Painting as art therapy at the Haifa Home

De ICEJ is momenteel bezig met de bouw van een veilige ruimte in ons nieuwste appartementengebouw van het Haifa Home voor Holocaust-overlevenden. In dat gedeelte wonen nu zeven oudere Joden die vorig jaar uit de oorlog in Oekraïne zijn geëvacueerd, en we willen dat ze zich beschermd voelen tegen de dreiging van Hezbollah voor Noord-Israël. Hoewel het werk om van een logeerkamer een veilige plek te maken soms een beetje luidruchtig en stoffig zal zijn, kwam bewoner Natalia speciaal om te bedanken.

“Ik vind het lawaai en het stof niet erg, want ik ben zo dankbaar dat je voor onze veiligheid zorgt”, zei ze. “Het geeft me een veel zekerder gevoel in deze zeer gespannen tijden.”

Zestien bewoners van de huidige in het Haifa Home kwamen naar Israël nadat ze de oorlog in Oekraïne waren ontvlucht, en we nemen alle maatregelen om hen gerust te stellen over de oorlog waarin ze zich nu bevinden.

‘De lente is aangebroken en Pesach komt eraan’

De voorbereidingen waren in volle gang voor Pesach, het Bijbelse feest van de ongezuurde broden waarin het Joodse volk van generatie op generatie de uittocht uit Egypte herdenkt. Enkele jonge leerlingen van de school naast het Haifa Home zongen het bekende kinderliedje “De lente is aangebroken en Pesach komt eraan” voor onze bewoners.

Packing Pesach packages for Holocaust survivors at the Haifa Home
ICEJ-team maakt Pesach-pakketten klaar.

Elk jaar bereiden we Pesach-pakketten voor overlevenden van de Holocaust in de omgeving van Haifa die in nood zijn en nog steeds alleen wonen. Naast matza (ongezuurd brood) en andere traditionele Pesach-gerechten, werden er dit jaar wat extra etenswaren aan de pakketten toegevoegd voor het geval er noodgevallen waren. Groepen van hightechbedrijven, het voetbalteam Maccabi Haifa, middelbare schoolklassen en IDF-soldaten komen elk een paar uur helpen met het inpakken van pakketten. Onze medewerkers van de christelijke ambassade in het Haifa Home hadden ook het genoegen om een handje te helpen om ook Pesach-pakketten te vullen.

Art therapy
Holocaust-overlevenden genieten van creatieve therapie

Ondanks de constante oorlogsdreiging vanuit het noorden, gaat het leven door. In de lessen kunsttherapie vertelden de bewoners over het verhaal van Pesach. In een geweldige sfeer, overgoten met verschillende soorten thee en muziek, genoten de overlevenden van het schilderen van hun indrukken van de Exodus uit Egypte. We zijn van plan om in mei een tentoonstelling van al hun werk te houden en hopen hun familie en vrienden uit te nodigen voor de tentoonstelling.

Indrukken van een bewoner

Manya, die op 91-jarige leeftijd al heel lang in het Haifa Home woont, brengt dagelijks tijd door achter haar computer. Naast het schrijven van een gedicht over wat er die dag is gebeurd en dat ze de moeite waard vindt om te delen, voegt ze er een tekening aan toe. Na vele jaren kunstwerken te hebben gemaakt, leerde ze zichzelf tekenen op de computer in de tijd van het coronavirus.

Hier is haar recente gedicht over de donkere Sjabbat van 7 oktober, vertaald uit het Hebreeuws, ‘Een blik op ‘de zwarte sjabbat’.

Woede schilderde Sjabbat zwart,
niet door verf, maar door bloed
mijn gedachten dwaalden ver af,
alsof mijn ogen alles konden zien
het resultaat, willen uitschreeuwen
emotie stroomt over
het hart reageert
verdriet, het jammert
de ziel ontwaakt
de uitzichten
bracht herinneringen
terug uit het verre verleden
dan, beginnen de vergelijkingen.

Troost en kracht brengen

De afgelopen weken heeft de ICEJ verschillende christelijke solidariteitsgroepen naar het Haifa Home gebracht. De aanblik van toeristen uit het buitenland in deze tijd van oorlog is zo bemoedigend en versterkend voor onze inwoners en het Israëlische personeel. Israël voelt zich zo alleen in deze moeilijke oorlog, waarvan het einde nog steeds niet in zicht is. Het feit dat christenen van over de hele wereld hun solidariteit en steun tonen, betekent de wereld voor hen.

Tobi and Debora with Yudit and survivors Sofi and Naomi
Tobi en Debora Schabel met Yudit Setz en Holocaust-overlevenden van het Haifa Home.

Tobi en Debora Schabel, een echtpaar uit Darmstadt, Duitsland, hadden vakantie genomen van hun werk om Israëlische boeren te helpen. Ze bezochten ook het Haifa Home om de bewoners en het personeel een hart onder de riem te steken. Ze kwamen met geschenkdozen met heel speciale bloemen die geen water nodig hebben, stukjes lavendelsoep en een prachtige kaart, die allemaal werden uitgedeeld aan bewoners, personeel en zorgverleners. Na afloop schreven ze ons over hun indrukken van het bezoek.

“De persoonlijke ontmoetingen met de overlevenden zelf en de liefdevolle relaties die het team onderhoudt met de bewoners van de faciliteit waren ontroerend”, legden ze uit. “De hele sfeer in het Haifa Home wordt gekenmerkt door waardering, genegenheid en vertrouwen. We waren erg blij om verschillende bewoners persoonlijk te leren kennen en in verschillende talen en met handen en voeten te communiceren.”

“We hebben de verjaardag kunnen vieren van een Oekraïense bewoner die al twee jaar in het tehuis woont”, vervolgden ze Schabel. “En we hadden een lang gesprek met een inwoner die in Duitsland is geboren over de huidige situatie van toenemend antisemitisme, vooral in Duitsland.”

“Twee van de bewoners die we bezochten, hadden hun verhalen opgeschreven en in het Duits laten publiceren. Hoe bijzonder was het om hen persoonlijk te hebben ontmoet en hun verhaal te kunnen lezen terwijl ik in het tehuis was.”

Tijdens de lunch in de eetzaal ontmoette het echtpaar veel andere bewoners en medewerkers en konden ze de groeten en geschenken van hun familie en vrienden in Duitsland overbrengen.

In deze oorlogstijd worden zulke kleine tekenen van solidariteit en aanmoediging met verrassend grote waardering ontvangen en aan het eind van de dag nam het paar uiterst bemoedigd en gezegend afscheid.

De Schabels concludeerden: “Het werk van het Haifa Home is een grote zegen, en we hechten veel waarde aan de bediening die het personeel en de vrijwilligers hier elke dag namens vele christenen in Duitsland en over de hele wereld aan de overlevenden van de Holocaust bieden. Heel erg bedankt!”

Bedankt voor uw steun aan het werk van de ICEJ bij de zorg voor overlevenden van de Holocaust in het huis voor overlevenden van de Holocaust in Haifa.

Geschreven door Judith Setz, ICEJ-staf