanah)

Blijf alstublieft uw hand van medeleven uitstrekken naar verdienstelijke overlevenden van de Holocaust in Israël door het werk van het ICEJ Haifa Home voor overlevenden van de Holocaust en onze gerelateerde initiatieven te steunen. Bedankt voor de zorg en voor het geven van je beste cadeau vandaag! Doneer voor ICEJ-Overlevenden holocaust-Haifa Home.

Geschreven door Laurina Driesse