door Jurgen Buhler

This image has an empty alt attribute; its file name is william_hechler320x207_0-1.jpg

Theodoor Herzl kon zijn droom realiseren mede door de hartstochtelijke en actieve predikant William Heechler. Door zijn kennissen in de Europese koningshuizen, kreeg Theodoor Herzl de mogelijkheid om deze mensen te ontmoeten. William Heechler werd als christen wel de minister van Buitenlandse Zaken van het Zionisme genoemd.

Hij werd ook de vader van het Christen Zionisme. Hij is één van de inspiratiefiguren voor de ICEJ geweest. Toch is er geen straat naar hem vernoemd in het land dat hij heeft helpen opbouwen.

William Heechler was evangelisch voorganger en wist vanuit de Bijbel dat God zijn volk ging terugbrengen naar het beloofde land. Dat was zijn inspiratiebron en daarom hielp hij Theodoor Herzl om zijn droom te realiseren. William was voorganger bij de Britse Ambassade in Wenen en had connecties met de Duitse koning Wilhem II. Zodoende kon hij Theodoor Herzl ook aan de juiste contacten helpen.

William Heechler hielp Theodoor Herzl om het eerste Zionisten congres in 1898 te organiseren, waar de beroemde woorden klonken: Israël zal binnen 50 jaar een staat zijn. Dit is letterlijk uitgekomen in 1948.

Helaas luisterde niemand naar Heechler’s oproep voor de Tweede Wereldoorlog om als jood naar Israël te vertrekken, voordat het te laat is. Ook nu blijven wij als Christen zionisten waakzaam en waarschuwen waar nodig. Wij willen als ICEJ de woorden en de herinnering aan William Heechler niet vergeten. Deze man is een voorbeeld voor ons geweest.