Ethiopian Jews arriving at Ben Gurion Airport
Ethiopian Jews arriving at Ben Gurion Airport

Voor een groep van 61 Ethiopische Joden kwam hun langverwachte droom om het Beloofde Land te bereiken vorige week eindelijk uit, dankzij Aliyah vluchten gesponsord door de ICEJ. Ze waren dubbel zo opgewonden om herenigd te worden met familieleden die al de reis naar Israël hadden gemaakt tijdens eerdere golven van Ethiopische Aliyah.

In augustus vorig jaar braken geweld en gewapende conflicten uit tussen rivaliserende stammen in de Ethiopische regio Gondar, waar veel van de overgebleven Joden in het land wonen. De situatie werd al snel kritiek: straten werden geblokkeerd en er was een tekort aan basisvoorzieningen zoals voedsel, water en elektriciteit.

Ethiopian Jews rescued from Gondar

In overleg met de Israëlische regering kwam de Jewish Agency For Israel snel in actie en organiseerde een reddingsactie om 200 Joden uit Gondar te halen en naar Addis Abeba te vervoeren, waar JAFI voor hen kon zorgen. Op dat moment waren 61 van deze Ethiopische Joden al goedgekeurd om Aliyah naar Israël te maken, maar ze moesten wachten op hun benodigde reisdocumenten.

In de tussentijd benaderde het Joodse Agentschap de International Christian Embassy Jerusalem met een verzoek om hulp om de 61 Joden te helpen met hun Aliyah-vluchten en integratiekosten eenmaal in Israël. De ICEJ bevestigde snel onze toezegging om hen te helpen, en afgelopen donderdag (28 maart) maakte deze bijzondere groep Ethiopische Joodse immigranten eindelijk hun reis naar huis.

Ethiopian Jews transported from Gondar

Er heerste een joviale sfeer in de aankomsthal op Ben Gurion Airport toen geliefden met een brede glimlach en zwaaiende ballonnen gretig wachtten om herenigd te worden met hun familieleden en hen welkom te heten in Israël!

Sinds de historische Ethiopische Aliyah in 2015 werd hervat door de Israëlische regering, heeft de ICEJ Aliyah vluchten gesponsord voor 3.286 van de 7.948 Joodse immigranten die uit Ethiopië zijn aangekomen.

Volgens een recent persbericht van de Knesset zei voorzitter MK Forer van de commissie Immigratie, Absorptie en Diaspora dat er op dit moment nog eens 1.226 Ethiopische Joden in aanmerking komen voor Aliyah en dat zij onmiddellijk naar Israël moeten worden gebracht. ICEJ staat klaar om te helpen met vluchten voor deze volgende groep Ethiopische Olim.

De ICEJ nodigt u uit om samen met ons ons profetische mandaat te vervullen om het Joodse volk te ondersteunen bij de terugkeer naar hun bijbelse thuisland Israël. Uw bijdrage aan ICEJ’s Aliyah inspanningen zal helpen om dromen werkelijkheid te laten worden voor meer Joodse gezinnen, vooral in deze tijd waarin antisemitisme sterk toeneemt over de hele wereld. Overweeg alstublieft om vandaag uw beste gift te geven.

Geschreven door Laurina Driesse
Fotografie: JAFI