De laatste jaren is de focus in het Midden-Oosten op de burgeroorlog in Syrië geweest, de opkomst van ISIS en de verspreiding van terreur naar Irak. Israëli’s waren bang dat de gevechten ook naar Israël zouden komen, maar dat is gelukkig nog niet gebeurd. Integendeel, de grenzen van Israël zijn relatief veilig, nu de grootste vijanden van Israël, Iran en de Hezbollah, druk zijn met het regiem van Assad in Syrië.

De moeilijkheden voor Israël zijn nu vooral de messentrekkers van de Palestijnen en andere terreuraanslagen in de straten van Jeruzalem. Ondanks deze aanvallen, die bedoeld zijn om Israël angst in te boezemen, gaat Israël gewoon door met het dagelijkse leven.

In Syrië brengt het conflict een nieuwe dynamiek in de internationale arena. Europa wordt overspoeld door miljoenen Syrische vluchtelingen, de ISIS recruiteert en voert aanvallen uit in Europese hoofdsteden. Europese leiders hebben nog het idee dat wanneer het conflict tussen Israël en de Palestijnen is opgelost, dan zullen alle andere conflicten in de regio ook opgelost zijn, namelijk dat de vluchtelingenstroom ophoudt en de terreuraanslagen stoppen. Frankrijk wil daarom haast maken met het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

De Israëlische premier Netanyahu is vrij sceptisch over dit Franse voorstel. In dezelfde week dat Frankrijk zijn nieuwe vredesoffensief lanceerde, stemde Frankrijk in de UNESCO in met een resolutie die de Joodse verbinden met de Tempelberg ontkent. Dit ondermijnt de geloofwaardigheid van Frankrijk als vredebrenger.

Integendeel, Netanyahu is terug uit Egypte en Jordanië voor regionale gespreken over een Vredesinitiatief. Hij weet dat deze landen zijn zorg over de stabiliteit in de regio delen, en zij begrijpen dat de 500.000 doden in Syrië en de 12 miljoen vluchtelingen in de regio niets met Israël te maken hebben. Deze landen weten dat Abbas oud is geworden en een strijd over zijn opvolging gaat komen. Het is aan Israël, Egypte en Jordanië om samen te werken, zodat de Palestijnse arena niet implodeert zoals in Syrië.

Doe daarom mee aan het Jesaja 62-gebedsinitiatief van de ICEJ om te bidden voor Israël en voor het Midden-Oosten.

  1. Wordt ook deel van de gebedsbeweging Jesaja 62: www.icej.org/isaiah62
  2. Begin een gebedsgroep in uw gemeente.
  3. Doe met ons mee met het wekelijkse gebed voor Israël. 

Geschreven door David Parsons