Eind februari werd de gemeenschapsruimte in het Haifa Home voor Holocaustoverlevenden weer geopend. Na een jaar apart moeten eten vanwege corona, is de dag aangebroken dat deze oude mensen weer gezamenlijk konden eten. De eetzaal was vol en men genoot van het weerzien van elkaar. Iedereen was mooi gekleed en verheugde zich op deze ontmoeting.

Begin maart konden de bewoners weer genieten van de gezamenlijke maaltijd, die voor deze gelegenheid was gerenoveerd met nieuwe stoelen. Juist de Pesachmaaltijd konden de bewoners weer samen vieren, want niet iedereen heeft familie om deze herdenking van de Exodus mee te beleven. Vandaar dat de ICEJ deze maaltijd genoemd heeft: ‘Pesach met waardigheid.’ Vijf topchefs in Israël werkten mee om tot een feestmaal te maken. “Ik ben altijd bezig om een project te vinden voor mensen in nood”, zei topchef Benny Bezza. “Dit jaar is een eer om deze mensen te dienen.” Veel vrijwilligers hielpen om niet alleen deze Haifa home bewoners, maar veel Holocaustoverlevenden in Israël. Meer dan 1.000 mensen zijn door dit project vereert met een Pesachmaaltijd.

Bewoners worden bekende Israëliërs

Een filmploeg van Israël TV wordt vaker gezien in het Haifa-home. Net voor de Holocaust Herdenkingsdag op 8 april, was er een komen en gaan van TV zenders en journalisten om hun verhaal te horen en een glimp op te vangen van hun dagelijkse leven in het Haifa-home. Deze verhalen werden op TV en in de krant geplaatst, bijvoorbeeld door Ha’Aretz met een artikel over: ”Duitse vrijwilligers in Israël zijn geliefd door Holocaustoverlevenden.” Dit verwijst naar de drie ICEJ vrijwilligers uit Duitsland, D.Wanner, N.Ochs en K.Hoffman, die geholpen hebben als verpleegsters in dit Haifa-home. “Ik ben blij dat ik met haar kan spreken, want niet iedereen spreekt Duits,” zei de 93-jarige Sophie Leibowitz over haar Duitse verpleegster N. Ochs. “Zij zijn niet schuldig aan de oorlog, dat waren hun ouders. Het is bijna 80 jaar geleden. Wij hebben hun hulp nu nodig en zij helpen ons.” Ondertussen vertelde de 92-jarige Fannuy Zelekovic over D. Wanner: “Zij is als familie, zij heeft een hart van goud.”

Wat ze van alle media aandacht vond, vertelde Naomi: “Het is niet dat ik media aandacht voor mij wil, maar ik voel het als mijn plicht om mijn verhaal te delen. Wij zijn de laatsten die kunnen getuigen van wat wij hebben meegemaakt.” Een filmploeg van Channel 13 in Israël kwam voor opnames van een 2-uur durend promotiefilm voor het Haifa-home. Voor die gelegenheid gaf Vesna Buhler voor het eerst een concert in het Haifa-home sinds corona. De mooie muziek was als balsem voor veel bewoners. Men bedankte haar hiervoor en wat het ICEJ team voor hen betekent.

Herdenken Holocaust

Het is droevig om te zien dat het aantal Holocaustoverlevenden steeds vermindert. Sinds 2020 zijn er 14.264 overleden. Nu zijn er nog 31.000 ouder dan 90 jaar en 900 zelfs ouder dan 100 jaar. Ongeveer 25% van hen leeft onder de armoedegrens.

Wij hebben het voorrecht om hen te kennen en voor hen te zorgen. Ons Haifa-home is daarvoor een middel en velen van hen kunnen hun trauma’s delen met de andere bewoners. Zij kunnen hun verhaal nog delen. “Als wij het niet doen, wie zal het kan herinneren?”, zei Mordechai, een overlevende uit Polen. De zwaarte van de herdenkingsdag hangt in de lucht. Op Yom HaShoa was er slechts één ceremonie in Haifa, waar Eli Cohen en lid van de Knesseth sprak. Ook Judith Setz, de ICEJ coordinator van het Haifa-home mocht iets doorgeven: “Ik weet dat na bijna 80 jaar, de pijn zit nog steeds diep. Dank u dat jullie de verhalen delen op TV en media, zodat de volgende generatie dit hoort en leert om dit mooie land te beschermen… zoals de ICEJ steeds naast jullie staan en jullie troost. Wij willen de volgende generatie onderwijzen over de Holocaust, zodat we staan voor wat recht is en opkomen tegen het antisemitisme. Mogen God ons daarin allen helpen.”

Na de ceremonie werden onze bewoners omringd door IDF soldaten. Naomi, een overlevende uit Roemenië zei: “Deze aandacht helpt ons. Het maakt deze moeilijke dag dragelijk, zodat we niet alleen voor de TV zitten met onze herinneringen.”

Helpt u ons om dit bijzondere werk van de ICEJ te blijven doen voor de Holocaustoverlevenden.

Doneren