Happy Aliyah Day

Vanaf woensdagavond 17 april viert Israël Jom Aliyah, of Aliyah-dag, die de historische terugkeer van het Joodse volk naar hun voorouderlijk thuisland in de moderne tijd markeert. Een jaarlijkse feestdag om de eerste massale terugkeer van Joden naar Israël te herdenken, toen Jozua de Hebreeuwse kinderen over de rivier de Jordaan leidde met tekenen en wonderen.

South African Jews making Aliyah

Dit jaar is Jom Aliyah bijzonder betekenisvol voor Joden uit Ethiopië, Frankrijk en Zuid-Afrika die hun leven opnieuw beginnen in Israël. In de afgelopen weken heeft de Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem vluchten gesponsord voor 108 Joodse immigranten die vanuit deze landen in Israël aankomen. Zelfs vandaag – dinsdag 16 april – landen twaalf Joden uit Frankrijk en vier Joden uit Zuid-Afrika in Israël met Aliyah-vluchten die worden gesponsord door de christelijke ambassade.

Toenemend antisemitisme en geweld tegen Joden in Frankrijk hebben ertoe geleid dat meer Franse Joden hebben besloten om naar Israël te verhuizen. Omdat ze zich niet langer veilig of geaccepteerd voelen in Frankrijk, kiezen ze ervoor om een nieuw leven op te bouwen in de Joodse staat.

New Olim

Vanaf maart begon de ICEJ met het sponsoren van regelmatige Aliyah-vluchten voor Franse Joden die vóór Pesach in verschillende groepen naar Israël verhuisden. De groepsvluchten vanuit Parijs worden gecoördineerd door het Joods Agentschap voor Israël, en JAFI-functionaris Danielle Mor bedankte de christelijke ambassade hartelijk voor haar “onmisbare steun aan Aliyah” op dit moment. Ze merkte ook op dat naar verwachting veel meer Franse Joden de komende maanden naar Israël zullen emigreren. Een recente Aliyah-expo voor medische professionals in Frankrijk en België trok meer dan 450 Joodse artsen en tandartsen die geïnteresseerd waren in hervestiging in Israël.

Ondertussen zien Zuid-Afrikaanse Joden Israël ook steeds meer als een veilige haven, aangezien hun land te maken heeft met hoge misdaadcijfers, financiële instabiliteit en toenemende vijandigheid jegens Israël. Hoewel het verlaten van Zuid-Afrika geen gemakkelijke beslissing is, gezien hun lange geschiedenis daar, concluderen steeds meer Joden dat het Israël is waar ze echt thuishoren. Verwacht wordt dat dit patroon zich dit jaar zal voortzetten, en deze Zuid-Afrikaanse Joden hebben, samen met de nieuwe Franse immigranten, veel bij te dragen aan de Israëlische samenleving.

Ethiopian Jews arriving at Ben Gurion Airport

Voor Ethiopische Joden is terugkeren naar Israël al eeuwenlang een droom. Geconfronteerd met aanzienlijke obstakels, zijn duizenden de afgelopen jaren moedig naar Israël gereisd met steun van ICEJ, dat zich al lang inzet voor de ondersteuning van de Ethiopische Aliyah. Sinds het in 2015 werd hervat door het besluit van de Israëlische regering, heeft ICEJ Aliyah-vluchten gesponsord voor 3.225 van de 7.514 Joodse immigranten die de reis van Ethiopië naar Israël hebben gemaakt, waaronder 375 alleen al vorig jaar.

Eind maart 2024 kon een groep van 61 Ethiopische Joden die afgelopen zomer waren gered van stammenconflicten in Gondar, eindelijk hun dromen waarmaken. Ze konden zich herenigen met familie op Israëlische bodem. In de aankomsthal van Ben Gurion Airport was het feest, familieleden die jarenlang gescheiden waren omhelsden elkaar in tranen.

Toch is de historische terugkeer van de Ethiopische Joden nog steeds niet compleet. Een recent persbericht van de Knesset gaf aan dat er nog 1.226 Ethiopische Joden zijn die in aanmerking komen voor Aliyah, en ICEJ staat klaar om met uw hulp te assisteren met vluchten voor deze volgende groep Ethiopische olim (nieuwkomers), waarschijnlijk al in 2024.

Day of Israel conference

Er zijn bijna 9.000 Joodse immigranten uit Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken in Israël aangekomen. In de afgelopen jaren vormden deze Russisch sprekende Joodse immigranten ongeveer 80 procent van de wereldwijde Aliyah. ICEJ is door het Joods Agentschap gevraagd om te helpen bij het financieren van vluchten voor honderden van deze immigranten in de komende maanden, en om pre-Aliyah-activiteiten te ondersteunen om deze olim voor te bereiden op het leven in Israël. Al meer dan 30 jaar helpt de ICEJ Aliyah te ondersteunen vanuit Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland, Letland, Estland en Litouwen en andere FSU-landen.

ICEJ heeft sinds de oprichting in 1980 meer dan 185.000 Joden geholpen bij het maken van Aliyah naar Israël, afkomstig uit in totaal meer dan 50 landen. Sommigen kwamen in massale migraties zoals de golf van Sovjet Aliyah in de jaren 1990, terwijl anderen “stille Aliyah” moesten maken uit landen als Cuba en Iran.
Wij steunen Aliyah van ganser harte, omdat het verbond dat God duizenden jaren geleden met de Hebreeuwse aartsvaders heeft gesloten, vandaag de dag nog steeds van kracht is. God beloofde Abraham dat zijn nakomelingen het land Kanaän zouden beërven (Genesis 17:8, 28:13-15; Psalmen 105:8-12; Handelingen 7:4-5), en die belofte wordt vandaag opnieuw bevestigd als we getuige zijn van Joden van over de hele wereld die terugkeren naar Eretz Israël, zelfs in oorlogstijd.

Deze opmerkelijke demonstratie van Gods trouw aan Zijn beloften aan het Joodse volk dient als een teken voor de wereld, maar Israël wordt nog steeds geconfronteerd met intense kritiek en vijandigheid in de internationale arena. Zo zal Zijn komende oordeel over de volken rechtvaardig zijn, en gelukkig zullen ze nooit meer in staat zijn om de band tussen de Joden en hun historische thuisland te verbreken (Amos 9:15).

Terwijl Israël olim uit Ethiopië, Frankrijk, Zuid-Afrika en vele andere landen omarmt op Aliyah-dag 2024, mogen wij vol vreugde en ontzag Gods verbazingwekkende hand zien in het herstel van de Joodse natie in hun eigen land. We juichen de moed en vastberadenheid toe van deze immigranten die veel hebben opgegeven om hun doel te bereiken om in het oude thuisland te wonen. Mogen de nieuwkomers gezegend worden als ze zich vestigen in het Beloofde Land en moge heel Israël worden bemoedigd door deze voortdurende hereniging van het Joodse volk, terug waar ze thuishoren.

Jom Aliyah is een goed moment om uw steun te geven aan de grote profetische inzameling van Israël. Uw donatie ondersteunt onze huidige inspanningen om meer Joden terug te halen uit Frankrijk, Ethiopië, Zuid-Afrika en veel Russischsprekende landen. Overweeg alstublieft in gebed om te helpen met deze dringende, door God gegeven taak, en maak deel uit van dit verbazingwekkende wonder!

Geschreven door Howard Flower, ICEJ Aliyah directeur
Fotografie: JAFI