Delegates overwhelmed by site of burned cars

De Envision solidariteitsmissie van de ICEJ naar Israël eindigde vorige week met zo’n 70 voorgangers en leiders van bedieningen uit 18 landen die diep geraakt waren door wat ze hoorden en zagen tijdens hun bezoek aan een land dat nog steeds gevangen zit in een gespannen oorlog met radicale islamitische terreurmilities in Gaza en op andere fronten.

Israël werd vier maanden geleden in dit conflict betrokken toen duizenden terroristen van Hamas op verschillende plaatsen door het grenshek van Gaza braken en brute slachtpartijen aanrichtten in meer dan 20 Israëlische gemeenschappen en op een openlucht muziekfestival. De menselijke tol van die donkere dag van bloedvergieten op 7 oktober bedroeg meer dan 1.200 Israëli’s dood (voornamelijk burgers), duizenden meer gewonden (sommigen zelfs verkracht en verminkt), en meer dan 250 gegijzelden terug naar Gaza.

Dr. Juergen Buehler
Dr. Juergen Buehler

De ICEJ heeft de afgelopen weken twee christelijke solidariteitsmissies naar Israël georganiseerd, die de deelnemers in staat stelden om de dood en verwoesting van dichtbij te zien, om van Israëli’s te horen die nog steeds door de aanval heen zijn, om de mensen te bemoedigen terwijl ze doorvechten in deze strijd, en om te beoordelen wat ze nog meer kunnen doen om te bidden, te geven en achter Israël te staan.

De deelnemers aan de Envision-tour van vorige week werden op de openingsavond uitgedaagd door ICEJ-president Dr. Juergen Buehler om op te staan voor onze positie en roeping als “wakers” voor onze gezinnen, kerken, gemeenschappen en naties, en voor Israël.

De eerste volledige dag stond in het teken van een rondleiding door het grensgebied van Gaza, waar de groep speciale toestemming kreeg om een parkeerplaats te bezoeken met 1.300 uitgebrande voertuigen die in de dagen na 7 oktober waren verzameld langs de wegen en in dorpen in de buurt van Gaza. Ze bezochten ook de verwoeste gemeenschap van Kibboets Nir Oz, waar meer dan een kwart van de bewoners vermoord of ontvoerd werd door Hamas. [Lees hier meer over dat solidariteitsbezoek].

De volgende dag kregen de Envision-afgevaardigden uitstekend bijbels onderwijs over Israël en de Kerk van Prof. Gerald McDermott, een anglicaanse theoloog en geleerde die verschillende geprezen boeken heeft geschreven over christelijk zionisme.

Later die dag genoten ze van een rondleiding door de Knesset en hoorden ze van Israëls minister van Inlichtingen Gila Gamliel en Knessetlid Amit Halevi, evenals van Rachel Goldberg, wier 21-jarige zoon Hersh Goldberg-Polin nog steeds gegijzeld is in Gaza. Ze vertelde over haar lange beproeving in afwachting van de terugkeer van haar zoon, die de helft van zijn linkerarm verloor door een granaatexplosie toen hij werd ontvoerd. Rachel bedankte ook dat christenen waren gekomen om hun steun te betuigen.

“Je hebt je laten zien,” zei ze. “Je praat niet alleen maar. Je doet wat je zegt. Jullie zijn op het vliegtuig gestapt en hierheen gekomen. En we waarderen jullie!”

Die avond kwamen verschillende familieleden van andere Israëlische gijzelaars hun verhalen delen over vermiste geliefden. Shelly Shem Tov, de moeder van Omer Shem Tov, sprak over haar pijnlijke verlangen om haar zoon weer te zien. Ze is vooral bezorgd omdat hij astma en coeliakie heeft en geen toegang heeft tot zijn dringend noodzakelijke medicijnen.

“Het is 118 dagen lang een nachtmerrie geweest. Niemand op deze planeet kan me vertellen hoe het nu met hem gaat. Bid alsjeblieft met ons mee!” smeekte ze.

“Omer is onze jongste. We noemen hem ons zonnetje. Hij is een goede jongen die naar een festival ging om te dansen,” vertelde de moeder aan de pastors. “Ik hoop dat jullie naar huis gaan en ons verhaal aan jullie gemeenschap vertellen. Ik hoop dat deze nachtmerrie zal eindigen en dat ik mijn zonneschijn zal omhelzen.”

Shelly en de andere familieleden van de gegijzelden deelden vervolgens metalen identiteitsplaatjes en gele lintjes uit aan alle aanwezige christenen als een contactpunt om elke dag te bidden voor de veilige terugkeer van Omer en alle andere gegijzelden.

De laatste dag van Envision stond in het teken van een bezoek aan het noordelijke grensgebied om meer te leren over de dreiging van Hezbollah in Libanon. Het uitstapje concentreerde zich op de gemengd Joods-Arabische stad Ma’alot-Tarshiha, gelegen op slechts 7 kilometer van de Libanese grens. De ICEJ is bezig met het renoveren en verbeteren van de 65 ondergrondse openbare schuilkelders van de stad om de 22.000 inwoners te beschermen. Burgemeester Arkady Pummerantz was aanwezig om de christelijke bezoekers te verwelkomen en om de ICEJ te bedanken voor de renovatie van de schuilkelders, die sinds de Tweede Libanonoorlog in 2006 in verval waren geraakt.

De groep luisterde ook naar Gideon Bayer, een Duitse christen wiens zoon Urija Bayer vrijwillig dienst had genomen in het Israëlische leger en in december werd gedood tijdens gevechten in Gaza. Hij legde uit hoe de familie tientallen jaren geleden naar Noord-Israël was verhuisd om gehoor te geven aan de oproep van de Heer om te komen werken met overlevenden van de Holocaust, een daad van gehoorzaamheid die hem nu een zoon had gekost.

“De weg voor ons is moeilijk, maar we kiezen nog steeds de weg die de Heer voor ons heeft,” zei Gideon Bayer.

Toen de Envision-tour zijn einde naderde, spraken verschillende afgevaardigden met een verslaggever van de Religion News Service over wat ze gezien en gehoord hadden.

“Ik had de meeste video’s van 7 oktober gezien,” vertelde Prof. McDermott aan RNS, maar niets bereidde hem voor op het zien van de scènes van het bloedbad in Kibboets Nir Oz en het huis van de ontvoerde familie Bibas. “Je ziet al het bloed op de muren, de kogelgaten, het speelgoed van de baby. Wat we in levende kleuren zagen was de haat die Satan zelf koestert tegen het Joodse volk.”

Pastor Lisa Powell, uit Californië, zei dat dit haar 38e bezoek aan Israël was, maar dat ze deze keer kwam “om echt te zien wat ik voor de mensen hier kon doen en om te bidden over hoe we op een meer tastbare manier een zegen kunnen zijn.” Omdat de groep in een hotel in Jeruzalem verbleef waar tientallen geëvacueerde gezinnen uit Sderot wonen, kreeg Powell de kans om bij hen te zitten en te leren over hoe zij omgaan met verlies en ontheemding.

“Dat raakte echt mijn hart,” zei Powell. “Ik ben een grootmoeder van 18 kinderen en ook een overgrootmoeder. Hele families verblijven in één hotelkamer. Ze zijn getraumatiseerd, maar ze zijn sterk, gesterkt door het samenzijn als gemeenschap.”

Nick Hansen and Vivienne Myberg
Nick Hansen en Vivienne Myburgh

Nick Hansen, een pastor uit Denemarken die aan het hoofd staat van de ICEJ-afdeling daar, was op 7 oktober in Israël om het Loofhuttenfeest te vieren, en voelde zich nu gedwongen om mee te gaan op deze solidariteitsmissie om het bloedbad met eigen ogen te zien.

“Als we in Europa zitten en naar het nieuws kijken, vragen we ons af of Israël niet te ver gaat,” zei hij. “Maar als je hier bent, begrijp je het pure kwaad van 7 oktober. Het was een feest van de dood, een wreedheid die zelfs in de natuur niet bestaat.”

LET OP: Je kunt je nog tot juli 2024 registreren voor het online Envision-pakket, waarmee je alle sessies en video’s van de uitstapjes op aanvraag kunt bekijken. Ga naar: www.icej.nl/envision/